«Spøkelseskrig»: Overføre den historiske arven til i dag

«Spøkelseskrig»: Overføre den historiske arven til i dag

Hva er forholdet mellom vår historie og vår daglige virkelighet?

Hver dag passerer vi vår lokale butikk, vår nabos område eller parken, uten å synliggjøre historiene fra fortiden som fantes på de samme stedene mange år før.

Mens vi ofte tenker på historien som antikk, irrelevant og noe fra fortiden, kan den like gjerne være sammenfallende med nåtiden.

Forestill deg hvordan det ville kunne se ut hvis spøkelser fra andre verdenskrig kom tilbake til/i gatene i dag. Det er det den nederlandske historikeren Jo Hedwig Teeuwisse synliggjør gjennom hennes «Ghosts of War» [Spøkelseskrig] fotoserie.
Jo Hedwig Teeuwise
Bildene som skildrer historiske bilder av WWII soldater i gatene slik de kunne ha sett ut i dag. Ved hjelp av moderne scener, dokumenterer hun fortid og nåtid
gjennom bilder overlagt de fra de krigsherjede 1930 til 1940 – årene.
Jo Hedwig Teeuwise

Teeuwisse begynte sitt prosjekt etter å ha funnet 300 gamle negativer på et lokalt loppemarked i Amsterdam. Under hennes forskning for å finne ut mer om bakgrunnen for bildene, bestemte hun seg for å skape bilder med en annen sammenheng.

For å få nøyaktige bilder, reiste hun til de områdene som vistes på krigsbildene og tok et nytt bilde. Ved hjelp av Photoshop, overlagret hun spøkelsesaktige bilder av soldater fra gamle krigs bilder, på bilder som var tatt på de samme stedene i Europa.
Jo Hedwig Teeuwisse
Siden hun var en liten jente, har Teeuwisse vært fasinert av historie og gamle bilder. Etter å ha studert film laget hun den historiske «Consultancy 30-45» for å hjelpe museer, skoler og filmselskapene med å gjøre deres produksjoner mer historisk autentiske.
Jo Hedwig Teeuwisse

Ved å kombinere historiske bilder med bilder laget på nøyaktig samme sted som i dag, prøver jeg å få folk til å innse at historien er alt omkring oss. Det er der du bor, arbeider eller går på skole – den gang da folk kjempet, døde eller rett og slett opplevde en annen type liv. Vi er historie, historien er oss. Opprinnelig laget som en del av min forskning , lager jeg nå disse kombinasjons bildene på grunn av min interesse for faget, og for å prøve og få folk til å tenke på fortiden – huske og respektere de ofrene generasjonene før oss har utført. – Jo Hedwig Teuwisse

Hvordan bevarer du arven fra fortiden fram til nåtiden? Hva synes du om Teeuwisee reise tilbake i tiden til dagene med andre verdenskrig, kombinert med den tiden vi lever i?

For å se flere bilder og lære om hennes andre prosjekter, oppsøk hennes Flickr-konto og hennes Facebook-side.

Del dine kommentarer nedenfor og på Facebook og Twitter.

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

  • Ann-Karin Vinje

    mai 21, 2014

    Min far var soldat i Narvik under 2. verdenskrig. Jeg har dagboken hans. Det har kommet mange tårer under lesing av den.