Et tilbakeblikk på historien: Bilder 101

Et tilbakeblikk på historien: Bilder 101

Din bestemor hadde en.

Det hadde din mor også.

Jeg er sikker på at du også har en.

Et tilbakeblikk på historien

Innerst på en hylle i et høyt skap, i kjelleren, på loftet ditt, har du en form for beholder.

Det kan være en gammel metallboks som inneholdt kjeks for lenge siden, en gammel skoeske eller hatteeske, en moderne plastboks med et lokk til å trykke på, eller kanskje en fancy forseglet plastpose gjemt i en skuff.

Innholdet kan omfatte tørkede blomster, kort fra ferier og årlige merkedager, og mange gamle bilder. Hvis dette er din personlige samling vet du sannsynligvis hvem personene var og når bildene er tatt. Det er bra.

Disse verdifulle eiendelene kan imidlertid ha tilhørt din bestemor. Hun kan, hvis du er veldig heldig, ha skrevet svakt med blyant på baksiden. Damen med den rare hatten er kusine Helen, leser du, men du har aldri hørt om noen med det navnet.

Hvis du er ennå heldigere kan inskripsjonen indikere at det er en feriegave fra «din kjære bror i London.» Du har aldri hørt om noen som hadde en bror i London.

Hvis din slektning var litt besatt, kan han eller hun ha registrert navnene, datoer og steder på hvert bilde. I så tilfelle vil dine slektsforskningskolleger rundt om i verden gratulere deg med at du har vært heldig!

Sannsynligvis vil beholderen være fyllt med gamle bilder og ingen er identifisert.

Hvorfor skulle de være det? Eieren visste hvem hver eneste person var og hvordan de var i slekt, men eieren har vært borte i 20 år, eller mer. Du var ikke interessert i familiehistorie da de var i live.

Uansett, eieren kunne ikke forstå at noen om flere tiår ville være interessert i disse gamle bildene og det de representerer.

Sannsynligvis ønsket bare din ane å gjøre deg gal ved å ta vare på noe som synes å være verdifulle bilder og ikke identifisere en eneste person. «Hvorfor skal jeg gjøre det enkelt for dem? La dem få jobbe med det!»

La oss håpe at du kan bryte denne rekken med ukjente bilder.

Her er noen retningslinjer for å hjelpe deg med å ta vare på innholdet i disse gamle boksene.

Først, innse at dine aner gjorde deg en stor tjeneste ved å oppbevare bildene i mørket for å unngå bleking, selv om de kan ha vært lagret under ufordelaktige forhold i garasjen, kjelleren eller på loftet. I gamle dager, da blyant ble brukt mer enn i dag, tæret ikke inskripsjonen på baksiden på bildene.

Mange bilder fra sent 1880-tallet og tidlig 1900 er i god stand fordi de var omhyggelig fremkalt, men mange moderne bilder fra 1950-1970 er gått i oppløsning, har blitt magenta farget, grunnet utviklingen av lav-kvalitets maskinprosessering.

Elektroniske medier er alltid omdiskutert. Levetiden på disse mediene er uviss. Hvor mange personer kjenner du som har gamle spolebåndopptagere, Beta videoer eller åtte spors bånd?

Eksperter anbefaler å skanne gamle bilder på CDer med høy kvalitet for sikkerhetskopiering, og også få en profesjonell fotograf til å lage negativer av bildene.

Når et sett negativer er laget, kan nye bilder bestilles og originalen kan lagres trygt. Originalene, negativene og bildene må lagres riktig i syrefrie konvolutter, arkivplastomslag, matte eller innbundne.

Gjøre og ikke gjøre

  • Lim aldri fast et bilde; bruk aldri tape, untatt spesiell arkivtape.
  • Bruk aldri et album med lim på sidene, der bildene plasseres på en klebrig side og dekkes med et plastark. Det er umulig å fjerne dem uten å ødelegge dem. Skann sider hvis mulig, ta digitale bilder, eller spør en profesjonell fotograf om å kopiere individuelle bilder.
  • Skriv aldri på baksiden av bilder med kulepenn, hard pen eller hard blyant. Bruk en veldig myk blyant, skriv lett eller bruk en spesiell pen med myk spiss. Skriv aldri på forsiden, eller sirkle inn personer i en gruppe! Bruk et overleggspapir og skriv navn på dette.
  • Svart-hvitt bilder har lengre levetid, spesielt hvis de er beskyttet mot lys. Misfargede moderne bilder kan ikke preserveres, man kan skannes; fargejustering kan være mulig.
  • Gamle lysbider med glassrammer holder på fuktighet og kondens. Mugg og sopp lager svarte flekker. Skanning kan redde de beste; kopier til CDer for backup.
  • Arbeid med CDer og bildekopier; hold originalene unna lyset.

Etter hvert som din forskning skrider fremover og du finner mer familie, del dine bilder og be om å få se de andres. De kan ha det samme bildet, men det kan hende at detaljer er notert på deres kopier.

MyHeritage har gode muligheter for behandling av bilder. Hvorfor ikke laste opp dine gamle familiebilder? Dette er en utmerket måte å lagre dem for alltid, og dele dem med din familie. Mangler du profilbilder i ditt slektstre? Bilder kan komplettere disse profilene også.

Vi tilbyr også ansiktsgjenkjenning og automatisk tagging. Hvis du laster opp et bilde av noen som allerede har et bilde av på ditt familienettsted, vil MyHeritage fortelle deg hvem denne personen kan være. Ønsker du å se hvem din kjendisdobbeltgjenger er? Vi har et verktøy for dette også!

Jeg sjekket et bilde av min bestefar for å se om det var likhet med noen kjendiser, og den ungarske komponisten Bela Bartok dukket opp med et treff på 73%.

Et treff på ansiktsgjenkjenning for min bestefar?

Hvordan kan du finne år eller sted for når et gammelt bide ble tatt?

Gamle europeiske bilder er generelt montert på et kort med fotografens navn og adresse. Det er en ledetråd. Den fotografiske prosessen som er brukt gir hint om datering, og detaljer på bekledning, dekorasjoner eller hårstil gir ytterligere informasjon.

Det finnes bøker med daterte bilder arrangert etter tiår hvor man kan sammenligne bilder etter detaljer, slik som «More Dating Old Photographs 1840-1929».

Innledningen, av ekspert Maureen Taylor, gir detaljer om fotografiske prosesser, papir, format, bekledning (ermer, knapper, krager, halspynt, etc.) og hårstil for menn, kvinner og barn.

Hvilke gamle familiebilder har du funnet? Hvor fant du dem? Hvordan har du preservert dem? La oss få vite i kommentarene nedenfor.