Slektshistorie: Involver barna dine!

Slektshistorie: Involver barna dine!

Skulle du ha ønsket at barna dine eller barnebarna var mer interessert i slektshistorie?

De fleste barn har liten interesse når de er unge. Mens de vokser opp, er barna ofte omgitt av slekt og eksponert for informasjon om slektninger. Når de blir eldre, begynner de å tenke litt over disse relasjonene. Over tid, vil de utvikle en naturlig nysgjerrighet over hvem de selv er og hvor de kommer fra.

Kan vi få fortgang i denne prosessen?

Her er fem kreative tips til hvordan man kan hjelpe yngre generasjoner i å utvikle interesse for sin slektshistorie:

1. Historiefortelling

Fortell historier om familien. Fortellinger er en fin måte å få barn interessert i å lære mer om deres forfedre. Fortell om en morsom tante, tapper fetter eller en besteforelders banebrytende prestasjoner. Gjør historien morsom og interessant. Og husk, det skader ikke å overdrive litt, om det er det som trengs for å øke nysgjerrigheten.

2. Gjør det synlig

Oppmuntre barnet til å lage et faktaark om sin familie. Det å få barnets interesse er vanligvis den vanskeligste delen, så hele prosessen kan snus til en utfordring. Gi barnet noen slektshistoriske tips og oppmuntre dem til å få hjelp av et søsken, en fetter eller en annen slektning. Nøkkelen her er prosessen, ikke resultater. Det er fint å ha skapt noe, men det virkelige målet er å gjøre arbeidet morsomt. I denne delen, kan foreldre også hjelpe barna med å lage dukketeater; en kan lage kaker formet som folk; tegne bilder av en ferie eller favorittmat, og vise frem sin familie som feirer ferie; eller tegne familiens hus eller sine besteforeldres hjem.

3. Lage en lek

Barn lærer enormt mye gjennom lek. Forklar at det å lage slektstre er som et puslespill, men et hvor man kan fortsette å legge til biter. Tegn/skriv ut slektstreet og utelat navnene. Be barnet sette slektningene tilbake på treet – på riktig sted selvsagt.

4. Online forskning

Vis dem slektstreet på MyHeritage sitt nettsted. Ok, vi er litt partiske her, men barn nå til dags er del av den tilkoblede generasjonen. For dem er internett, mobiltelefoner og andre elektroniske innretninger en naturlig del av tilværelsen; de kan ikke huske noe tid før den digitale tidsalder. MyHeritage.com tilbyr ulike slektforskningsverktøy og gjør folk i stand til å dele informasjon om sine slektninger. Vi har også morsomme funksjoner som Look-alike Meter og mobil app, som vil underholde dere i timevis!

5. Egne erfaringer

Hva ville du lagt til? Har du noen vellykkede ideer eller tipsforslag? Del dem gjerne i kommentarfeltet under.

Emneord: , ,