En hyllest til Satchmo

En hyllest til Satchmo

Denne måneden ville jazzlegenden Louis Armstrong feiret sin brusdag, og vi benytter anledningen til å se nærmere på trompetisten og sangeren som i dag er sett på som en av de mest sentrale skikkelsene innen musikkhistorien.

Louis Armstrong har satt et tydelig preg på musikkhistorien. Foto: New York World-Telegram/ Hiller, Herman,

Armstrong ble født 4. august 1901 i New Orleans, Louisiana. Hans mor var Mary Albert Armstrong (1886 – 1942), og faren het Willam Armstrong (1881 – 1922).

Louis’ besteforeldre var slaver på en plantasje. I motsetning til hva som var vanlig, snakket besteforeldrene engelsk, og ikke fransk. Vi vet lite om slektsleddene før besteforeldrene. Dette fordi de selv, som så mange andre i samme situasjon, ikke visste om sine røtter i landet de ble røvet fra.

Louis selv vokste opp i fattigdom i et av New Orleans’ belastede områder, kjent som «Back of Town». Faren hans reiste fra familien da Louis var baby.

Fra da faren forsvant, og frem til han fylte fem, ble Louis og søsteren Beatrice tatt vare på av bestemoren sin Josephine Armstrong. Som femåring flyttet han derimot tilbake til sin mor – og det var svært sjelden at Louis så faren sin.

Louis Armstrong viste tidlig interesse for musikk, og han spilte på et lekehorn på gatehjørnene i nabolaget fra elleveårsalderen. Han endte opp i trøbbel, og for å få skikk på gutten, sendte moren Louis til guttehjemmet «New Orleans Colored Waif’s Home for Boys”. Der ble han tatt under vingen til musikklæreren Peter Davis, som oppfordret den unge Louis til å bli med i et orkester.

 

 

Etter at han forlot guttehjemmet i 1914, begynte han å spille kornett, og i 1921 flyttet han til Chicago for å spille med den store kornettisten Joe «King» Oliver.

På 1920-tallet tok Armstrongs karriere av, og han ble berømt for sin unike tilstedeværelse så vel som sin særegne raspende hese røs og sitt eksepsjonelle trompetspill. Ikke bare i USA, men i hele verden. I løpet av 1930- og 1940-årene turnerte han med en rekke grupper, før han formet Louis Armstrong and His All Stars.

Louis Armstrong besøkte Norge flere ganger. Høsten 1952 spilte han på Colosseum kino i Oslo, og i 1960 opptrådte han i Nordstrandhallen.

Mot slutten av karrien sin, på 1960-tallet, opplevde Louis Armstrong å bli en levende legende. Han ble hyllet for å ha forvandlet populærmusikken, og også fordi han var en av de få som samlet publikum på tvers av hudfarger. Dette var en unik situasjon i et samfunn som ellers var sterkt preget av segregasjon og rasisme.

Armstrong derimot brukte svært sjelden berømmelsen sin til å understreke en politisk agenda – heller ikke om rasisme eller segregering. Men likevel ble han et symbol for håp. Berømmelsen hans gjorde at han fikk innpass i de øverste kretsene av det amerikanske samfunnet – noe som tidligere var helt utenkelig for en afro-amerikaner.

Louis Armstrong døde av et hjerteinfarkt i New Your City i 1971. Generasjonen senere, lever legenden Louis Armstrong likevel videre som en av de mest innflytelsesrike musikerne noen sinne. Han merket jazzhistorien for evig, og vil fortsette å inspirere morgendagens musikere i generasjoner fremover,

Louis Armstrong etterlot seg en rekke vakre melodier og sanger. Og dette er kanskje en av de mest elskede – «What a Wonderful World»

Hva er ditt beste minne om Louis Armstrong? Hva er din Armstrong-favoritt? Eller kanskje du var blant de heldige som fikk se Louis Armstrong på scenen?

Fortell oss mer i kommentarfeltet nedenfor, da vel!