Erikoussas hemmelighet: Gjenforeningen

Erikoussas hemmelighet: Gjenforeningen

For ikke lenge siden skrev vi om den fascinerende historien om «Erikoussas hemmelighet», der vi oppdaget at innbyggerne på en liten gresk øy satte sine liv på spill for å redde en jødisk skredders familie fra nazistene under 2. verdenskrig.

Vi lovet at vi skulle komme tilbake med mer om dette utrolige historien når etterkommerne etter skredderen og de som skulte ham under krigen endelig ble gjenforenet – og den tiden er nå!

I november 2013 ble  MyHeritage kontaktet av den Emmy-belønnede forfatteren Yvette Manessis Corporon. Hun ønsket hjelp med å finne etterkommerne etter den jødiske skredderen Savvas fra Korfu i  Hellas, som hadde gått i dekning på Erikoussa under krigen.

Yvette hadde skrevet en bok inspirert av sin bestemors minner fra øya, og historien om Savvas spilte en sentral rolle i disse minnene.  Yvette følte at bestemorens historie ikke var ferdig uten mer informasjon om ham, og hun ønsket derfor å finne ut mer om ha som skjedde med familien etter krigen var over.

MyHeritage tok imot utfordringen, og satte i gang på en slektsforskningsreise for å avdekke detaljene i historien som hadde blitt hemmeligholdt så lenge. De eneste sporene vi hadde var fem navn: Savvas, hans tre døtre, Spera, Julia og Nina, samt et annet barn, Rosa.

Likevel var vi heldige nok til å finne etterkommere av familien i  i Amerika og i Israel. Og i juni måned i år lykkes vi i å invitere etterkommerne til en offisiell gjenforeningsseremoni på Korfu. Det ble et følelsesladd møte for dem alle.  Du kan lese mer om bakgrunnen for gjenforeningen her.

Senere samme dag, besøkte gruppen de n gamle jødiske bydelen på Korfu. Her besøkte de synagogen og et monument viet til de som omkom under Holocaust. Som en del av reiseplanene besøkte de også den lokale jødiske kirkegården, og her ventet det enda en følelsesladet opplevelse. Frem til nå hadde nemlig ingen klart å finne Savvas Israels grav. Det eneste de visste var at han døde på øya i 1944, og ble begravet utenfor gravlundens gjerder, men han ble flyttet etterpå, og begravet på nytt et annet sted,

Men med hjelp av MyHeritage, ble også dette mysteriet løst. Bare et par dager før gjenforeningen oppdaget nemlig en av våre researcere at Savvas Israels gravstein hadde blitt funnet i forbindelse med en rengjøring på Korfus jødiske gravlund.

Og da gruppen kom dit, samlet de seg om graven for å vise respekt for mannen som, takket være sin forbindelse med øya, reddet familien sin under krigen. De resiterte også en bønn for Savvas.

Etter gjenforeningen og besøket på gravlunden, dro gruppen ut for å spise og å dele minner og historier. Dette var en stor begivenhet, siden den siste gangen disse to familiene var samlet omkring matbordet, var for over 70 år siden, og under veldig annerledes omstendigheter.

Neste dag forlot gruppen Korfu, og satte kursen mot øya Erikoussa, der hele historien begynte. Det ble en lang busstur gjennom Korfus landsap til havnen, og en 40 minutters båttur før de endelig kom frem til Ereikoussa.

 

Vel fremme på Erikoussa, var det tid for seremoni. Rundt 150 mennesker tok del i seremonien på øya, inkludert viseordføreren av Korfu og ordføreren av Erikoussa.

Blant dem som talte udner seremonien var Danny Rainer fra International Raoul Wallenberg Foundation og Marcia Ikonomopolous, som er leder for foreningen Association of Friends of Greek Jewry. Hun overrakte også en premie til lokalsamfunnet for deres heroiske handlinger under krigen.

MyHeritages grunlegger og daglige leder, Gilad Japhet, fortalte om utfordringene i forbindelse med letingen etter efter Savvas’ etterkommere og understrekte hvor viktig det er at man forteller om slike fantastiske redningshistoriene, slik at de ikke går tapt.

Han viste også frem slektstreet med Savvas og 147 familiemedlemmer, som ble laget av researchere hos MyHeritage.

Gilad nevnte også forholdet mellom Rosa og Savvas’ familie, som også ble oppdaget for ikke lenge siden. Brødrene Hassid hadde nemlig alltid trodd at at Savvas tre døtre, Nina, Spera og Julia, var tanter til deres mor, Rosa. Dette fordi Rosa alltid hadde kalt dem tante foran sine egne barn.

I Hellas er det derimot veldig vanlig å kalle slektninger for onkler og tanter, selv om de faktisk er lenger ute i slektsgrenene. Og da MyHeritage så nærmere på familien, var det nettopp dette som var tilfellet. Vi fant deromot en link via Rosas mor, Sara Belleli (født Mizan).  Basert på fødselsattester og videre søk, viste det seg at Zacharias Osmo, som var bestefaren til Spera, Nina og Julia og oldefar til Rosa.

Spera, Nina and Julia var altså kusiner til Sara Belleli, Rosas mor.

Etter at slektstreet hadde blitt presentert, holdt Rosas barnebarn, Maayan Hassid, en tårevåt taleder hun fortalte noen av minnene om sin bestemor og livet hennes etter at hun kom til Israel. Også andre etterkommere, inkludert Rosas sønner, Peretz og Avraham, takket Yvette og MyHeritage for arbeidet og innsatsen de la ned for å avdekke øyens hemmelighet og å bringe familiehistorien frem i lyset.

Seremonien ble avsluttet med musikalske innslag på gresk og hebraisk, fremført av operasangeren Lina Orfanos.

Etter lunsj dro gruppen tl Yvettes bestemors hjem. Deretter besøkte de hjemmet til presten, der Savvas’ familie holdt seg i skjul.

Men dagens begivenheter var ikke over. Savvas’ etterkommere fikk seg enda en overraskelse da Yvette viste dem hvor Savvas arbeidet, og symaskinen han brukte.

Etter en begivenhetsrik dag på Erikoussa, reiste de alle tilbake til Korfu.

Mens de var på Korfu, hadde MyHeritages daglig leder, Gilad Japhet, et møte med Nella Pantazi, som arbeider ved Korfus GSA-arkiver. Hun spilte en stor del av å gjøre gjenforeningen mulig ved å gjøre informasjon om Korfus jødiske samfunn tilgjengelig.

”Vi var glade for at se, at GSA-arkivene hadde brukt MyHeritage for å lage slektstreet over Korfus grunnleggere» sierr Gilad.
Slektstreet står i GSA-arkivenes hovedbygning, og MyHeritage-logoen står nederst.

Så slik gikk det til. 71 år etter Savvas død, ble et eventyr vekket til live. Det hele startet med en håndfull navn, som ledet til et voksende slektstre og en glemt historie om den jødiske samfunnet på Korfu.

Vi er glade for å ha hjulpet dem med å oppdage sin historie, og vi er beæret over at vi fikk være en del av den fantastiske gjenforeningen.