Friske funn i syke tider

Friske funn i syke tider

Eric Sathers I septemer 2015 ble Jacob Eric Stathers, 63, diagnostert non-Hodgkins lymfom og begynte behandling. Mens han gikk til kjemoterapi, brukte han tiden sin til å utforske familiehistorien sin.

Han begynte å søke etter de beste verktøyene for forskningen sin, og endte opp på MyHeritage. Hva han ikke visste da, var at slektsforskningen hans skulle komme til å åpne opp for en helt ny verden for ham i hva som var en ellers vanskelig tid.

Eric ble født i British Columbia i Canada, og bor nå sammen med sin kone i Bellevue i Washington. De har to barn og to bonusbarn. Eric har en rekke universitetsgrader, og han arbeider til daglig som leder innenfor rådgivning og forvaltning. Han er også medredaktør og utgiver av boken «In the Dich: Fortellinger om  Pacific Great Eastern Railway 1929-1965, som er skrevet av farfaren hans Eric Prince Stathers.

Eric blel interessert i familiens historie som unggutt da hans britiskfødte farfar bodde hos familien mens han kom til kreftene etter et hjerteinfarkt. Farfarens historier om familien inspirerte den unge Eric.

Jeg tok en pause fra universitetet for å besøke min mormor og morfars hjem, og å besøke slektninger i Nederland. Og sendere dra jeg for å besøke farfar og farmors hjem i nærheten av Hull i England.

Eric registrerte seg på MyHeritage den 10 november 2015. Der fant han den vesteuropeiske databasen med masse dokumenter og informasjon. Han fikk en rekke treff gjennom Instant Discoveries og SmartMatches, og ble overrasket over resultatene. Han kontaktet en rekke andre slektsforskere og fant lenker til andres forskning som åpnet dørene til hans egen slekt.

Jeg har oppdaget at familien min emigrerte til Canada fra England og og Vest-Europa fra fire steder i England, Nederland, Tyskland og Polen. Den største overraskelsen for meg vår å finne ut, gjennom DNA.testng, at jeg er 85% Vest-Europeisk, og bare 9% engelsk – og det til tross for et britisk etternavn.

Erik har delt slektstreet sitt med familien sin rundt om i verden, og har snakket med andre familiemedlemmer om å ta DNA-tester. Han har også laget sin egen familiebok, og skrevet ut informasjon fra forskningen sin på MyHeritage.

Erics farfars far, William Stork Stathers, fra Kingston upon Hull, England, her ikledd sin kapteins-uniform. Foto: Privat

Erics farfars far, William Stork Stathers, fra Kingston upon Hull, England, her ikledd sin kapteins-uniform. Foto: Privat

Erics farfars far, William Stork Stathers, fra Kingston upon Hull, England, her ikledd sin kapteins-uniform. Foto: Privat

I tillegg til å jobbe med sin e egne familiegrener, har Eric også kartlagt slekten til sin kone, Shannons Knight-Voiles. Han har lykkes med å følge linjene tilbake til 1300-tallet, og nylig oppdaget han at en av hans kones forfedre var kongelig strutsevokter!

Jeg har hatt stor glede av slektsforskningen, og nylig hadde jeg gleden av å hjelpe niesen min med et slektsforsknings-prosjekt hun gjorde på skolen.

For øyeblikket har Eric  2 329 personer i sitt slektstre. De fleste profilene er hjemmehørende i Canada, USA, England, Nederland, Tyskland, Frankrike og Polen. Og takket være de digitaliserte databasene på MyHeritage , har han sporet flere familiegrener tilbake til 1300-tallet.

Sertifikat for "Master of a Foreign-Going Ship"

William Stork Stathers sitt sertifikat for "Master of a Foreign-Going Ship"

Han har fått hundretalls SmartMarrcher, og han fortsetter å følge opp nye treff etter som de dukker opp for å legge til primærdata og avvise falske spor. Som resultat av SmartMatches er han koblet til flere slektstrær fra over hele verden.

Under sykdommen fikk Erik støtte fra uventet hold:

Som resultat av forskningen min, var jeg i e-postkontakt med en fjern slektning i Nederland. Hun viste seg å være en stor kilde til informasjon, så vel som en god venn. Hun gav meg en masse informasjon om den nederlandske delen av slekten. Hun var også en enorm støtte for meg da jeg gikk gjennom kreftbehandlingen.

Gijsbertha Donselaar

Gijsbertha Donselaar — Erics mors mormor fra Loosdrecht i Nederland, iført tradisjonell klesdrakt.

Gijsbertha Donselaar — Erics mors mormor fra Loosdrecht i Nederland, iført tradisjonell klesdrakt.

Mens han gikk i kjemoterapi fant Eric ut at MyHeritage-appen var et godt verktøy for å undersøke Smart Mathes™ og å finne informasjon om slekta.

Jeg har tilbragt mange timer med kjemoterapi og venting på møter. Da var det bra å ha MyHeritage-appen tilgjengelig – og jeg fikk tid til å bygge slektstreet mitt, samt å godkjenne og legge til primærkilder.

Han har allerede brukt den nye lydinnspillings-funskjonen i appen for å spille inn intervjuer med familiemedlemmer.

Jeg har brukt lydinnspillingsfunsjonen for å spille inn fortellinger om ulike foredre fra min fars side. Med hjelp av smarttelefonen kan jeg til og med lenke fortellinger om familiemedlemmer i slektstreet mitt Stathers-Manten släktträd.

Jeg legger iPhone’n min på bordet og spiller inn et 20-minuutters langt lydklipp. Jeg sender lydfilen direkte til tret, slik at de lagres på riktig person. Jeg har også lært meg å konvertere MP4-fiene som lages av MyHeritage til tekstfiler, slik a jeg kan inkludere innholdet i fremtidige memoarer som jeg kan dele med familie og venner.

Erics største slektshistoriske prestasjon er at han har publisert det første volumet av sin farfars memoarer på Amazon.

Informasjonen og selvtilliten til å gjøre det kom fra slektsforskningen min. Det ledet meg til å oppnå målet mitt om å publisere boken, sier Eric.

Til dem som nettopp har begynt med slektsforskning, har Erik et råd: sats fullt på det!

  • Gjør litt hver dag slik at det ikke blir for overveldende.
  • Sjekk forskningen din mot sikre primærkilder.
  • Vær oppmerksom på feil andres forskning og slektstrær.
  • Sett dato på trærne dine.
  • Ikke vær redd for å skape flere trær, eller å ta bort familielinjer om du gjør feil, slik at du unngår å gjøre feil.
  • Ta en DNA-test og knytt resultatet til slektstreet ditt.
  • Ikke vær redd for å dele informasjon.
  • Bruk alle tilgjengelige ressurser: mobilappen, innspillinger osv.
  • Men viktiktigst av alt – ha det morsomt. Slektsforskning skal ikke være en byrde – og det må passse inn i livet ditt.

Eric er langt fra ferdig med å kartlegge slekten sin. Hans slektshistoriske reise har bare begynt.

Jeg vil takke MyHeritage for de fantastiske teknikk og ressurser de har. Historien fortsetter hver dag som en pågående prosess.

Emneord: ,

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

  • svein erik mosby

    april 18, 2016

    Hva-hvor mye-koster dette?

    • Trine

      april 29, 2016

      Hei Svein Erik,
      Vi har forskjellige abonnementstyper som er tilpasset ulike behov på MyHeritage. Nedenfor ser du en oversikt over prisene og hvilke funksjoner som er inkludert:
      Basis-medlemskap: Gratis
      Det er helt gratis å lage ditt familietre med opp til 250 personer i treet. Du kan skrive ut dine egne slektstrær i ulike design, lage slektsbok og utvide treet ditt via Instant Discoveries.
      Dataabonnement: €8.43 per måned / € 102.00 per år
      du kan lese mer om dette abommenentet her:…

      Dersom du ønsker større lagringsplass på våre sikre nettskyservere, eller du ønsker å benytte deg av de mest avanserte funksjonene på nettsiden, kan du oppgradere til en Premium eller Premuim Plus-familieside.
      Premium-abonnement: €11.96 per måned / €143.40 per år
      Du kan lese mer om dette abonementet her:…/Hvordan-f%C3%A5r-jeg…
      Premium Plus: € 14.95 per måned / € 179.40 per år.
      Du kan lese mer om dette abonnementet her:…/Hva-f%C3%A5r-jeg-med…

      Et komplett abonnement som inkluderer alle funksjonene og tilgang til alle funksjonene på nettsiden, i appen og i det nedlastbare programmet, koster € 18.35 per måned/ € 220.20 per år.

      Med vennlig hilsen Trine