Kristianiafjord og Den norske Amerikalinje:
«Nu begynder det at flaske sig»

Kristianiafjord og Den norske Amerikalinje: <br>«Nu begynder det at flaske sig»

7. juni 1913 satte Den Norske Amerikalinjes DS Kristianiafjord ut fra Bergen med kurs mot New York.

Dette var på ingen måte starten på den norske emigrasjonstrafikken til USA.  Men datoen markerer likevel et gjennombrudd for Norge det første norske rederiet med direkteforbindelse til Amerika og den amerikanske drømmen.

DS Kristianiafjord

DS Kristianiafjord på Kristianiafjorden - bilde: Oslo Museum: OB.Z21078, via oslobilder.no. Publisert under lisens ccby-sa/3.0/

Med unntak av Irland, er Norge det landet som har sett størst emigrasjon til USA.  Mellom 1865 og 1930 utvandret omtrent  800 000 nordmenn til det lovede landet (til sammenligning reiste omkring 2 millioner irer til USA i samme periode).

Reiste dine slektninger for å søke lykken i Amerika? Da er det store sjanser for at du kan finne spor etter dem i vår enorme database med amerikanske primærdokumenter! Søk her!

De fleste nordmennene reiste til USA med utenlandske skip, som ofte startet overfarten fra England eller Skottland. Retisen kostet omtrent en årslønn, og da masseutvandringen begynte rundt 1865, var det mange som ønsket å etablere et nasjonalt rederi med direkteforbindelse mellom Norge og USA.  Målet var å utvikle norsk skipsfart, stimulere handelen, og pleie forbindelsen til nordmenn og norsk-ættede i USA og Canada.

Etableringen av Den norske Amerikalinje var et forsøk på dette, og 7. juni 1913 satte det første skipet under N.A.L-eierskap ut fra Bergen med kurs mot New York.

Det var derimot generelt manglende tiltro til Amerikalinjen, og jomfruturen ble fulgt tett av mediene, inkludert Sverre Halvorsen i vittighetsbladet Humoristen:

Kristianiafjord. Vitsetegning fra Humoristen 1913

Kristianiafjord. Vitsetegning av Sverre Halvorsen, utgitt i Humoristen 1913,

Bildet er lite, så kan du ikke lese hva som står, er teksten som følgende:
«Nu begynder det at flaske sig eller Den Norske Amerika-linje».
«Her kommer Kristianiafjord, med gjester, som fester i champagne ombord. Hittil er lasten kun «Binet» og «Mumm», bare ikke hele linjen gaar op i skum».

Ikke alle som reiste til USA fikk oppleve den amerikanske drømmen. Leon var en av dem som lykkes, men han ble stilt overfor et vanskelig valg om hvordan han skulle investere  inntjeningene sine. Du kan lese hele Leons historie i bloggposten Sjansespill og lykketreff i Amerika.

Vil du lese mer om Den norske Amerikalinje og emigrasjonen til USA, ta en titt på siden om N.A.L på Wikipedia, og har du selv slekt som emigrerte, er det stor sjanse for at du vil finne dem i passasjerlistene på nettsiden NorwayHeritage (kun på engelsk)

Du kan også søke etter slektninger og andre i MyHeritages enorme database med amerikanske primærdokumenter. Søk her!