Dagbøker: En slektshistoriekilde

Kommentarer

Ta det fra en forfatter: Jo mer du skriver jo lettere blir det. Hvorfor ikke skrive en journal eller en dagbok?

Journaler og dagbøker er utmerkede ressurser for gransking av slektshistorie.

Skulle ikke du ønske at dine forfedre hadde nedtegnet sitt daglige liv og tanker i et format som hadde kommet til deg som en verdifull suvenir gjennom århundrene?

Jeg kjenner noen hvis forfedre etterlot en journal skrevet for flere hundre år siden. Forfatteren beskriver familens hverdagsliv i vanskelige nye omgivelser, hvordan de feiret høytidsdager, forfatterens ønsker for hennes etterkommere langt inn i fremtiden og mye mer. Det er som om forfatteren visste at det ville bli verdsatt og videreformidlet ned gjennom generasjonene, slik det har blitt. Det er et uvurderlig arvestykke.

Sett deg selv i skoene til et oldebarn som finner din journal. Hva tror du vil interessere ham eller henne? Hva skjer i ditt liv som du vil at fremtidige generasjoner skal få vite om? Ønsker du å gi råd til til fremtidige generasjoner?

Kan du navngi noen kjente personers dagbøker som fortsatt leses og studeres i dag?

Anne Frank («Anne Franks dagbok») og Samuel Pepys (1633-1703) er to av de mest berømte dagbokforfattere.

Å skrive en journal eller en dagbok kan hjelpe noen med å avklare hans eller hennes tanker, nedtegne hans eller hennes ideer og prestasjoner, og fokusere på hva som er viktig for forfatteren. Det trenger ikke være en dyr bok. Mennesker skriver journaler i word-dokumenter på en datamaskin eller i en privat (ikke offentlig) blog.

Men, se rundt deg: skriving på papir med permanent blekk (eller til og med blyant) kan motstå tidens tann, gjennom århundrene. Ved nedtegning på elektroniske medier kan det gå tapt eller bli umulig å gjenopprette i fremtiden. Det kan være vanskeligere å skrive for hånd for de som er avhengige av datamaskin, men papir og blyant vil alltid vare, noe elektroniske medier muligens ikke vil.

«Hva er som regel en dagbok? Et dokument som er nyttig for forfatteren. Kjedelig for lesere i samtiden og unyttig for studenten, som verdsetter den århundrer senere.» – Sir Walter Scott (1771-1832), Skotsk romanforfatter, poet, historiker og biograf.

«Å skrive en journal er veldig viktig,» skriver Jim Rohn, «Jeg kaller det en av tre skatter som man skal etterlate til den neste generasjonen. Fremtidige generasjoner vil faktisk finne disse tre skattene mye mer verdifulle enn dine møbler.» De andre to skattene er dine bilder og ditt bibliotek.

Her er noen flere av hans journalsitater:

  • «Vær en samler av gode ideer, men ikke stol på din hukommelse. Den beste samleplassen for alle ideene og informasjonen som kommer din veg er din journal.»
  • «Grunnen til at jeg bruker så mye penger på mine journaler er for å presse meg til å finne noe verdifullt å putte i dem.»
  • «Ikke bruk hukommelsen din som arkivskap. Bruk hjernen din til å løse problemer og finne svar; lagre gode ideer i journalen din.»

Mens fotografering og bokhandling er enkelt, skriver Rohn, er journalskriving vanskeligere og mer utfordrende. Ta deg tid til å skrive en journal.

Doreen Clement («The benefits of writing a journal») skriver:

Når du skriver en journal, registrerer du dine erfaringer, drømmer, ideer, ønsker, tanker og mye mer, for refleksjon nå, og i fremtiden. Og du forteller din historie til deg selv. Kan bedre forstå og akseptere deg selv og andre – enten du leser journalen på nytt eller ikke, kan du få fordeler av å skrive ned din historie, og dine tanker. Du skriver om hvordan du ser og erfarer livet. Du kan sammeligne og utforske din levetid – Bevissthet om fortiden kan lære og støtte din fremtid. Etablerer en god personlig påminnelse – Etter som du journalfører din levetid, hvis du fortsatt skriver om de samme tingene på nytt og på nytt, kan det hjelpe deg å støtte din ide om hva som fungerer i livet ditt og ikke. Du skaper et dokument, og med det dokumentet i hånd er det enklere å se mønstre, endringer, og skifter. Du kan alltid spørre deg selv, «Hva ønsker jeg å bære med meg?»

Hva ønsker du å dele med dine etterkommere?

Noen studier indikerer at journalskriving er psykologisk fordelaktig og stressreduserende. En SUNY-Stony Brook studie viste at personer som led av alvorlige traumatiske problemer (slik som kreft) erfarte kortsiktige fordeler så vel som mindre smerte.

Noen, på den annen side – som Jacqueline Kennedy Onassis – sa «Jeg ønsker å leve livet mitt, ikke registrere det.»

Kan vi ikke gjøre begge deler?

Bare å komme i gang kan være et problem. Det avhenger av hva du tenker at du vil gjøre eller oppnå. Ønsker du å registrere det dagligdagse, hverdagslige aktiviteter for ettertiden – fremtidige generasjoner? Ønsker du å registrere aktuelle hendelser og dine reaksjoner på dem? Hva med dagens kultur, filmer, bøker? Hva er det du virkelig ønsker å si?

Her er noen sitater om dagbok- og journalskriving som kan inspirere deg til å komme i gang:

Uten tvil, skriv en dagbok. Fra den dagen du ble født, skriv en dagbok, fordi vi alle glemmer ting så raskt. – Jill Cooper

Jeg reiser aldri uten min dagbok. Man burde alltid ha noe sensasjonelt å lese på et tog. – Oscar Wilde

I vår familie var ikke en erfaring avsluttet, heller ikke virkelig erfart, uten at den var nedtegnet og delt med en annen. – Ann Morrow Lindbergh

Ja, det er ingen tvil om at papir er tålmodig og etter som jeg ikke har til hensikt å vise denne pappinnbundne notatboken, som bærer navnet «dagbok,» til noen, med mindre jeg finner en virkelig venn, gutt eller jente, sannsynligvis er det ingen som bryr seg. Og nå kommer jeg til saken kjerne, grunnen til at jeg begynte på en dagbok: det er at jeg har ingen slik virkelig venn. – Anne Frank

Det er snille jenter som skriver dagbøkene; de slemme jentene har aldri tid. – Tallulah Bankhead

Hold deg med en dagbok og en dag vil den holde deg. – Mae West

Hva er ditt favoritt journal- eller dagboksitat? Del det med oss her.

Skaff deg en journal eller notatbok, og start å skrive i dag! Dine etterkommere vil takke deg.

(av Schelly Talalay Dardashti, i MyHeritage Genealogy Blog)

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen