5 tips til hvordan du tar vare på gamle dokumenter

Har du gamle familiebilder, brev, attester, avisutklipp og andre dokumenter liggende i en skuff eller i en eske på loftet? Da er du ikke alene. Men selv på det tørreste loft og i den tetteste skuff er temperatur, fuktighet, lys og råte en trussel.

Dersom du vil at også fremtidige generasjoner også skal få glede av dem, må gamle dokumenter beskyttes. Heldigvis er det ikke nødvendig å ha en romtemperatur på 18 grader og 40 prosent luftfuktighet, som på statsarkivet. Som vi beskriver lenger ned i dette blogginlegget, kommer du langt med syrefritt papir, en eske og noen poser silika gel  .-)

Vi har tidligere skrevet om hvor viktig det er å organisere slektsforskningen , og å lage digitale kopier av viktige dokumenter . Men selv om du har en digital versjon lagret, er det viktig å lagre de originale dokumentene på trygt vis. De fysiske dokumentene er ikke bare verdifulle som primærkilder, men de er også uerstattelige klenodier som bør tas vare på slik at de kan gå i arv fra generasjon til generasjon. Hvem kjenner vel ikke følelsen man får når man bretter ut et brev fra oldefar, kjenner duften av et gulnet dokument, eller blar forsiktig i den gamle familiebibelen?

Det er farlig å være et dokument
Papir er et skjørt materiale, og over tid vil det bli naturlig brutt ned. Den verste fienden er temperatur, og om man senker temperaturen med 10 grader, vil den forventede levetiden til et dokument tidobles. Skrur vi ned ttemperaturen med 10 grader til, vil dokumentet ha hundre ganger så lang levetid som i utgangspunktet.

Luftfuktighet er en annen stor trussel. I praksis tar alle materialer til seg fuktighet fra lufta, noe som setter fart i nedbrytingsprisessen. Fordi kald luft har lavere fuktighet enn varm luft, henger temperatur og luftfuktighet tett sammen. Og om temperaturen veksler, får syren som dannes i nedbrytingsprosessen enda mer fart, og sprer seg fra dokument til dokument. I tillegg til dette, er UV-lys en konstant trussel.

Brems nedbrytningsprosessen
Når en ser på «trusselbildet» ovenfor, er det nesten utrolig at det finnes gamle dokumenter utenfor arkivenes trygge magasiner. Men det er ikke så ille som man skulle tro. Med noen gode forhåndsregler, kunnskap, syrefritt papir og et par elementer som de fleste av oss har hjemme i skapet, kan du sikre dokumentene dine uten å gå til ekstreme forhold.

Merk: Har du derimot svært verdifulle dokumenter hjemme, bør du vurdere om disse bør lagres profesjonelt.

Man trenger ikke å være Riksarkivet for å ta vare på dokumenter. Dersom du tar visse forbehold, kan du oppbevare gamle dokumenter trygt hjemme. Foto: Hollinger metal Edge.

Man trenger ikke å være Riksarkivet for å ta vare på dokumenter. Dersom du tar visse forbehold, kan du oppbevare gamle dokumenter trygt hjemme. Foto: Hollinger metal Edge.

Syrefritt papir er din venn
Legg aldri gamle bilder direkte i konvolutter eller brettet inn i ordinært utskriftspapir. Dette for å unngå at bildene blekes. Kjøp syrefritt papir (det kalles noen ganger for arkivpapir), og du beskytter bildene dine bedre

Skap det beste lagringsmiljøet du kan
Kjøp en oppbevaringsboks i plastikk med lokk (pass på at boksen er stor nok) og pass på at lokket er så lufttett som mulig. Fôr boksen med syrefritt papir på innsiden (bruk syrefri tape) og legg i noen poser med silikagel i bunnen (slike poser som ofte ligger i lommen på vesker eller skinnartikler), og legg en syrefri papp-plate over. . Sett boksen på et sted der temperaturen ikke varierer for mye (på et uisolert loft er for eksempel ikke særlig egnet.).

Skift ut silica-gel-posene ca. én gang i halvåret (det kommer litt an på fuktigheten) På denne måten skaper du et beskyttet miljø der du kan lagre dokumentene dine trygt. Og stol på oss – dette er en langt billigere løsning enn å kjøpe syrefrie bokser.

Permer er bra, men..
…Dokumenter må plasseres på riktig måte i permene. Alltid bruk syrefrie arkivark (for eksempel i polypropen) for å beskytte viktige dokumenter – og aldri bruk hullemaskin på originaldokumenter. Oppbevar permene flatt slik at dokumentene ikke blir skadet.

Bruk et dokumentskap
Det høres kanskje ekstremt ut, men har du dokumenter av hør verdi (både finansiell- eller affeksjonsverdi), kan et dokumentskap være en god investering. De minste koster i overkant av en tusenlapp, og mange beskytter innholdet mot både brann, fukt og solen. Tips: bruk ett dokumentskap for de aller viktigste dokumentene og et billigere alternativ for resten.

Fem viktige huskeregler for oppbevaring av dokumenter:

  • Dokumenter oppbevares best i mørke
  • Hold jevn temperatur- og fuktighetsnivå
  • Sørg for at dokumentene er lett tilgjengelig ved eventuell evakuering
  • Lagre aldri dokumenter i kjelleren, på loftet eller i en uisolert garasje
  • En liten investering i lagringen av viktige slektsdokumenter vi hjelpe til med å bevare dem for fremtidige generasjoner.

Har du flere gode tips for å lagre gamle dokumenter? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

  • Jorunn Thorstensen

    oktober 25, 2015

    Hei. Interessant tema. Hva med gamle bilder og negativer. Har en god del etter mine foreldre og besteforeldre både i albumer og løse. Mine egne negativer har jeg satt inn i mapper i egnede mapper med plass til flere alt etter hvor store negativene er.
    Problemet er at det er vanskelig å få tak i disse nå når det snart ikke er fotobutikker igjen! Bildene har jeg satt inn i album med «plastlommer» men det er sikkert ikke det rette, eller hva?
    Noen som har tips om andre løsninger
    Og hvor får en tak i syrefritt papir osv?

    • Trine

      oktober 26, 2015

      Hei Jorunn!

      Så hyggelig at vi kan hjelpe!

      Som du selv skriver, er ikke plastlommer optimalt for bilder og negativer. Dette da plasten kan stenge inne fuktighet, og dermed fremskynde nedbrytningsprosessen. Du kan også risikere at bildet sverter av eller fester seg til plasten.

      Man bør unngå materialer som selvklebende tape og selvklebende album fordi limet med tiden vil forandre seg og høyst sannsynlig forårsake skader både av fysisk og kjemisk karakter.

      Gamle bilder og negativer oppbevarer du best i syrefritt papir. Dette får du hos de fleste velassorterte bokhandlere. Du kan også bruke spesielle lommer av nøytral pH, i alfacellulose eller polyester. Mange fotoforretninger og forretninger for museums – og arkivprodukter tilbyr et bredt utvalg av slike materialer.

      Lykke til! Med vennlig hilsen Trine

  • Elin Aulie

    juni 21, 2016

    Hei!
    Hvor får man kjøpt silika gel?

    • Trine

      juni 23, 2016

      Hei Elin,
      Silica gel er som regel stuet i lommer og rom når man kjøper produkter av skinn eller lær, og er også ofte inkludert i pakninger med elektroniske produkter.
      jeg har fått et tips om at det kan kjøpes gjennom butikker som selger foto- og kamerautstyr. Kanskje noen andre her kan gi noen gode tips?

      Med vennlig hilsen Trine