Askepott har fått ansiktsløfting!

Askepott har fått ansiktsløfting!

Hos mange blir det ingen jul uten filmen Tre nøtter til Askepott. Og når tonene til kjenningsmelodien fyller norske stuer i år, er det for førtiende året på rad at filmen vises på NRK.

Måten du ser den på i år, er derimot helt ny. Takket være tusenvis av arbeidstimer fra eksperter ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana og det tsjekkiske filmarkivet, er bildene skarpere og fargene klarere. Og ja, Askepott er enda vakrere enn før!

Tror du meg ikke? Du kan se forskjellen filmsnutten lenger nede i dette blogginnlegget, der åpningsscenen i vises i gammel versjon – side om side med den nye.

Tradisjon i 40 år
I år er det 40 år siden NRK satte den østtysk/tsjekkiske julefilmen Tre nøtter til Askepott på sendeskjemaet for første gang. Siden den gang har filmen blitt en juleklassiker med stor J.

For mange er ikke julestemningen på plass før denne filmen er sett. Og det er ikke bare i Norge. Tre nøtter til Askepott vises på julaften også i Tyskland, Tsjekkia, Slovakia og Sveits.  Det er derfor svært mange i hele Europa som nå gleder seg over at filmen nå vil gjenoppstå i digitalt format.

Digitaliseringen er gjort mulig gjennom EØS-midler, og er en del av et større digitialiseringsprosjekt for å bevare og tilgjengeligjøre utvalgte filmskatter fra Prahas filmarkivs skatter.

Tre nøtter til askepott.

To kilometer film

– Det er fantastisk at Norge og Tsjekkia deler denne filmen som en del av vår felles kulturarv. Den digitaliserte versjonen kommer til å skape en helt ny opplevelse for seerne, og vil ligge tett opp til hvordan filmen fremstod ved premieren i 1973, sier prosjektleder Anna Batistova ved det tsjekkiske filmarkivet.

Det møysommelige arbeidet med å rense, reparere og digitalisere Tre nøtter til Askepott er gjennomført av eksperter ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana og det Tsjekkiske filmarkivet.

I løpet av det siste året har de gått gjennom, reparert, pusset og renset hvert eneste negativ på over to kilometer lange filmrullen.

Og selv om man ikke har sett filmen siden sist jul, er det umulig å ikke legge merke til forskjellen. Bare se på denne smakebiten fra åpningsscenen:

Digital redningsaskjon av unik filmskatt
For å holde tritt med det visuelle, har også det norske lydsporet og Knut Risans fortellerstemme blitt digitalisert, men dette er ikke inkludert i forsmaken i videoen ovenfor. Noen overraskelser må man da spare til jul 🙂

Tsjekkia og det tidligere Tsjekkoslovakia har en rik filmarv, som i hovedsak er lagret på rull. Digitaliseringen vil sørge for at julefilmen fremstår vakrere, men sett fra et historisk perspektiv, er digitaliseringen en viktig redningsaksjon.

– Det er viktig å digitalisere disse filmene av flere grunner. For det første er gammel film et materiale som degraderes. Skal man sikre filmarven, så er det ingen vei utenom digitalisering, sa Nasjonalbiblioteket Lars Gaustad til NRK i 2014.

Du kan se mer om digitaliserings-prosessen i denne engelskspråklige videoen fra Regjeringen og lese mer på Regjeringens nettsider.