Hva min mormor har lært meg om julen

Hva min mormor har lært meg om julen

Dette innlegget er en gjestepost fra Sara Silander, som arbeider for MyHeritage i Sverige.

I sommer fylte min mormor 92 år.  De siste årene har alderen meldt sitt nærvær. Alt går litt saktere, tiden står stille rundt henne og jeg må heve stemmen for at hun skal høre hva jeg sier.

Julen med morfar. Bilde: Privat

Julen med morfar. Bilde: Privat

Men så fort julen nærmer sig blir hun sitt gamle jeg igjen. Hun stråler, og det er nesten som om hun har samlet astral energi gjennom hele året  for å kunne feire julen på samme måte som da jeg var liten. Hele huset dekoreres med den samme julepynten som hun har brukt siden hun og morfar flyttet inn i huset sitt for 60 år siden. Det bakes julekaker og lages julemat i flere uker i forveien.

Les mer: arven på julekjøkkenet

Min mormor har lært meg så mye, og hva hun har lært meg om å feire jul er bare en del av det. Jeg har laget en liste over en rekke smarte og kloke ting som min mormor har lært meg om julen.

Dette har min mormor lært meg om julen:

Tradisjoner skal holdes i hevd. Alt fra hvordan et hjem skal pyntes, til hvordan man pakker inn julepresanger og hvilken mat som skal serveres til jul har min mormor ordnet med. Og det er hun som har sett til at disse tradisjonene har blitt holdt i hevd år etter år, og at de ikke har gått tapt.

Familien er viktigst. Rundt jul samles hele familien vår. Vi kommer fra fært og nær. Noen kommer med fly, andre tar toget, mens andre har kortere vei å gå. Men vi samles for å tilbringe høytiden sammen. At vi treffes og feirer julen sammen er mye takket være mormor, som har fått alle i familien til å føle seg verdsatte og betydningsfulle, og hun har lært oss at det er viktig at vi feirer julen sammen.

Familien samlet til jul. Bilde: privat

Familien samlet til jul. Bilde: privat

Å gi er størst av alt. Min mormor, og min morfar så klart, har alltid vært generøse mot meg og mine søstre.  I tillegg til god mat og oppmerksomhet har vi til og med fått fine julepresanger. Men min mormor har også vært nøye med å gi til andre. Hun har alltid organisert innsamling av klær i området der hun bor, og hun har sørget for at klærne har kommet frem til dem som trenger dem. Og ved juletider har hun stått utenfor matbutikken med en bøsse for å samle inn penger.

Ta vare på alt. Alt har en verdi, og ingenting skal gå til spille. Det er min mormors matra. Det gjelder alt fa klær til mat. Det der med maten merker vi tydelig i juletiden. Rester blir til nye retter, og det som vi ikke spiser opp, er det katten som får

Familieoppskriften er best. Mormors innlagte sild og egen-rullede kjøttboller er uslåelig gode, og de, sammen med en rekke andre av mormors oppskrifter, er nedarvet fra hennes mor, som igjen har arvet dem fra kvinnene før henne.

Mormor agerar tomte

Mormor er nisse. Bilde: privat

Det kjennes virkelig som om det er mormoren min som har satt tonen for hvordan julen skal feires. Det må derimot sies at jeg har hatt gleden av å feire jul med henne i hele mitt liv, og at jeg ikke vet hvordan det vil bli når vi en gang må feire julen uten henne. Men uansett hva som skjer, vet jeg at jeg vil fortsette å feire julen som om hun var der, og at jeg vil fortsette hennes måte å feire høytiden på. Mormors jul er en del av meg, og det kommer den til å forsette å være – hele mitt liv.

Forhåpentligvis kommer jeg til å videreføre tradisjonene til mine egne barn, slik at de, når det er deres tur til å feire jul, kan videreføre mormors tradisjoner til fremtidige generasjoner.

Hva har din mormor, eller farmor, lært deg om julen? Del gjerne dine juletradisjoner i kommentarfeltet nedenfor eller på vår Facebookside.