Landssvikerarkivet og sterke følelser

Kommentarer

I januar i fjor åpnet Riksantikvaren for innsyn i Landssvikerarkivet. Siden den gang har arkiver over hele landet sett en økt pågang fra slektsforskere og andre.

Men med dette arkivmaterialet kommer også et ansvar. Et ansvar som blir spesielt tydelig denne måneden.

montasje landssvikerarkivet
bilde: uia.no

Landssvikerarkivet rommer  rundt 90 000 landssviksaker og 350 krigsforbrytersaker fra rettsdokumenter fra alle landets politikamre.

Sakene gjelder politietterforskning og rettsforfølgelse av nordmenn som var mistenkt for å ha støttet okkupasjonsmakten i perioden 1940–1945.

Sår leges langsomt
Åpningen av arkivene har fått enorm oppmerksomhet blant slektsforskere og andre nysgjerrige. Men det er ikke å stikke under en stol at innholdet i disse registrene er svært sensitivt. Mange familier har fremdeles dype sår på grunn av handlinger gjort av slektninger under krigen. Tiden leger andre sår, men mange av disse sårene har ikke helet enda.

Derfor, selv om dataene er åpne for innsyn, er det ekstremt viktig at informasjonen behandles, forvaltes og videreformidles med forsiktighet.

Holocaustminnedagen 27 februar
Akkurat dette settes i et tydeligere perspektiv denne måneden, når minnedagen for Holocaust markeres over hele verden 27. januar.

Dagen arrangeres til minne om samme dato i 1945, da styrker fra Den røde armé fra Sovjetunionen frigjorde de rundt 7 000 tilbakevendte og overlevende fangene i den største konsentrasjonsleirenAuschwitz-Birkenau i det tyskokkuperte Polen.

Husk oss til livet
Her i Norge markeres Holocaustminnedagen blant annet med visning av den nye norske dokumentaren Husk oss til livet på NRK2. Filmen gir et møte med norske jøder som høsten 1942 ble øyenvitner da deres nære familiemedlemmer ble arrestert. For flere av dem er dette første gang de snakker om sine opplevelser og om livet etter Holocaust. Du kan lese mer om dokumentaren på NRK sine nettsider her

Vi sender våre varmeste tanker til ofrene og familiene deres, og ber om at også du viser forsiktighet og medmenneskelighet i forvaltningen av informasjon fra landssvikerarkivet i din publiserte forskning på MyHeritage.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen