Thomas fant morfaren på MyHeritage

Thomas fant morfaren på MyHeritage

Det eneste Thomas visste om morfaren, var at han druknet i Rødehavet før moren hans ble født. Mormoren var unnvikende og nevnte ham sjelden. Han var ikke noen man snakket om. Men en gulnet avis og et søk på MyHeritage gav svaret.

Johan Thun Nyseth

«Du må slutte å grave i alt», var mormorens svar når Thomas spurte om sin morfar. Og respekten for hennes ønsker overvant nysgjerrigheten. Men selv om han unnlot å spørre igjen, var spørsmålene der.

For hvem var egentlig bestefaren? Og hvorfor ville ikke mormor snakke om ham?  Kanskje drukningen var for vanskelig å snakke om. Eller lå det muligens noe annet bak mormorens stillhet?

Thomas Bjørnestad PettersenDenne historien ble også fortalt på www.nrk.no Dagsrevyen på NRK1 15. februar 2016. Er du i Norge, kan du se innslaget på NRKs nett-TV her.

Svaret kom da mormor flyttet på sykehjem og Thomas Bjørnestad Petterson og moren ryddet ut av leiligheten hennes. Der, blant gamle, gulende papirer, fant han et avisutklipp fra lokalavisa Firda Folkeblad om drukningsdøden til en mann kalt Johan Thun Nyseth: «Sjømann frå Gulen drukna i Raudehavet.»

Artikkelen forteller om en mann født i Bergen og oppvokst i Gulen. Han var maskinist av yrke og under krigen seilte han i konvoi ved USA med skipet King Haakon VII. Senere tok han jobb på skipet Rimfrost, før han omkom 15. juli 1952 i Rødehavet.

Faksimile FirdaFolkeblad via NasjonalbiblioteketFant svaret på MyHeritage etter få sekunder
Thomas er en av nesten 680 000 nordmenn som bruker, eller har brukt, slektsforskningsprogrammet MyHeritage for å finne slekta si og lage sitt familietre. Med utgangspunkt i artikkelen i Firda Folkeblad gjekk han inn på www.MyHeritage.no og søkte etter den omkomne sjømannen Johan Thun Nyseth.

– Det gikk bare noen sekunder så fikk jeg treff på navnet i et familietre. Men der så jeg at Jonan Thun Nyseth registrert med kone og barn i et tre med en rekke ukjente navn. Kunne det være morfaren min? Alle datoer stemte. Alle detaljer falt på plass, forteller Thomas.

– Ved hjelp av MyHeritage hadde jeg faktisk funnet morfaren min på noen få sekunder – bokstavelig talt. Min mor, som hadde vokst opp som enebarn, hadde en halvbror. Og jeg hadde en fetter.Og nå tok slektsforskningen min fart. Gjennom MyHeritage fikk jeg kontakt med en annen slektsforsker som kjente mors halvbror. Det ledet til et telefonnummer. Og etter nøye overveielse plukket jeg opp telefonen og ringte.

– Det er ikke den enkleste telefonsamtalen jeg har hatt i mitt liv, men den var verdt det, sier Thomas om opplevelsen.

Evelyn Miriam Bjørnestad

Gjenforent med ukjent familie
Ingen av familiene visste om hverandre før Thomas begynte å nøste i trådene på MyHeritage. Og i sommer møttes de to familiegrenene for første gang.

– Det var litt rart og annerledes. Det var jo ikke som om at vi hadde savnet hverandre hele livet. Vi hadde jo ikke visst om hverandre, noen av oss, så det var jo ikke en gjenforening som sådan. Men vi så nok litt nøyere på hverandre enn hva man gjør med andre, forteller Thomas.

I dag snakker Thomas’ mor jevnlig med sin halvbror på telefonen, og Thomas har kontakt med sin fetter. Og det kan sies med sikkerhet at Thomas er blitt bitt av slektsforskningsbasillen  🙂

Denne historien ble også fortalt på www.nrk.no Dagsrevyen på NRK1 15. februar 2016. Er du i Norge, kan du se innslaget på NRKs nett-TV her.

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

  • Gorm Eriksen

    mars 16, 2016

    Slektsgransking er ikke HOBBY, det er LIDENSKAP. Man må bare fortsette å lete, fordi man hele tiden finner noen nye grener å gå videre på.

    • Trine

      mars 17, 2016

      Det har du helt rett i, Gorm! Og løser man ett mysterium, dukker det stadig opp nye 🙂

  • steinar stefferud

    mars 16, 2016

    Ja Thomas her har du vært god detektiv du fikk din nyskjerrighet velykket.
    steinar stefferud

  • Kari Henriksen

    april 2, 2016

    Hei, blir noe forvirret da jeg får mange forespørsler om å godkjenne matcher som er funnet. Trykker på bekreft, og kommer da rett til side med utvidelse av abonnementet. Selv om jeg ikke har «fullt» i mitt tre, i henhold til opplysningene om hvor mange jeg kan ha. Hva skyldes det?

    • Trine

      april 4, 2016

      Hei Kari,

      Som gratismedlem kan du ha opp til 250 personer i treet ditt uten kostnad, men å benytte seg av Smart Matches, som du beskriver i kommentaren din ovenfor, er en funksjon som kun er tilgjengelig for betalende abonnenter.
      Du kan lese mer om våre ulike abonnementer og fordelene disse gir på

      Med vennlig hilsen Trine