Søskenflokk på sju forent med MyHeritage

Søskenflokk på sju forent med MyHeritage

Da amerikanske Cathy Combs begynte å kartlegge familiehistorien sin, hadde hun ingen anelse om de utrolige oppdagelsene som lå og ventet på henne – og de ukjente søsknene hennes!

MyHeritage har spilt en sentral rolle i arbeidet mitt med å dokumentere familiehistorien min – og i forskningen som gjorde at jeg fant halvsøsknene mine!

 

Den utrolige historien om de sju søsknene  begynner med Jean McDonald Clark. Hun ble født i Chicago, men vokste opp i Minnesota. I 1946 giftet hun seg med Ernest Rucks, og de fikk fire barn i tett rekkefølge mellom 1947 og 1950. Men forholdet mellom de to ektemakene utviklet seg til å bli turbulent og voldelig.

På 1950-tallet var det få muligheter for kvinner som Jean. Det fantes ingen krisesentre eller hjelp å få. Da hun gikk gravid med sitt femte barn, tok Jean mot til seg.  Hun rømte til sikkerhet i California, hvor hun fødte og søkte om skilsmisse fra Ernest.  De fire andre barna ble tatt vare på av familiemedlemmer.

Det femte barnet ble tatt inn av Jeans søster. Jean selv gikk videre, og møtte hvem hun trodde var drømmemannen:  Wilfrid D. Combs. De giftet seg og fikk to barn sammen. Men dessverre fant Jean seg i samme skjebne som tidligere. Som sist greide hun å rømme fra volden, mens de to barna værende igjen hos sin far.

Jean flyttet tilbake til sin barndoms Minnesota, der hun giftet seg en tredje gang og tilbragte resten av sine dager. Men det var lite kontakt mellom barna. Da Jean døde i desember 200, visste de to barna i California ingenting om at de hadde flere søsken.

Det er her Cathy Combs kommer inn. Hun er Jeans sjette barn, og hun begynte å se nærmere på familiens historie i 2012.  Oldemoren og farmoren hennes hadde allerede kartlagt familiehistorien i stor grad, men fremstillingen var uoversiktlig og vanskelig å se som helhet. Cathy satte derfor ut for å finne en bedre måte å organisere forskningen på.  Og valget falt på MyHeritage.

Jeg begynte å lese gjennom alt materialet som farmor og oldemor hadde samlet. Jeg fant ut at jeg trengte et verktøy for å  organisere det bedre og å presentere forskningen på en bedre måte. Jeg har selv laget mange databaseverktøy for bedrifter i over 25 år. Jeg er langt fa en ekspert – jeg men jeg vet nok til å kunne arbeide med det –  men dette var så komplekst at kunnskapen min kom til kort. Jeg søkte etter svar på internett, og fant MyHeritage.

MyHeritage var som  en gudegave!  Verktøyet er så dynamisk, og det var en spennende og morsom prosess å endelig få oversikt over informasjonen som oldemor og farmor hadde samlet og spart på hele livet.

Etter at hun lagde familietreet sitt på MyHeritage i 2013, avdekket Cathy mer informasjon om Jean. Informasjonen ledet henne inn på sporet av morens tidligere ekteskap, som igjen ledet henne til den store overraskelsen: Gjennom MyHeritage oppdaget hun fire søsken som hun ikke ante at hun hadde!

SmartMatching var en stor hjelp, og treffene jeg fikk ledet meg i den riktige retningen. MyHeritage gjorde også noen endringer i søkeprosessen som gjorde at det ble enda enklere å finne informasjon og å bekrefte forskningen som jeg allerede hadde tilgang til. Det var til stor hjelp.

Oppdagelsen ble begynnelsen på en svært emosjonell reise for Cathy.

Det var overveldende i begynnelsen. Jeg hadde jo levd nesten et helt liv i overbevisning om at min biologiske familie var begrenset til meg og lillebroren min. Jeg må innrømme at den første reaksjonen var gråt. Men jeg kom til hektene igjen, og tok til med å ta kontakt med alle sammen. Det ble en spennende tid for oss alle sammen.

Etter at de kom i kontakt med hverandre, planla fem av de seks søsknene planla å treffes. De holdt kontakten gjennom brev, e-post og telefon, og den første gangen de møttes ansikt til ansikt var på USAs nasjonaldag, 4. juli i 2013. Dessverre passet det ikke for alle, men de fleste av dem fikk møtt hverandre på denne datoen.

Den tredje eldste i søskenflokken,  James Harold Rucks (født i 1947) døde dessverre  i juli i 2015, kort tid etter at søsknene ble gjenforent. Men Cathy har god kontakt med sine gjenværende søsken:
Del (68 år) og Rose (67) som bor i Minnesota, Lane (64), som bor i Virginia, Marty (62) som bor California, og John (56) som bor ikke lang fra Cathy i Spokane i Washington.

Vi er fortsatt overveldet av hele greia. Vi har ikke tid til å til å ta bilder når vi treffes, vi har det alt for travelt med å snakke sammen og å tilbringe tid sammen.

Cathy har lært mange ting gjennom forskningen sin. Hun har ikke bare funnet nye søsken og lært mer om sin egen familie, men hun sier at hun har lært noe som er enda viktigere:

Desto mer forskning jeg gjør, jo tydeligere blir det at vi mennesker er knyttet til hverandre på langt flere måter en vi kan tenke oss. Vær snill mot andre. Alle har en historie å fortelle, så LYTT. Kanskje du ikke får en sjanse til.

Satte du pris på historien til Cathy? Har du kanskje en egen historie å fortelle? Send oss en e-post på stories@myheritage.com , og vi ser frem til å høre fra deg!