De lager ikke ting som de gjorde før…

De lager ikke ting som de gjorde før…

Før i tiden ble ting laget for å vare. Møbler skulle vare hele livet, og skulle helst gå i arv. Kjøleskapet skulle fungere et helt ekteskap. De var dyre, solide saker, som ofte var hjemmets stolthet.  Og om de mot formodning gikk i stykker eller sluttet å fungere –   kunne de repareres.

I dag skifter vi møbler med moten, og kjøleskap og vaskemaskiner bryter sammen etter få tiår i tjeneste -om ikke enda raskere. Og dersom vi forsøker å reparere dem, er regningen ofte dyrere enn prisen for et nytt produkt.

Da jeg vokste opp, hadde vi et gammelt kjøleskap på hytta, av typen K. Pettersens Sønner, som ble produsert i Sarpsborg mellom 1945 og 1960. De fleste ville nok ha sagt det var ut-datert allerede på 70 -tallet, da jeg først «ble kjent med det».  Dette var jo lenge før alle synes retro var stilig – men det fungerte. Og det fortsatte det med.

Det lille hvitlakkerte, avrundede skapet, med knapp på håndtaket og en åpen frysehylle (som stengt tatt ikke kunne romme annet enn en enkelt kroneis), passet i den rustikke stilen på hytta. Og både kjøleskapet og fryseren  fungerte. Det fungerte så godt at det av og til kom isbiter i melka! Men det gjorde ikke noe. Det var verdens fineste kjøleskap.

Men en dag sa det stopp. Etter mer enn 50 år i tro tjeneste slapp det lille norskproduserte skapet sin siste kjølige grad. Og som seg hør og bør, søkte vi en reparatør. Men der kom virkeligheten frem. For selv om skapet (i motsetning til de som lages nå til dags), var fabrikkert for å kunne repareres, var det ingen som kunne reparere det – og vi søkte både høyt og lavt.

Men vi kunne jo ikke kvitte oss med det. Det fine lille skapet var nesten som en del av familien. Så, nå, etter at motor, forsegling og elektronikk har blitt fjernet av eksperter (og selvsagt levert til gjenvinning etter dagens forskrifter – vi lever jo i nåtiden :-)) , har det nå trådt inn i jobben som verdens fineste oppbevaringsskap – og det ser ut til å trives med sitt nye liv – sammen med oss.

Har du et gammelt kjøleskap, en brødrister, en stol eller andre møbler som du har et spesielt forhold til? Eller kanskje du hadde? Da kan du kanskje finne det i samlingen til Digitalt Museum?
Søk direkte i boksen nedenfor – og fortell oss gjerne om det i kommentarfeltet!

//
Beklager!Denne applikasjonen krever at javascript er slått på.

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

  • Aage Chr. Bucher

    august 16, 2016

    Fenomenet er kjent som «predetermnation», forutbestemt død. Det finnes ikke bestemmelser som kan stoppe dette. Forkortning av levetid betyr øket omsetning, flere arbeidsplasser og beskyttes av byråkratiet og politikere som ofte spekulerer i aksjer. De kan påvirke tiltak som øker forbruk, fortjeneste,produksjon og utslipp.
    Praktiske grep som automatisk øker levetid og funksjonssikkerhet på produkter blir fortiet i media idet de kan tape annonseinntekter på å skrive negativt om et produkt. Mammon synes viktigere enn miljø i de kretser.