21 tips fra MyHeritage-slektsforskere

I løpet av årene har vi mottatt mange fantastiske historie fra MyHeritage-brukere som har oppdaget nye kapitler i sin familiehistorie. Noen har funnet game fotografier – andre har funnet artikler og dokumenter eller arvestykker. Andre har blitt gjenforent med familiemedlemmer som de ikke har sett på mange år – eller oppdaget helt ukjente slektninger.

MyHeritage har laget en samling av de beste rådene som vi har mottatt fra dere over årenes løp. Dette er tips som brukere selv har hatt god nytte av – og vi deler dem videre i håp om at enda flere vil oppdage nye deler av sin familiehistorie ved å følge dem!

Les videre for å se alle tipsene!

 1. Slik kommer du i gang: Skriv ned navnene og opplysningene om de slektningene du kjenner – helt til du kommer til dem som du ikke kjenner.
 2. Snakk med de eldste i familien: Snakk med foreldre, besteforeldre, fettere og kusiner, onkler og tanter, men sett fokus på de eldste i slekten, deres liv og hva de husker fra gamle dager. Ikke vent for lenge. Tiden er knapp, og desto knappere for de eldste blant oss. Fortell dem at du er interessert – og unngå at historiene går i graven med dem.
 3. Vær iherdig: Still spørsmålene du vil ha svar på – også om de er pinlige. Ikke la diskusjonen ende på grunn av ja-eller-nei-spørsmål, Grav videre.
 4. Få struktur på tingene: Lag kopier av alle dokumenter og fotografier du finner. Bruk gjerne kameraet i telefonen din for å ta bilder av alt du finner, og kopier dem over til en datamaskin eller en ekstern harddisk. Samtidig er det viktig å skrive ned logiske notater og oversikter over alle former for korrespondanse eller samtaler (telefonsamtaler, e-poster og brev) og oppdagelser. Skriv for eksempel datoer og steder på kopiene.
 5. Se nærmere på etternavnet ditt: Ditt etternavn kan avsløre mer om slekten din. Se nærmere på stedene der familiemedlemmene dine ble født. Du kommer til å oppdager mer informasjon om din familie stedene de bodde og tiden de levde i.
 6. Du kommer lengre med fotografier: Ta en titt på baksiden av de gamle familiebildene dine for å se om det er skrevet noe på dem. Ta gamle fotografier ut av rammen  – kanskje er det flere bilder bak det som vises fremst?  Ta bildene med deg når du skal intervjue slektninger. Kanskje de vet mer om personene på bildet enn du gjør? Gamle fotografier kan dessuten vekke til live miner som muligens ellers ville gått i glemmeboken.
 7. Ta sjansen!: Ikke vær redd for å kontakte andre MyHeritage-brukere som du får SmartMatches med. Å snakke med andre slektsforskere kan føre til at du får viktig informasjon, fotografier eller spennende familiehistorier. Slike kontakter kan også bli til nære vennskap med fjerne slektninger.
 8. Ikke døm forfedrene dine for hardt: Tidene har forandret seg, og verdiene var annerledes enn de er i dag. De hadde sikkert en god grunn til å leve livet sitt som de gjorde.
 9. Ha et åpent sinn: Vær forberedt på å oppdage ting som motsier det du trodde du visste, eller har fått fortalt da du var yngre.
 10. Vis omtanke: Vær varsom og forsiktig i din slektsforskning og hold historier og informasjon som kan såre andre familiemedlemmer for deg selv.
 11. Be om hjelp : Undersøk om det er andre i familien som driver med slektsforskning. Om de vil dele informasjonen de har funnet, har du et springbrett – og kanskje også en makker! Spør dem om råd og hjelp!
 12. Ikke trekk raske slutninger: Flortell og del forskningen din med andre i familien for å få friske øyne og nye perspektiver. Deres tilbakemeldinger kan gi deg et annen syn på forskningsresultatene dine.
 13. Stol på andre, men vær kritisk: Ikke tro blindt på alt du finner i slektstrær – ikke fordi familien din lyver – men fordi at feil kan oppstå, selv om folk knytter individer til sine familietrær med de beste intensjoner. Lytt til andre når de forteller om forskningsresultatene sine , men husk at selv om det høres fornuftig ut, er det alltid smart å finne dokumentasjon som understøtter utsagnene. Du kan for eksempel sjekke gamle folketellinger, kirkebøker eller immigrasjons-registre eller andre primærkilder for å bekrefte eller avkrefte foreslåtte fakta. Disse kildene er ofte bugnende av informasjon, så hold øynene åpne. Kanskje du finner primærkilder som nevner andre i slekta di samtidig?
 14. Sjekk datoene dine: Hold et øye med datorekkefølgen i forskningen din. Dette er fordi datoer kan skrives på forskjellige måter i ulike kilder fra forskjellige land (dag/måned/år – år/måned/dag eller måned/dag/år). Vær kritisk selv om datoene ser fornuftige ut. Og sjekk en ekstra gang når du er i ferd med å knytte et barn til en kvinne som er over 60 da barnet ble født. Det kan være riktig, men statistisk er det langt mer sannsynlig at det er noe feil. Er det noe du stusser på, sjekk heller en ekstra gang for å være helt sikker.
 15. Sett deg inn i den historiske sammenhengen: Hendelser som naturkatastrofer, krig, hungersnød og politisk uro har ofte vært årsak til at folk flytter og bosetter seg andre steder. Forestill deg for eksempel hva som skjedde med forfedrene dine da Napoleon invaderte mesteparten av Europa, eller da koleraen herjet.  Overlevde dine slektninger fordi emigrerte? Kjempet de mot overmakten? Overvant de dødelige sykdommer? Eller var det en helt annen grunn?
 16. Gå gjennom forskningen din: Med jevne mellomrom bør du sjekke informasjonen som du har samlet sammen. Noen ganger dukker nye detaljer opp når man minst venter det – selv når man tror at man er «ferdig» med et område. Man er aldri ferdig – for nye detaljer kan dukke opp når som helst.
 17. Ikke gi opp: Vær iherdig og ikke gi deg, Du kommer til å finne ut noe spennende om familien din før eller siden.
 18. Vær tålmodig: Slektsforskning er en hobby som man aldri blir ferdig med. Prøv å ikke bli frustrert dersom du ikke finner hva du leter etter i en bestemt dokumentsamling, eller om det har gptt lang tid siden du har hatt et gjennombrudd i forskningen din. Minn deg selv på at du aldri vet på forhånd hvor det neste sporet dukker opp. Selv den minste detalj kan føre deg i nye og spennende retninger.
 19. Del familiehistorien din: Familiemedlemmer kan hjelpe med å legge til flere navn og bilder til slektstreet ditt dersom du deler forskningen din med dem.. Noen ganger kan et par friske øyne gjøre at man gjør oppdagelse som man ellers kanskje ville gått glipp av.
 20. Gjør andre en tjeneste: Du kan hjelpe andre med forskningen sin. De vil blir takknemlige, og det kan være at de kan gjengjelde tjenesten en annen gang når du selv har bruk for en hjelpende hånd.
 21. Kos deg: Slektsforskning er en uendelig reise tilbake i tiden. Husk at også du er en del av denne historien, og om du ser på forskningen som en opplevelse, og  ikke som et mål, vil du se at du får en spennende og interessant reise du har satt ut på. Nyt reisen!

Har du noen flere tips til andre MyHeritage-brukere?
Skriv dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor – så lager vi en oppdatert bloggpost med deres tips!

Emneord: ,

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

 • Per Ole Nilsen

  september 21, 2016

  De forskjellige bygdebøkene i Norge er til stor hjelp. Flere av disse er blitt digitale. Da kan man søke digitalt etter slekt…..

  • Trine

   september 23, 2016

   Hei Per Ole,
   Digitaliseringen har gjort slektsforskning langt enklere, ja. Det er jo faktisk ikke så lenge siden av vi måtte til arkivet og lete i kildene der 🙂

 • Heidi Kristiansen

  september 22, 2016

  Om du står fast med en person i treet ditt så forsøk å endre skrivemåte! Mange familienavn har endret seg selv om de har felles opphav. Også måten å skrive fornavn på og «kallenavn» gjør utslag. I tillegg kommer muligheten for å ha flere ektefeller i løpet av livet. Særlig om familien har beveget seg over landegrenser vil du finne endringer i navnene. Eks: Pierre fornorskes til Petter, Pekka til Per, Liisa til Lisa osv.

  • Trine

   september 23, 2016

   Dette er et veldig godt tips, Heidi! Tusen takk skal du ha!

 • Liv Irene Kristiansen

  september 28, 2016

  Jeg sto helt fast når det gjaldt oldemora mi! På folketellingen fra 1875 sto det at de hadde en sønn og en pleiedatter! Et annet sted sto det at det var en stedatter og da tenkte jeg at det var en datter en av de hadde fra før! Ganske riktig var det oldemor sin datter fra det første ekteskapet hennes. Ho ble altså skilt før ho traff oldefaren min. Ikke så vanlig det på midten av 1800-tallet. Ihvertfall kom jeg mye lengre da jeg fant ut det, og fant med en hennes foreldre osv. ☺️