Vi lanserer vår egen DNA-test: MyHeritage DNA!

Vi er veldig stolte av å kunne presentere noen STORE nyheter! MyHeritage DNA – vår helt egne globale DNA-test, er tilgjengelig og integrert i MyHeritage!  Dette er store nyheter: Vi kan nå tilby en enkel,  rimelig DNA-test som du kan ta hjemme hos deg selv – og resultatene kan avdekke verdifull informasjon og fortelle deg mer om slekta di!

Bestill din MyHeritage DNA-test i dag for å oppdage ditt etniske og geografiske opphav – og for å finne nye slektninger!

imponer-deg-selv

Hva er MyHeritage DNA?
DNA er betegnelse på arvematerialet i kroppen vår og består av genetiske koder som er unike for hver av oss. MyHeritage DNA-testen gjør det mulig for deg å teste DNAet ditt for å gjøre nye oppdagelser i slektsforskningen din – og å finne ut mer om hvor du stammer fra!

Hva får jeg  MyHeritage DNA? 
MyHeritage DNA-testene er tilgjengelig på MyHeritage DNA-siden vår, og nå får du den til introduksjonspris – til 650 kroner  pluss frakt ( Merk at prisen i norske kroner er omregnet i henhold til dagens valutakurs, og tilsvarer 79 amerikanske dollar. Fraktkostnadene tilsvarer omlag 10 amerikanske dollar).  For å bestille DIN DNA-test, gå til MyHeritage DNA. Du kan følge med på hva som skjer med testen din gjennom hele prosessen på MyHeritage.

Esken med MyHeritage DNA-testen som du mottar i posten inkluderer en kort manual til hvordan du går frem for å aktivere testutstyret ditt. Du får også forklart steg for steg hvordan du bruker vattpinnene for å ta prøver av ditt eget DNA. Du trenger kun å føre vattpinnen langs innsiden av kinnet ditt. Det trengs hverken spytt eller blodprøver. Hele prosessen tar noen få minutter. Når dette er gjort  er det bare å sende prøvene til laboratoriet vår for analyse. Etter 3 til 4 uker er resultatene klare, og du blir invitert for å se resultatene dine på din MyHeritage familieside. Alle DNA-data blir selvsagt lagret trygt og er helt privat.

Tracking DNA status

Følg med på din DNA-status
MyHeritage DNA har to bestanddeler: DNA-matching, slik at du kan finne slektninger, og en detaljert etnisitetsrapport som gir en oversikt over din etniske og geografiske opprinnelse. Det bil bli flere bestanddeler i resultatene fra MyHeritage DNA i tiden som kommer, så følg med!

DNA-Matching
DNA-Matching sammenligner DNA-dataene til alle individer som har lastet opp sine rådata til MyHeritage. DNA-matching kan gi deg tips om andre som du er i slekt med – som du kanskje ikke visste om – og kan åpne nye retninger i slektsforskningen din.

Dersom du har en felles forfader (eller formoder)  med noen, er det stor sjanse for at dere vil ha likheter i deler av DNA-et deres – som dere begge har arvet. DNA-matching kan avdekke hva slags slektskap det er mellom to personer. For eksempel, dersom du og den du «treffer» med, deler 50% av DNAet deres, er det sannsynlighet for at dere er foreldre/barn til hverandre – eller kanskje dere er søsken! Dette er kanskje ingen overraskelse om både du og en forelder tok testen sammen  – men det kan være en utrolig oppdagelse dersom du er adoptert eller leter etter en biologisk mor eller far.

MyHeritage viser matchene under DNA-fanen på MyHeritage, og treffene vises i rekkefølge etter hvor mye DNA dere deler. Hver match som du mottar vil vise korte detaljer om personen som du har matchet med, mulige slektskap mellom dere (som bevist gjennom DNA som dere har til felles) of informasjon om kvaliteten på treffet. Dersom den du matcher med har et familietre på MyHeritage, vil du også få muligheten til å se detaljer om dette.

main-dna-matches

For hvert DNA-match viser vi de mulige slektskapene mellom dere (som indikeres av DNA).  Noen ganger kan det være vanskelig å se hva slektskapene betyr (som for eksempel om man får treff med den engelske «regnemåten» med once og twice removed.). For å gjøre det enklere, har vi derfor laget et eget kart som viser deg hva disse slektskapene betyr. For å se denne hjelperen, klikker du på det lille spørsmålstegnet som du ser ved siden av «mulige slektskap» . Dersom det er flere aktuelle slektskap, vil begge (eller alle) fremheves i vinduet som dukker opp.

Possible relationship details

Mulige slektskap
Du vil allerede finne en rekke DNA-data på MyHeritage som du kan sammenligne dine egne resultater med. Dette er fordi MyHeritage-brukere har lastet opp sine rå DNA-data for å kunne motta DNA-matcher siden vi lanserte funksjonen for noen uker siden.

Dersom du allerede har testet DNAet ditt, er du hjertelig velkommen til å eksportere rådataene fra resultatene du mottok og å laste dem opp til MyHeritage. Du vil da motta gratis DNA-matcher.  Det gjelder nesten uansett hvilken test du har tatt. Og vi gjør ingen forskjell på leverandøren når det kommer til hva slags data som kan sammenlignes. Dersom du for eksempel har tatt en DNA-test med Ancestry, kan du bli matchet med noen som har tatt testen sin hos 23andMe  – eller motsatt. Og det er helt gratis!

Følg denne enkle fremgangsmåten for å eksportere dine rå DNA-data fra testleverandøren din – og importer dem til MyHeritage.

Etnisitetrapport
i tillegg til DNA-matching, vil resultatene fra MyHeritage DNA-testen inkludere en fascinerende oversikt over ditt etniske opphav. Du vil se hvor stor prosentandel av DNAet ditt som har opphav i ulike populasjoner over hele verden. Oversikten vises i en liste så vel som på et verdenskart. Og resultatene kan bekrefte familiens anelser  – eller kanskje du finner ut at dere har røtter på steder du ikke ante om?

main-ethnicity-estimate

Den første etnisitetsrapporten inkluderer 25 etniske grupper, men dette antallet vil økes takket være det fascinerende prosjektet som vi forteller mer om nedenfor….

MyHeritages prosjekt: Founder Populations
Det engelske uttrykket Founder Populations henviser til folkegrupper som nedstammer fra forfedre som forlot et område for å slå seg ned et annet sted, ofte på grunn av sosiale, eller religiøse grunner.  I disse folkegruppene er enkelte genvarianter sterkere, men har utstrakt uniformitet i andre DNA-sekvenser.

Vi har kontaktet flere tusen MyHeritage-brukere fra hele verden som er del av slike folkegrupper: Familietrærne deres består av profiler fra samme region eller etnisitet i flere generasjoner. Vi er veldig glade for at 5000 av dem vi kontaktet, takket ja til å vøre med i dette prosjektet. I løpet av de siste månedene har vi sendt DNA-tester til disse 5000 – i Usbekistan, på Fiji, i Norge, på Grønland, i Sør-Afrika og en rekke andre steder over hele verden.  Resultatene av disse testene vil gjøre det mulig for oss å lese DNA-data og å knytte dem til over 100 ulike etniske folkegrupper.

Founder Populations-prosjektet er det største i sitt slag som noensinne har blitt  gjennomført. Og arbeidet vårt med dette vil gi deg en langt bedre oversikt over din etniske og geografiske opprinnelse enn noen annen DNA-tjeneste.

For øyeblikket vil du få standard etnisitetsrapporter som del av dine resultater fra MyHeritage DNA  -men du vil få tilsendt de mer omfattende resultatene – helt gratis – så snart prosjektet er ferdigstilt.

MyHeritage DNA app til mobil
I dag har vi også lansert en egen app, kalt MyHeritage DNA. Her kan du bestille MyHeritage DNA rett fra telefonen, og du kan se og vise resultatene dine – uansett hvor du skulle befinne deg. Appen er gratis, og er tilgjengelig for Android og Apple/iOS.

MyHeritage DNA mobile app

mobile-5

Kombiner DNA med slektsforskning
Å ta en DNA-test kan gi en ny dimensjon til slektsforskningen din. DNA kan brukes for å bekrefte eller avkrefte et slektskap i familietreet ditt, eller å bevise at noen som har samme etternavn som deg selv faktisk er en slektning – eller ikke. DNA kan være til stor hjelp dersom du har satt deg fast i forskningen din – som et tillegg til primærdokumenter og slektstrær. Som et eksempel kan adopterte som ikke kan få tilgang til adopsjonspapirene sine bruke DNA for  finne sin biologiske familie. På den andre siden, når du får et DNA-match med en som du deler en felles forfader (eller moder) med, er familietrær og historiske dokumenter ofte nødvendige for å finne ut hvordan dere er i slekt med hverandre.

Hvorfor bør jeg teste meg med MyHeritage DNA?

 • MyHeritage er det slektsforsknings-selskapet som er mest utbredt i hele verden. Vi er globale i den sanne meningen av ordet. Så å teste med oss, gir deg de aller beste sjansene for å få matcher med slektninger i andre land.
 • Vi har støtte for 42 språk. Du kan få kundestøtte og hjelp på mer enn 20 språk.
 • Vi har en enorm database med over 2,1 milliarder profiler, 7 milliarder historiske dokumenter og 85 millioner registrerte brukere. På en vanlig dag, legger MyHeritage-brukere til 2 millioner nye profiler i trærne sine. Dette øker sjansene dine for treff.
 • For hvert DNA-match du mottar, vil du kunne se familitreet til personen du matcher med og du vil også se etternavn og geografiske områder som dere har til felles. Dette er ikke mulig hos andre leverandører som 23andMe.
 • Vi har imponerende funksjoner. Vi er et teknologiselskap og vi er kjent for matching-teknologien vår.  DNA-matchingen er et komplement til de andre teknologiene våre. Den er nettopp ute av beta-versjon, og vi arbeider for å forbedre den hver eneste dag. Så DNA-matchene vil bli bedre og bedre og bedre. – veldig raskt.

 

Et spennende nytt kapittel
DNA-testing er et av de mest spennende områdene innen slektsforskning. Kombinert med våre familietrær, de store datasamlingene og matching-teknologien vår, vil MyHeritage DNA gi deg en dypere forståelse for stedene som dine forfedre kommer fra. Som resultat vil du kunne danne deg et enda klarer bilde av din families fortid.

Vi ser frem til å kunne bruke denne teknologien til å hjelpe med å hjelpe familier, gjenforene slektninger og bidra til at millioner av mennesker over hele verden lærer mer om sin egen slekt.

 

 

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

 • Arvils


  februar 3, 2017

  Hei!
  Før jeg bestiller den DNA test.
  Lurer på – på kas mote dere kan finne noe av mine slektninger hvis eldre eller min generasjon har ikke deres DNA i verdens basis/arkiv?

  • Trine


   februar 3, 2017

   Hei Arvils,
   Vi har arbeidet lenge med å opparbeide en svært omfattende database over DNA i vårt verdensarkiv. Fordi vi har over 85 millioner brukere verden over, og vi støtter testresultater fra andre leverandører, har vi svært mange DNA data å sammenligne me, og databasen vår vokser stadig.

   Her kan du lese mer om hvordan DNA-matchene på MyHeritage fungerer: https://blog.myheritage.no/2016/11/dna-matching-na-ute-av-beta-versjon/

   Lykke til med DNA-testen din! Vi krysser fingrene for at du vil gjøre noen spennende oppdagelser når du får resultatene dine!

   Med vennlig hilsen Trine

 • Roar


  mai 10, 2017

  Hei. Har tatt en DNA test og fått svar, stusser litt over denne, tror egentlig bare jeg har fått svar fra min fars side og ikke min mors. Kan dette stemme?

  • Trine


   mai 11, 2017

   Hei Roar,
   MyHeritageDNA-testen inkluderer både mors- og farssiden. Dersom du har spørsmål om DNA-testen, anbefaler jeg en titt på denne bloggposten: MyHeritage DNA: Spørsmål og svar.
   Med vennlig hilsen Trine

 • Konrad A. Spica


  juni 15, 2017

  Jeg har tatt DNA test for et år siden, var ikke mye til hjelp.
  Hva gjør jeg nå?

  • Trine


   juni 22, 2017

   Hei Konrad,
   Dersom du lastet opp dine DNA-data for et år siden, vil du se en helt ny oversikt – med markedets mest omfattende etnisitetsoversikt. Du kan lese mer om denne nyvinningen her på bloggen vår.

   Med vennlig hilsen Trine