Nettvett og slektsforskning. Hva sier loven?

Det er viktig å holde orden på kilder og dokumentering i slektsforskningen. Men det er like viktig å vite hva du har lov å publisere på nett  – og å vite når du må hente inn samtykke før du publiserer.

For en tid tilbake skrev vi en bloggpost der vi forklarer hvordan du bruker privatinnstillingene på MyHeritage for å bestemme hvem som har tilgang til forskningen din. Men det er ikke alltid nok å gjøre deler av forskningen din skjult. Norges lovverk omhandler hva man som slektsforsker har lov til å publisere på nettet. Personvernloven er veldig tydelig på hva slags informasjon du kan publisere offentlig. Og det er svært viktig å være klar over dette regelverket.

Har du et slektstre på MyHeritage, er det du selv som er ansvarlig for at innholdet og bildene du publiserer der, er i henhold til loven.

Her er noen av tingene det er viktig å vite:

    • Hent alltid inn samtykke fra dem før du publiserer bilder eller informasjon om levende personer
    • Kun levende personer er beskyttet av den norske personvernloven
    • Husk etikken – ikke publiser informasjon som du selv ville reagert negativt til om du fant det på nett om dine egne slektninger.
    • Respekter andres ønsker om anonymitet

Datatilsynet har kommet med en anbefaling om etiske retningslinjer for slektsgransking. Den tar for seg publisering på nett, forskjellen mellom levende og døde personer og når du må hente inn samtykke. Vi anbefaler alle som driver med slektsforskning på nett å ta en titt på denne.

 

Toppbildet i denne saken er tatt av Andreas Haldorsen, og er publisert her på bloggen under lisens

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen