MyHeritages DNA-team

Bli kjent med våre DNA-eksperter!

DNA-teamet hos MyHeriage består av en rekke talentfulle forskere som brenner for genetikk. Det arbeider med ett mål for øyet: å hjelpe MyHeritage-brukere å forstå hvor de kommer fra ved hjelp av DNA.  I dette blogginnlegget kan du bli bedre kjent med DNA-ekspertene våre. 

Yaniv:

Professor Yaniv Erlich er sjef for DNA-teamet vårt, og han er MyHeritages egen DNA-rockestjerne. Da han arbeidet med doktorgraden sin, bodde han sammen med ingen ringere enn doktor James Watson; en av dem som oppdaget DNAets struktur som en dobbel heliks.  Lite ante Yaniv den gang at han selv skulle bli en DNA-pioner bare få år senere.

Yaniv har en B.Sc. i Computational Neuroscience med høyeste karakter fra Tel Aviv University og en doktorgrad i genomikk fra Cold Spring Harbour-laboratoriet. Han har også vært assisterende professor i datavitenskap ved Columbia University.

Gjennom sine mange år med forskning har Yaniv gjort banebrytende funn innen genetikk og etalert seg som en ledende skikkelse på DNA-feltet. Han har utgitt en rekke artikler i prestisjetunge natur- og vitenskapstidsskrifter, og hans arbeider har hatt stor mediedekning. Yaniv blir ofte referert til som «genom hacker.» Hans tidligere prosjekter fokuserte på genetiske forhold, genetisk personvern, DNA lagringsarkitektur og mer.

Yaniv er gift og har to barn på 6 og 3 år. Barna kjenner godt til DNA, og snakker ofte om det hjemme. Det kan kanskje stemme at interesser går i arv, men enn så lenge er Yaniv mest fokusert på at barna er åpne og nysgjerrige.

Som bio-informatiker trives Yaniv spesielt med å se at forskningen hans endrer livene til mennesker som trenger hjelp. Han har for eksempel hjulpet til å øke forståelsen av den sjeldne genetiske tilstanden Goldenhars syndrom, hvor det var gjort lite forskning tidligere. Han har også definert genene som forårsaker to sjeldne sykdommer: Joubert syndrom og arvelig spastisk paraparesis. Og han er fortsatt forbauset over hvordan bare en liten endring i DNA kan skape tragedier for familier og føre til at folk har sjeldne sykdommer.

Om han skal trekke frem et annet prosjekt han aldri vil glemme, er det dette:  Han jobbet med en ung jente på en helseklinikk som hadde alvorlig misdannelse i ansiktet. Hennes mor, bestemor og fetter hadde også lignende symptomer, og som en genetiker visste han at noe var på ferde. Jenta utviklet også kreft, og han ønsket å hjelpe henne. Yaniv og hans laboratorium var i stand til å bruke teknologi for å finne frem til variasjonen. De oppdaget samtidig at det muterte genet som forårsaket misdannelsene i ansiktet, også var knyttet til kreften hun ble rammet av. Disse funnene påvirker ikke bare individuelle familier mens de bryter gjennom vegger i genetisk forskning, men de påvirker også fremtidige generasjoner.

På Yanivs team er også Daphna, Regev, Tal, Daniel, Miri, Yoav, Luis og Oron. Du kan lese mer om dem nedenfor.

 

Yoav:

Yoav er direktør for DNA, og hjelper Yaniv med prosjektledelse og å holde teamet på sporet. Yoav har en  bachelorgrad i kjemi og biologi, og ble uteksaminert cum laude. Han elsker å hjelpe MyHeritage-brukere å lære mer om seg selv og familiene sine. Han er opprinnelig fra Israel og bodde ni år i California. Hans kone er lege ved et sykehus i Tel Aviv, og de har to døtre. Han har også en boxer som heter Bruno, og på fritiden elsker han å leke med døtrene, svømme, løpe, høre på musikk, gå på tur og på camping.

Daphna:

Daphna er  senior bioinformatiker og har vært lidenskapelig opptatt av genetikk så lenge hun kan huske. Da hun var yngre, var hun i ærefrykt for hvordan brunøyde barn kunne ha blåøyde foreldre. Hun pleide spørre seg selv: «Er de adopterte, eller har de en somatisk mutasjon?» Det var derfor ikke noen stor overraskelse da hun bestemte  seg for å forfølge sin interesse for genetikk og studere biovitenskap og bioinformatikk. Etter studiene flyttet hun til solfylte California for å ta doktorgraden i human genetikk ved UCLA. Hun var også en postdoktorforsker i kardiovaskulær genetikk ved UCLA.

Hun elsker å jobb hos MyHeritage fordi det gir henne muligheten til å introdusere genetisk forskning til alle som er interessert. Tidligere var DNA bare et tema som ble diskutert i vitenskapelige tidsskrifter, og informasjon var bare tilgjengelig for et lite samfunn av forskere og leger. I dag kan vi nå vurdere sitt eget DNA og finne ut mer om hvem de er. Hun er stolt over at hun kan bidra til å tolke så viktig og kompleks informasjon for MyHeritage-brukere. Daphna er også mor til tre jenter.  Hun elsker å tilbringe tiden sin sammen med familien og hunden Luka, og tar danse- og Zumba-timer så ofte hun kan.

Luis:

Luis vokste opp i Brasil og USA og tok både bacelor- og mastergraden sin ved det prestisjetunge amerikanske universitetet Massachusetts Institute of Technology.  Her mottok han universitetets pris for beste masteroppgave innen datavitenskap for oppgaven sin om maskinlæring. Han flyttet nylig til Tel Aviv og elsker byen og alt den har å tilby. Han liker å jobbe på MyHeritage fordi han føler at han alltid er omgitt av dyktige, hyggelige og omsorgsfulle medarbeidere. Alle han jobber med, er like lidenskapelig opptatt av genetikk som han er.. Han er ekspert på maskinlæring og utvikler banebrytende verktøy for å analysere DNA-data. Han håper at hans arbeid lar brukerne forstå seg selv og sin familiehistorie bedre enn de noensinne kunne før.

Miri:

Miri er bioinformatiker ved MyHeritage og har en doktorgrad i data og genetikk fra Bar-Ilan-universtitetet, hvor hun studerte menneskelig immunrespons i kreft og betennelser. Som en del av hennes forskning skrev og publiserte hun flere dataprogrammer som gjorde det mulig å behandle og analysere massive datamengder. Hennes nåværende fokus hos MyHeritage er etnisk estimering, som hun bidro til å bygge og fortsetter å utvikle.  Det hun elsker mest om å jobbe på MyHeritage, er at hver familiegjenforening blir behandlet som en personlig suksess, og at å løse henvendelser tas med full alvor. Miri og ektemannen venter sin førstefødte datter på slutten av året, og de har også en katt. De kan ikke vente med å utvide familien med flere barn og enda flere katter!

Regev:

Regev har bodd i Israel i over 10 år og fullfører for tiden sin Ph.D. i datavitenskap ved Tel Aviv universitet, som spesialiserer seg på statistisk genetikk. Han liker å jobbe for et selskap som påvirker folks liv på en personlig måte gjennom slektsforskning og DNA.

Daniel:

Daniel er i ferd med å fullføre doktorgraden i kognitiv neuropsykologi ved Bar-Ilan-universtitetet. Han var den første data dataeksperten som ble med i MyHeritages DNA-team. Han liker utfordringen med å jobbe med akademisk forskning, som lever i aller beste velgående hosMyHeritage, og skaper et produkt som sterkt påvirker folks liv. Hans første DNA-prosjekt på MyHeritage var å utvikle etnisitets-estimater. Når han ikke er på jobb, er han en selverklært tv-junkie og er besatt av Tv-serien Game of Thrones.

Tal:

Tal kan ikke huske en eneste dag hvor han ikke elsket datamaskiner! Han fullførte sin Bachelor- og mastergrad i datateknologi ved Technion i Israel og jobber som bioinformatikkforsker ved MyHeritage. Han liker å reise rundt i verden og han snakker fire språk – hebraisk, engelsk, tysk og japansk. Når han ikke bruker sine programmeringsferdigheter på kontoret, jobber han med å programmere prosjekter med vennene sine for moro skyld.

Oron

Oron fullførte sin bachelorgrad i bioinformatikk ved Ben Gurion-universitetet i Israel. Han jobber med en blanding av datavitenskap og ingeniørarbeid på store genetiske datasett. Han er fascinert av genetikk fordi feltet utviker seg så raskt. Da vi alle vokste opp visste vi nesten ingenting om de personlige genene våre, men dette har jo endret seg dramatisk. Og vi ser allerede at denne kunnskapen har store ringvirkninger i samfunnet og på våre egne liv.  MyHeritage er en del av en liten gruppe bedrifter og institusjoner som er involvert i denne revolusjonen, og Oron er stolt av å være en del av det. På fritiden liker han å tilbringe tid med familien, spille piano og gitar, og han elsker alt relatert til mat!

MyHeritages forskningsprosjekter

DNA-teamets siste prosjekt er det mest omfattende forskningsprosjektet som noensinne har blitt gjennomført på MyHeritage. Prosjektet undersøker sammenhengen mellom genetikk og atferd, personlige egenskaper og kultur, slik at vi kan lage de neste spennende genetiske funnene sammen.

Vi jobber med å finne ut av hva som gjør folk like og hva som gjør dem forskjellige, basert på genene. Og vi trenger din hjelp for å få dette til å skje! Det er ingen andre der ute akkurat som deg, så svarene dine er garantert å fortelle oss noe vi bare ikke kan vite uten deg.

Spørsmålene vil dekke demografi, fysiske trekk, hobbyer, yrker, personlig helse, familiehelse, diett, lykke, politiske meninger, venstre- eller høyrehendhet, søvn og humor. Vi fjerner selvsagt all personlig informasjon, som navn og e-postadresse. Undersøkelsene vil bli lansert veldig snart, og du kan få en invitasjon til å delta.

Vi håper at du likte å bli kjent med DNA-teamet vårt!

Emneord: ,

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

 • Tor Helge Lygren


  november 2, 2017

  Hei, jeg har et spørsmål angående min beregnede etnisitet fra DNA-prøve.
  Mitt resultat er 46,9 % Skandinavisk og 53,1 % Nord- og Vesteuropeisk.
  Synes prosentandelen Nord- og Vesteuropeisk er veldig høyt, da «bakgrunnsmaterialet» er 653 personer fra Norge, 50 fra Sverige og bare 7 fra Danmark, Holland og Frankrike.

  mvh
  Tor Helge Lygren

  • Trine


   januar 26, 2018

   Hei Helge,
   Dette er det nok best at en av mine kolleger i DNA-avdelingen svarer deg på. Sender du en e-post til support@myhertage.com, vil en av mine hyggelige kolleger ta kontakt for en nærmere prat om DNA.
   med vennlig hilsen Trine

 • Margrete Storholmen


  november 5, 2017

  Når var siste folketelling i Norge?