PR_ancestral_places_02_no

Felles slekt-steder lagt til for MyHeritage DNA Matcher

Kommentarer

Ny funksjon

Vi har fornøyelsen av å kunngjøre lanseringen av en ny funksjon for DNA Matcher – visning av felles slekt-steder for hver match. Denne funksjonen gjør MyHeritages DNA Matching enda nyttigere.

Felles slekt-steder viser til byer, land eller amerikanske stater som forekommer på ditt slektstre og på slektstreet til dine DNA Matcher, hvor dine forfedres fødsler eller dødsfall (og dine DNA Matchers forfedres) fant sted. Disse stedene har blitt kartlagt ti generasjoner tilbake i tid og kan spille en viktig rolle i slektshistorie-forskning.

Når du undersøker en DNA Match, er det ikke alltid klart hvordan vedkommende er relatert til deg og hvem deres felles ane er. Inntil nå har du kunnet finne ut hvordan dine DNA Matcher og du selv er relaterte ved å gå gjennom slektstrærne deres, felles etternavn eller Smart Matches™ som forekommer mellom trærne deres.

Fra og med denne uken, hvis du og en DNA Match har et felles slektssted, vil du være utstyrt med mer informasjon for å videre utforske matchen. Dette kan gjøre det mulig for deg å bestemme hvilken felles ane du og din match deler, og som dere begge har arvet de samme DNA-segmentene fra.

Denne nye funksjonen kan være fordelaktig, uavhengig av hvovidt du og din DNA Match har felles aner i en storby eller i en liten, fjerntliggende landsby. For eksempel, hvis du og en DNA Match begge har forfedre som ble født eller som døde i den lille landsbyen Borșa i Maramureș County i Romania, kan dette gi deg bekreftelse på at du og denne matchen virkelig er relaterte. Den vil hjelpe deg til å finne ut hvor relasjonen stammer fra. Selv om du og matchen din har slektsforhold i en storby, vil det faktum at dere har den byen til felles allerede innskrenke søket ditt betraktelig og ved å gi nye ledetråder til å finne ut av deres relasjon.

Ved MyHeritage har vi mange DNA-kunder med veletablerte slektstrær, noe som gjør det mulig for oss å hente informasjon slik som slekt-steder og sammenligne disse for DNA Matcher.

Vi viser slekts-begivenheter på by-nivå. For eksempel, hvis vi er i stand til å konkludere med at en hendelse fant sted i Moskva, plasserer vi markøren på den bestemte byen på kartet. I tilfeller hvor vi ikke er i stand til å identifisere en bestemt by, grupperer vi forholdene under Russland.

Våre avanserte algoritmer er i stand til å matche byer og steder selv om disse har blitt feilstavet eller lagt til på forskjellige språk. Hvis du skrev Moscow, Russia på engelsk på ditt slektstre og matchen din la til Москва, Россия, vil vi fortsatt være i stand til å matche disse og identifisere dem som et felles slekt-sted.

Tilgang til felles slekt-steder

På DNA Matcher-siden, der dine DNA Matcher står oppført, vil du se felles slekt-steder for matchene dine, der disse forekommer. Og disse kan altså hjelpe deg med å bestemme hvem deres felles aner er.

Besøk siden med DNA Matcher ved å klikke “DNA Matcher” under “DNA”-menyen.

DNA Matcher-siden (klikk for å forstørre)

Hvis du ønsker å se ytterligere informasjon om et felles slekt-sted, beveger du musen over den. Et verktøy-tips vil da åpnes med ytterligere informasjon. Der kan du lese hvor mange felles slekt-steder du har med de valgte DNA Matchene.

Verktøy-tips som viser ytterligere informasjon for felles slekt-steder (klikk for å forstørre)

Oversiktsiden for DNA Matcher tilbyr mye detaljert informasjon om hver av dine DNA Matcher, samlet på ett sted, med forskjellige seksjoner som hjelper deg til å finne ut hvordan matchen kan tenkes å være relatert med deg. Den består nå altså også av en ny, felles slekt-sted-seksjon, under seksjonen for felles etternavn.

På oversikten med DNA Matchene dine klikker du «Undersøk DNA-treff»-feltet på det høyre hjørnet nederst på hvilket som helst av dine treff, som vist nedenfor. Scroll nedover til den nye «felles slekt-steder»-seksjonen.

Hvis du og en DNA Match har felles slekt-steder, vil denne seksjonen altså vise de slekt-stedene dere har til felles, steder hvor livssituasjonene forekom som går igjen i begge deres slektstrær. Dette opptil ti generasjoner bakover i tid. På kartet vil du kunne se markører som indikerer de byene hvor situasjonene fant sted, og under kartet vil alle situasjonene fra slektstrærne deres som fant sted på det stedet stå oppført ved siden av hverandre.

Felles slekt-steder-seksjonen (klikk for å forstørre)

Lysegrå markører på kartet symboliserer situasjoner på ditt slektstre, mørkegrå markører viser situasjoner på slektstreet til din DNA Match – og lilla markører benyttes for å markere de stedene hvor der er situasjoner på begge trær, og som hendte på ett og samme sted.

Ved å bevege musen over en persons navn – som hadde en livssituasjon på det stedet – vil du åpne et verktøy-tips, hvor du vil være i stand til å se personen på det slektstreet, se vedkommendes profil eller søke i dokumenter om denne personen.

Velg et land eller en amerikansk stat fra listen øverst til venstre for å utforske alle situasjoner som fant sted på valgte mål.

Velg et land i felles slekt-steder-seksjonen (klikk for å forstørre)

Kun de situasjonene som fant sted i et land eller en amerikansk stat som du og din DNA Match har til felles vil bli vist på kartet og på listen nedenfor kartet. Hvis du ønsker å se alle slekt-stedene for din DNA match, klikker du på feltet “View all ancestral places” i det nederste hjørnet til høyre i seksjonen. Dette vil åpne en pop-up med alle de slekt-stedene dere har til felles. I parenteser lister vi også opp alle etternavnene på personer som er aktuelle på disse stedene.

Filtrering av matcher etter felles steder

Vi lanserte nylig et nytt og omfattende filtreringssystem for DNA Matcher. Hvis du ønsker å bli minnet om hvordan du kan ordne alle dine DNA Matcher og gjøre nytte av dem ved hjelp av våre effektive filtre, kan du ta en titt på vår tidligere blogg post.

Ved å benytte det første valget på Filter verktøylinjen, som er tre-detaljer, kan du nå filtrere matchene dine for å se kun de matchene som du har felles slekt-steder med, i tillegg til tidligere filtrerings-muligheter for matcher med slektstrær. Som felles etternavn eller Smart Matches™ som finnes mellom trærne deres. Ved å isolere de DNA Matchene som har felles slekt-steder kan du finne ut hvordan dere er relaterte.

Filtrerig etter felles slekt-steder (klikk for å forstørre)Dette filteret kan benyttes i kombinasjon med flere andre filtre, for å kunne filtrere matcher etter ytterlige kriterier. Det kan også kombineres med sortering og søke-muligheter. I dette eksempelet har vi valgt å vise kun matcher med et felles sted, hvor matchen kommer fra USA og har etnisk tilhørighet fra Nord og Vest-Europa.

Kombinering av flere filtre (klikk for å forstørre)

Pris

Enkelte seksjoner på DNA Match oversiktssiden, slik som den nye felles slekt-sted-funksjonen, krever et abonnement for å kunne se dem i sin helhet. Brukere med Premium, PremiumPlus eller Complete-abonnement vil ha full tilgang til alle seksjonene på DNA Match-oversiktssiden, mens brukere med vår basic (gratis) konto vil ha en delvis tilgang til noen av de mer avanserte funksjonene. Les mer om våre abonnementer her.

Sluttord

Denne nye funksjonen kan gi deg et godt utgangspunkt for videre utforsking av dine DNA Matcher. Vi håper at den vil være til hjelp og gjøre DNA Matching enda nyttigere for deg. Ved å la deg få innblikk i nye ideer som du kanskje ikke har tenkt på tidligere. Vi er alltid på utkikk etter måter å hjelpe deg med til å få mest mulig ut av dine DNA Matcher og gjøre funn om din familie-historie.

Hvis du ennå ikke har testet deg, kan du bestille ditt MyHeritage DNA-sett eller laste opp din DNA data fra et annet selskap – uten omkostninger. All DNA-data som lastes opp nå og innen 1. desember vil fortsatt ha full tilgang til alle DNA-funksjoner, helt gratis.

 

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen