Elisabeth Andreassen bringer stolthet til sine norske forfedre

Kommentarer

Da Elisabeth Andreassen sto på Eurovision scenen med Hanne Krogh i 1985 hadde aldri Norge vunnet Eurovision før. Duoen, kjent som Bobbysocks! Hadde en flott fremføring med sitt bidrag “La Det Swinge!” og tok hjem førstepremien for første gang.
Det var ikke første gang Elisabeth hadde dukket opp i konkurransen, heller ikke den første gangen hun hadde scoret i topp 5; Hun var medlem av Chips, som plasserte 2. i Eurovision 1982. Etter det fortsatte hun å utføre to ganger i Eurovision: en gang i en duett med Jan Werner Danielsen i 1994, og en gang som solist i 1996!
Ved hjelp av vår fantastiske DNA-analyse og dokumenter vi fant i SuperSearch, dukket MyHeritage ned i Elisabeths slektshistorie for å oppdage røtter til en av sangerinnene som lyktes med å endelig sette Norge på kartet til de Eurovision-vinnende landene.
Forrige uke besøkte Elisabeth oss på #EurovisionBus i Oslo for å høre om sin familiehistorie og DNA-resultater.
Se hva som skjedde her:

Elisabeths MyHeritage DNA Resultater

Elisabeths MyHeritage DNA-resultater viser at hun uten tvil er overveldende av skandinavisk opprinnelse (81,1%), med noen finske (14,1%), en liten irsk, skotsk og walisisk (3,8%) og litt baltisk arv (1% ).

Den nærmeste slektningen vi fant matchende Elisabeths DNA var et søskenbarn, en gang fjernet. I tillegg til det ene nære familiemedlemmet har Elisabeth over 4500 slektninger fra 30 forskjellige land over hele verden, som hunnå kan nå direkte fra MyHeritage-plattformen.

Johan Severin Larson, oldefar og Lars Karlsen Hjelle (Klokk), tipp-oldefar

Elisabas farfar på fars side, Johan Severin Larson, bodde hos sin far på Jellebro gård. Vi fant dokumenter av ham i 1910-folketellingen, hvor han ble oppført som skomaker. Hans far, Lars Karlsen Hjelle (Klokk), ble oppført som bonde og slakter.

Dokument som indikerer at Johan Larson var skomaker
Dokument som indikerer at Johan Larson var skomaker

Sykkylven gårdsbok viser at Johns far Lars bidro til å bygge den berømte Geirangervegen – Geirangerfjellspasset (bildet nedenfor).
 Geirangervegen
Geirangervegen

Lars var en mann med flere handler: bortsett fra å være bonde og slakter, var han også en fisker, en murer og veiarbeider. Gårdsboken bemerker at Lars sønn Johan også har engasjert seg i annet arbeid enn skomakling: i tillegg til vinterfiske jobbet han i mange år med Heinrich Schmidt på Blindheim i Sykkylven. Schmidt var en tysk-dansk-norsk arkitekt og byggherre hvis varemerke «Schmidt Homes» finnes i hele Sykkylven. Johan gikk hver dag til og fra jobb – ca 5 kilometer hver vei! – til han kjøpte en sykkel. Det er ingen måte å vite sikkert, men han kunne godt ha hatt en hånd i å bygge mange av Schmidt-boliger i området.
 Et typisk Schmidt hus i Sykkylven
Et typisk Schmidt hus i Sykkylven

Marte Oline Tusvik, tippp-tipp-oldemor

På bildet nedenfor er Marte Oline Tusvik, Elisabeths tipp-tipp-oldemor, også på fars side. Hun var gift med Jon Lassen, Ytre Fauske, kjent som Myhre-Jo hos vennene sine. Historien i gårsboken nevner at han elsket barn. Han hadde en rød strikket lue som han sov med hver natt, og noen av barna på de nærliggende gårdene ville stjele hatten, så han måtte komme til dem på slutten av dagen for å ta den tilbake. Han og hans kone var begge høyt elsket av folkene i området.

Marte Oline Tusvik, Elisabeths tredje oldemorr
Marte Oline Tusvik, Elisabeths tredje oldemor

Louise Hjelle, bestemor

Vi har også funnet en konfirmasjonsdokument av Elisabeths bestemor, Louise Hjelle. Det står at hun var født i Blindheim og bodde på Hjelle gård, og at hennes kunnskap om religion var «veldig bra». Hun ble konformert 18. oktober 1931.

Konfirmasjonsdokument av Elisabethss bestemor, Louise Hjelle
Konfirmasjonsdokument av Elisabethss bestemor, Louise Hjelle

Martha Monsdatter, tipp-oldemor

Til slutt fant vi en oversikt over Elisabas tipp-oldemor på moderens side, Martha Monsdatter. Nedenfor er et utdrag av Sunnylven gårsbok, der Guri Marta og hennes ektemann Ole Karl blir nevnt som bosatt i Åkernes gård.

Utdrag fra Sunnylven gårsbok
Utdrag fra Sunnylven gårsbok

Her er et bilde som viser en del av Åkergården.
Åkergården
Åkergården

Opptegnelsene MyHeritage fant sammen med resultatene av hennes DNA-test, viser at Elisabeth kommer fra en linje av kjærlige, hardt arbeidende landsmenn med sterke røtter i Norge. Vi er sikre på at de ville ha vært stolte av hva hun har oppnådd for sitt hjemland.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen