Tverrspråklige Record Matches

Tverrspråklige Record Matches

Som mange slektsforskere allerede vet, er MyHeritage den mest fortrukne nettside
blant de store og kommersielle nettsidene for slektsforskning. På MyHeritage kan man finne forfedre og slektninger over hele verden, og spesielt i Europa, men også USA. Mange amerikanske slektsforskere har forfedre som har utvandret til USA fra andre land, nettstedet er derfor veldig praktisk, også for dem. Dette fortinnet kommer fra det faktum at MyHeritage er oversatt til 42 språk. Siden oppstarten for 17 år siden, har MyHeritage blitt den mest populære og mest brukte nettsiden av den ikke-engelsk talende befolkningen. Et stort antall internasjonale brukere som har bygget millioner av slektstrær på MyHeritage, trær som man ikke kan finne andre steder. Dette, sammen med eksklusive globale dokumentsamlinger, og unik teknologi dedikert til å overkomme språkbarrierer, har gjort MyHeritage til et internasjonalt powerhouse for slektsforskning.

Vi jobber konstant for å forbedre teknologien på MyHeritage. For en tid tilbake kunne vi annonsere en betydelig innovasjon som kan oversette navn, nå har denne blitt utvidet til også å gjelde for Record Matches.

Folk som ønsker å lære mer om sine forfedre i rundt om i verden, møter ofte språkbarrierer. Med vår avanserte teknologi som oversetter navn™ var MyHeritage pionerer for å hjelpe brukere med å komme over denne barrieren. Teknologien oversetter navn mellom språk automatisk. Denne unike løsningen ble opprinnelig funnet opp av MyHeritage’ grunnlegger og CEO, og den lar brukere lokalisere dokumenter der deres forfedres navn finnes på andre og gjerne uforutsette språk (i tillegg til synonymer). Til å begynne med var denne kun tilgjengelig i vår søkemotor, SuperSearch™, men nå har denne løsningen blitt utvidet til automatiske Record Matches.

For eksempel, når du søker etter en ane du kjenner som Alexander, kan algoritmen avdekke et spansk dokument hvor navnet hans er listet som Alejandro (en spansk versjon av Alexander), eller et russisk dokument med navnet skrevet som Александр i kyrilliske bokstaver (den russiske måten å skrive Alexander på), eller dets vanlige russiske kallenavn Саша (Sasha).

Record Matches er dokumenter som automatisk blir funnet og matcher folk i slektstreet ditt.

Med dette funksjonen blir oversatte Record Matches nå kalkulert og automatisert regelmessig. Det betyr at du vil motta Record Matches med historiske dokumenter og slektstreprofiler på andre språk. Når du ser dem vil navnene bli stavet ved å bruke ditt eget alfabet. Du har kanskje allerede lagt merke til at noen fremmedspråklige dokumenter kommer opp i treffene dine.

Denne funksjonen hjelper deg med enkelt å lokalisere dokumenter som ellers ville ha vært veldig vanskelig for deg å finne.

Unikt for Myheritage

Denne unike teknologien er kun tilgjengelig på MyHeritage og arbeider hånd i hånd med vår enorme database av internasjonale dokumenter.

Din amerikanske familie har kanskje greske røtter. Slektstreet ditt er på engelsk men du hverken snakker eller forstår gresk, dette gjør at det er vanskelig for deg å lokalisere informasjon om dine forfedre. Med denne utvidelsen av Global Name Translation Technology, slipper å søke etter dokumenter i gresk for å finne tilgjengelig informasjon om forfedrene dine. Vi gir deg deg også automatisk Record Matcher på gresk, sammen med en transliterasjon av navnene til engelsk. Det betyr at de greske navnene vil bli stavet ved å bruke det latinske alfabet, slik at du vil kunne lese dem. På samme måte, om din amerikanske familie har jødiske røtter, og en av dine fjerne forfedre ble gravlagt i Israel, kan du nå motta et treff mellom en profil i ditt engelske slektstre, og et dødsfallsregister på hebraisk (noe som er veldig sannsynlig, ettersom MyHeritage har fotografert og indeksert alle gravsteinene i Israel og gjort det gratis tilgjengelig på nettet).

Hvordan fungerer det

Global Name Translation™inneholder avanserte algoritmer og er basert på MyHeritage’ massive multispråklige og internasjonale database på 12+ milliarder historiske dokumenter. Global Name Translation Technology™ oversetter automatisk navn funnet i historiske dokumenter og slektstrær med veldig stor nøyaktighet, og deretter genererer alleplausible versjoner av navnet for å tilrettelegge for treff på forskjellige språk. Teknisk sett, oversetter den navn som ikke er latinbasert til engelsk (f.eks. fra hebraisk, russisk, ukrainsk, gresk og andre skriftsystem som ikke er latinske). Engelsk ligger bak i kulissene som en plattform. Teknologien kan matche liknende navn skrevet på forskjellige språk med hverandre uten å modifisere data som er lagt inn i MyHeritage og lagret på dens originale språk.

Teknologien dekker både for- og etternavn. Den håndterer navn man har kommet over tidligere, i tillegg til nye navn man aldri har sett før ved å bruke maskinlæring. Den bruker også utfyllende ordbøker som er laget av MyHeritage for å dekke synonymer og kallenavn. Dette betyr at teknologien kan finne et komplekst russisk navn på gresk, selv om navnet aldri har blitt sett på internett på gresk før (men det ble stavet på denne måten i et spesifikt dokument, som kan være verdifull for din forskning).

Vi implementerte denne teknologen for søk i vår database med historiske dokumenter for noen år siden. Ethvert søk ga resultater på andre språk, automatisk oversatt til språket i søketeksten. Teknologien ble samtidig integrert i våre matchende teknologier — men kun for ny informasjon lagt til slektstrær. Brukere mottok oversatte treff med veldig stor nøyaktighet, men treffene ble kun kalkulert en gang for hver profil på slektstreet, og kort tid etter de ble lagt til slektstreet.

Vi tar nå denne teknologien ett skritt lenger og prosesserer treff ved å bruke denne teknologien regelmessig hver femte uke. Brukerne våre vil nå dra fordel av nye treff mens de legger til ny informasjon til sitt slektstre, og mens vi fortsetter å legge til millioner av nye historiske dokumenter fra rundt om i verden til MyHeritage. Med den første runden med prosessering, ble rundt 25 millioner nye treff fra andre språk produsert for MyHeritage-brukere, og “injisert” inn i MyHeritage til brukernes fordel.

Hvordan finne dokumnttreff

MyHeritage finner Record Matches automatisk og levere dem direkte til deg. Du kan finne dem under “Oppdagelser”-fanen på familiesiden din. For å vise Record Matches kan du enten velge “Treff etter folk” eller “Treff eller kilde”.

Record Matches er treff med dokumenter (i motsetning til Smart Matches som er treff med slektstreprofiler).

For å kun se Record Matches, klikk på “Record Match»-filteret som vist under:

Man kan også gå inn på dokumnttreff direkte fra slektstreet ditt. Slektstrekort vil vise et brunt ikon for hver person som har Record Matches. Klikk på dette brune ikonet for å se Record Matches funnet for denne personen.

Indikasjon for Record Matches på et slektstrekort

Om du mottar en Record Matches på et annet språk, vil den vises akkurat som enhver annen Record Matches du mottar. Du vil se navnet i dokumentet på det samme språket som familietreet ditt. Du vil kunne ense at navnet har blitt transliterert ettersom det vil fremstå i sin originale form, med en versjon i ditt eget alfabet i hakeparenteser ved siden av. Akkurat som i eksempelet under, der en bruker med et gresk slektstre mottok en Record Matches til et amerikansk folketellingsdokument:

Treffene som går på tvers av språk vil også bli inkludert i de regelmessige Record Matches-e-post-notifikasjonene som du får i inn-boksen din hver femte uke.

Eksempler

Carol Kostakos Petranek, amerikansk forsker ved Hellenic Genealogy, brenner for å forske på sine greske røtter og hjelpe andre slektsforskere å gjøre det samme. Hun mottok nylig dusinvis av Record Matches med det nye greske dokumentsamling på MyHeritage: Greece, Electoral Rolls (1863–1924), Corfu Vital Records (1841–1932),og Sparta Marriages (1835–1935).

Her er ett eksempel på et gresk dokument, av mang dokumenter, som matchet hennes engelske familietre.

Danielle fra Australia mottok det følgende treffet for Michael Misroch/Mizrach i sitt slektstre (på engelsk) til et dødsfallsregister i Billion Graves (på hebraisk).

Danielle skrev til MyHeritage at hun aldri ville ha kunnet lokalisert et slikt treff selv. “Dette treffet gir meg Michaels kones navn og dødsdato!”

Hebraisktalende vil kunne oppdage at foreldrene «of the interred» fra dødsfallsregisteret er kalt Yeshayahu og Rachel, noe som matcher nøyaktig med foreldrene fra brukerens slektstre.

Miriam, en MyHeritage-bruker fra Israel, mottok det følgende treffet fra samlingen Nederlandske sivile ekteskapsindeks.

Hva sier brukerne?

Lanseringen av Tverrspråklige Record Matches, sammen med de mange nye dokumentsamlingene vi legger til og oppdaterer regelmessig, har høstet mange entusiastiske tilbakemeldinger fra brukere.

“I dag var første gang jeg har kunnet utforske greske dokumenter uten assistanse fra noen av mine greske venner,” skrev en bruker. “Dette er fantastisk!”

“Jeg brukte akkurat 5 timer til å studere disse dokumentene, og jeg er overveldet over hva jeg finner,” skrev en annen bruker. “Dette har snudd sleksforskning fullstendig på hodet, fordi jeg kan finne familie fra nye områder. Det tar min research til totalt nye høyder nå!”

Brukerne har kalt det for en “game-changer” og en “gedigen gullmine,” og de takker oss for alle de utrolige oppdagelsene de har gjort. Vi er så takknemlig over at teknologi vår kan knytte disse folkene sammen med dokumenter de ellers aldri ville ha funnet.

Konklusjon

Alle med et slektstre på MyHeritage gleder seg nå over Tverrspråklige Record Matches med vår online database der det finnes milliarder av internasjonale historiske dokumenter, Nå kan de finne sine forfedre fra rundt om i verden. Denne muligheten er unik for MyHeritage.

Vår Record Matches-teknologi vil automatisk gi deg beskjed om noen av dokumentene på MyHeritage matcher en person i slektstreet ditt. Du vil så kunne sjekke dokumentet og velge om du ønsker å den nye informasjonen til treet ditt. For å få full tilgang til Record Matches eller for å se eller lagre dokumenter fra de andre samlingene, vil du trenge et Komplett abonnement. Noen treff vil komme med i gratis samlinger og kan bli tilgjengelig uten et abonnement.

Vi lover å fortsette å utvikle teknologien for slektsforskning for å gjøre slektshistorie enda mer fornøyelig og enklere å bruke. Vi håper at våre brukere vil nyte denne nye innovasjonen. Folk som fortsatt ikke bruker MyHeritage kan i dag begynne å finne ut av hva de har gått glipp av.

Kos dere,
MyHeritage-teamet