Hvorfor ser vi likhet hos par?

Hvorfor ser vi likhet hos par?

Kommentarer

Når du ser gjennom dine gamle familiebilder og bruker MyHeritage Fotoforbedrer for å se ansiktene skarpere, du har kanskje lagt merke til et interessant fenomen. Det er ikke bare likhet mellom familiemedlemmer som er genetisk relatert til hverandre, men også blant par. Og de er i de aller fleste tilfeller ikke er genetisk relatert i det hele tatt. Det også virke som om dette er en likhet som øker etter hvert som paret blir eldre.

Hvorfor likner par på hverandre hvis de ikke har arvet samme DNA?

Dette fenomenet har faktisk blitt studert, og det er to hovedfaktorer. Det er er hvordan vi velger en romantisk partner, og det andre er hvordan partneren påvirker oss.

At motsetninger tiltrekker hverandre er ikke helt sant?

En rekke studier har vist at vi pleier å bli tiltrukket av mennesker som ser kjente ut for oss.

I en studie fra 2004 som ble gjort av Lisa M. DeBruine ble det forsket på hvordan deltakerne i studie vurderte attraktiviteten til bilder av personer med motsatt kjønn. Noen av bildene ble endret digitalt for å få motivet til å ligne den personen som vurderte bildet. Resultatene viste at folk har en betydelig preferanse for ansikter som likner på deres egne. Lignende resultater ble vist i en studie fra 2013 av Laeng et al.

Nyere studier, en fra Fraley et al. som ble publisert i 2010 og en fra Heffemen et al. som ble publisert i 2018, kunne vise at folk har en tendens til å ha en underbevisst tiltrekning til folk som ligner foreldrene sine, og spesielt foreldre av motsatt kjønn. På samme måte som Freuds berømte teorien sa, for hundre år siden.

Andre studier, for eksempel en analyse av Sebro et al i 2017, antyder at folk har en tendens til å bli tiltrukket av andre som deler genetisk likhet. Det er imidlertid veldig vanskelig å skille ut hvor mye av denne preferansen er basert på sosiale og miljømessige forhold. Folk har en tendens til å tilbringe mye av tiden sin i sosiale sirkler med andre som er genetisk like. Det kan derfor være mer avgjørende enn en ubevisst preferanse for genetisk lignende partnere.

Vår kjærlighet er etset inn i huden vår

Den andre faktoren som påvirker likheten mellom par, er hvordan det å leve tett sammen og tilbringe mye tid med hverandre påvirker oss.

Mennesker speiler hverandre naturlig. Når du snakker til noen, etterligner du ubevisst deres ansiktsuttrykk, kroppsholdning og til og med stemmetone. Denne speilingen hjelper oss å kommunisere mer effektivt.

Når folk tilbringer mye tid sammen, speiler de hverandre, og utvikler vaner som å bruke de samme ansiktsuttrykk og kroppsspråk som deres partner. Som et resultat det begynner de å ligne mer og mer på hverandre. Når de eldes, kan ansiktene deres eldes i lignende mønstre. De utvikler for eksempel rynker på de samme steder fordi de smiler, rynker pannen eller løfter øyenbrynene på samme måte.

Par påvirker også hverandres helseatferd. En studie fra 2015 av Jackson et al. viser at når en partner adopterte en positiv helseatferd, var det mer sannsynlig at partneren deres også adopterte den oppførselen. Så hvis en partner slutte å røyke, tok et sunnere kosthold eller begynte å trene regelmessig, ville den andre partneren sannsynligvis gjøre det samme. Helsen vår påvirker blant annet utseende vårt, og dette kan også bidra til likhet mellom partnere.

Kan disse teoriene også gjelde kjæledyr?

Et annet fenomen er at folk likner som kjæledyrene sine, og begge faktorene ovenfor kan også gjelde her! To studier publisert i 2004 (en av Christenfield og Roy og en av Payne og Jaffe) støtter ideen om at mennesker har en tendens til å velge hunder som likner på dem selv. Tamme dyr, spesielt hunder, har utviklet en evne til kunne kommunisere nonverbalt med mennesker, og har derfor utviklet menneskelignende trekk og ansiktsuttrykk. Så det er derfor mye mulig at den samme speilingsprosessen skjer mellom er kjæledyr og dens eier! 

Er det interessante parlikheter i de gamle familiebildene dine? Prøv Fotoforbedrer å se ansiktene på bildene dine mye tydeligere og skille detaljer du kanskje ikke har lagt merke til før!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen