En tysk unnskyldning

En tysk unnskyldning

Kommentarer

MyHeritage har gjort det mulig for millioner av mennesker å lære og kjenne sin fortid og vi har spilt en viktig rolle i mange utrolige historier. Nylig kontaktet en tysk MyHeritage-bruker, Thomas Edelmann, med oss og ba om hjelp. Hans motiv? Han ønsket å gi en forsinket helt spesiell forsinket unnskyldning. I dag skal vi dele Edelmanns historie, en rørende historie som nylig ble omtalt på CNN

Thomas Edelmann ble født i Tyskland over 25 år etter at de allierte beseiret Hitler. Han brukte MyHeritage på jakt etter noen han aldri hadde møtt, og som han heller ikke visste helt om eksisterte. Han var på jakt etter en person som var tilknyttet en historie som kan dateres helt tilbake til 1930-tallet nazi-Tyskland. Da han kontaktet MyHeritage forklarte Edelmann at hans bestefar, en mann ved navn Wilhelm Edelmann, var eier av en jernvarehandel som hadde ligget i nærheten av Nord-Bayern i Bad Mergentheim. Som pensjonist hadde Edelmann blitt interessert i slektsforskning og brukt MyHeritage regelmessig til å bygge sitt eget slektstre.

Thomas Edelmann

I oppveksten hadde Edelmann hørt rykter om familiebedriften. Han hadde en mistanke om at virksomheten kan ha vært grunnlagt en jøde, og at den ble konfiskert av tyskerne under andre verdenskrig. Det fikk han bekreftet da han nylig oppdaget noen skattepapirer etter nazi-Gestapo. Det viste seg at den jødiske grunnleggeren hadde blitt tvunget til å selge virksomheten i 1938, etter Nürnberglovens. I de samme dokumentene kunne Edelmann finne navnet på den opprinnelige eieren, en mann ved navn Benjamin Heidelberger. Da han gjorde denne oppdagelsen ble Edelmann fast bestemt på å spore opp denne mannens etterkommere. Han ville gi en forsinket unnskyldning på vegene av sine forfedre. Dette ønsket resulterte i at han tok kontakt med MyHeritage for å få hjelp.

Hvordan MyHeritage hjalp Thomas Edelmann å ta kontakt

De siste årene har MyHeritage spilt en viktig rolle i en rekke slektsforskning gjennombrudd. Når en av våre supportmedarbeidere snakket med på telefonen Edelmann, nevnt Edelmann søket sitt. Supportmedarbeideren ble fascinert og videreformidlet historien til en selger. Han formidlet den videre til vårt research-team. Da de hørte historien ble de fast bestemt på å hjelpe Edelmann med å søke etter etterkommerne til Benjamin Heidelberger.

MyHeritages research-team fant to svært viktige oppføringer. Den ene var Heidelbergers gravstein i Nord-Israel, og den andre av Heidelbergers naturaliserings-oppføring fra British Mandatory Palestine. Ved hjelp av disse postene kunne research-team gjøre det de gjør best, bygge et slektstre.

Bilde av gravstenen til Benjamin og hans kone

Etter å ha bygget Heidelbergers slektstre ved hjelp av MyHeritage sin plattform, kunne reseach-teamet finne levende etterkommere. Dette var ingen liten oppgave ettersom de bare hadde navnet «Benjamin Heidelberger» å jobbe med.

Likevel, med 12,7 milliarder poster tilgjengelig på MyHeritage, var teamet optimistiske. Med hardt arbeid og oppfinnsomhet fant se ut at Heidelberger hadde et barnebarn som fremdeles lever. De fant en kvinne i 80-årene som het Hanna og som bodde i nærheten av Haifa i Nord-Israel.

Kontakt Hanna

Etter å ha lokalisert Hanna, tok MyHeritage kontakt med henne på Edelmanns vegne. Hanna var i utgangspunktet mistenksom, men ble begeistret da hun fikk vite hvorfor hun ble kontaktet. Det viste seg også at Hanna hadde besøkt bestefarens butikk i Bad Mergentheim på 1980-tallet, hun hadde til og med et bilde av seg selv stående utenfor.

Hanna utenfor butikken under et besøk i Tyskland på 1980-tallet (Hanna sentrum) (Kilde: Hanna Ehrereich).

Hun hadde også et innrammet bilde av bestefarens butikk på veggen for å minne seg selv på hvor familien opprinnelig kom fra i hverdagen, kunne hun fortelle.

Benjamin og hans kone Emma

Etter å ha snakket med teamet hos MyHeritage, sa Hanna at hun visste at hennes bestefar, Benjamin Heidelberger, hadde blitt tvunget til å selge eiendommen av nazistene. Pengene han fikk fra salget hadde blitt brukt til å kjøpe tyske exit visum for Benjamin, hans kone Emma, og deres sønn (Hannas far).

Brevet

Edelmann var ivrig etter å snakke med Hanna for å gi sin unnskyldning, og ba MyHeritage om å legge til rette for en samtale. Før samtalen skrev Thomas følgende til Hanna:

«Jeg vet at min familie støttet urettferdigheten besteforeldrene dine opplevde. Derfor så det er vår plikt å i det minste prøver å komme i kontakt med deg for å lytte og lære.

 Ettersom jeg er en del av Edelmann-familien vil jeg ta det første skrittet og lytte til deg. Jeg forstår at du kanskje ikke ser noen fordel for deg selv personlig å snakke med meg. Men jeg ønsker å være i stand til å kunne lære mine barn og muligens andre familiemedlemmer om konsekvensen av bestemte historiske beslutninger. Jeg håper det kan hjelpe dem å ta bedre beslutninger i sine enge liv.

Det politiske klimaet i landet vårt er for tiden forgiftet. En ny antisemittisme på vei. Jeg vil sørge for at familien min i det minste aldri igjen vil være ansvarlig for utøve urettferdighet mot ander, men står opp for de svake».

Etter å ha mottatt dette brevet fra Edelmann, gikk Hanna med på å snakke med ham, og kort tid etter snakket de sammen i over 90 minutter. I telefonsamtalen diskuterte de familienes historier på tysk. Det var en rørende samtale kunne Hanna fortelle MyHeritage. «Han var veldig rørt og sa at han var så glad for å høre historien fra min side, han gråt nesten.” Edelmann ga sin egen unnskyldning for den urettferdigheten Hannas familie møtte i Nazi-Tyskland. Hans ønske om å gi denne unnskyldningen hadde drevet han til å bruke MyHeritage til å spore opp Hanna. Av samme årsak ble vår team drevet til å hjelpe til. Edelmann har kunnet forteller at han ble dypt rørt av samtalen og at de to fortsetter å holde kontakten.

Han planlegger selv å reise til Israel i fremtiden.

Avslør din egen fortid med MyHeritage

Denne historien er bare en av mange brukerhistorier i MyHeritage.

Det har vært en ære for oss å ha hjulpet Edelmann med å få kontakt med noen han så inderlig var på leting etter. Han fikk gitt sin unnskyldning og vi gleder oss også over at han har dannet et vennskap for livet. 

Vi håper at du vil bli inspirert til å lære din egen slektshistorie og få en forståelse av dine egne forfedre og de vanskelige tider de sto overfor. Hva salgs historier vil du oppdage på MyHeritage? Hvilke dører vil du åpne? Vi er her for å hjelpe deg med å finne ut!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen