80 år etter at forloveden hennes døde i en bilulykke, fant deres etterkommere hverandre

Den nye dokumentsamlingen som nylig ble lagt til i MyHeritage, Lithuanian-Jewish records from LitvakSIG, 1795–1940, er av særlig betydning for folk som stammer fra det jødiske samfunnet i Litauen og de omkringliggende områdene. I dag vil vi fortelle en fascinerende og bittersøt historie fra Eli Rabinowitz, som er av litauisk-jødisk avstamning.

Eli Moses Rabinowitz er en filmskaper, webutvikler, og fotograf som ble født i Cape Town i Sør-Afrika. Han bor for tiden i Perth i Australia. Mange medlemmer av det jødiske samfunnet i Sør-Afrika har litauiske røtter. Eli begynte å interessere seg for slektsforskning i 1992, og har sporet familien sin tilbake til flere jødiske samfunn i Europa. Hans tipp-tippoldefar, Avraham Shlomo Zalman Zoref, var tilhenger av Gaon of Vilna som er en velkjent vismann fra Litauen. Han emigrerte til Jerusalem i 1811 fra sitt hjemland Kėdainiai i Litauen. Avraham var en pioner i å gjenoppbygge det jødiske ashkenazi-samfunnet i gamlebyen i Jerusalem, og spilte en avgjørende rolle i å skaffe tillatelser til å rekonstruere den berømte Hurva Synagogen.

Da Eli dro ut for å forske på familien sin, han var oppkalt etter grandonkelen sin Moshe, men visste svært lite om han. Det han visste var at Moshe hadde dødd i en bilulykke 6 uker før han skulle gifte seg. Det skjedde gang på slutten av 1920-tallet, eller tidlig på 1930-tallet.

Hva skjedde egentlig med Moshe?

Og hva skjedde med den unge kvinnen som skulle ha blitt hans grandtante?

Et bilde av Moshe Rabinowitz med sin forlovede, Paula Lichtzier. Bildet er fargelagt og forbedret på MyHeritage

Et bilde av Moshe Rabinowitz med sin forlovede, Paula Lichtzier. Bildet er fargelagt og forbedret på MyHeritage

Mens Eli sporet sin slektshistorie tilbake til de jødiske samfunnene i Europa, fikk han vite at hans bestefar, Nachum Mendel Rabinowitz, ble født i 1887 i Orla som var en liten landsby nær Bialystok i Polen. Han flyttet antagelig sørover til det som da var Palestina og bosatte seg i Sør-Afrika. Nachums bror Moshe, sluttet seg til sin bror i Sør-Afrika i 1921.

I november 2010 skrev en polsk forsker ved navn Wojciech Konończuk en bok om det jødiske samfunnet Orla. Da kom han over Elis forskning på nettet. Wojciech tok kontakt med Eli og spurte om han kunne dele noen vitnesbyrd eller bilder fra Orla-grenen av sin familie, og Eli begynte å dele sin forskning med ham.

Omtrent 6 måneder senere reiste Eli på en kulturarvtur i Latvia, Litauen, Polen, Ungarn og Tyrkia. På vei hjem til Australia stoppet han for å besøke sin siste gjenlevende tante, Sarah, som bodde i Jerusalem. Under besøket ga Sarah ham et bilde fra Orla. Det var et skolebilde med elever som holder opp et skilt hvor det står «Orla Folke skole II» på jiddisch. På baksiden av bildet stor det skrevet 1920. Hun pekte på læreren nederst til venstre på bildet. Det er Moshe, din grandonkel.

Bildet Elis tante Sarah ga ham

Bildet Elis tante Sarah ga ham

Eli skannet bildet og sendte det til familien sin og til Wojciech, den polske forskeren.

Et merkelig sammentreff

En måned senere skrev Wojciech til Eli. Dette er et merkelig sammentreff, jeg har mottatt et nesten likt bilde fra en forsker i London.

Mary fra London, som forsket på en annen familie fra Orla, kjente ikke navnene på noen på bildet. Hun delte det med Wojciech fordi Orla er nevnt på banneret. Da Wojciech så bildet, gjenkjente han umiddelbart læreren nederst til venstre som Moshe Rabinowitz. Dette en samme personen som er avbildet på fotografiet Eli hadde sendt ham en måned før.

Wojciech hjalp Eli og Mary med å legge brikkene i puslespillet. Da han nevnte Moshes navn til Maria, svarte hun at det var navnet på mannen som hadde vært forlovet med Paula Lichtzier fra Orla. Paula var medlem av en familie hun hadde forsket på tidligere. Hun la til at Moshe hadde blitt drept i en bilulykke 6 uker før bryllupet til Paula. En stund etter Moshes død hadde Paula giftet seg med en mann ved som het Joe Pinn, og de fikk en datter, Ray Hengy. Ray bodde i Freiburg i Tyskland.

Mary satte Eli i kontakt med Ray, og Ray sendte ham flere bilder, også noen av Paula sammen med Moshes familie.

“Det var litt uhyggelig å motta bilder av familien min fra en fremmed i Tyskland, sier Eli. “Rays mor, Paula, fortsatte å ha et nært forhold til Moshes familie i Cape Town etter Moshes tragiske død.” Elis tante Sarah skrev i sin memoarer at hun beholdt er nært forhold til Paula etter Moshes død, og at Paula til og med sydde brudekjolen hennes da hun giftet seg.

Et rørende møte

Eli møtte Ray for første gang i Warszawa i mai 2012. De reiste sammen med Wojciech og sine ektefeller til Bialystok i Orla og Treblinka, der finnes det en minnestein til minne om samfunnet Orla.

Eli og Ray i Treblinka

Eli og Ray i Treblinka

Da de møttes, viste Ray Eli en gammel forlovelsesring hun hadde på fingeren.

Ray fortalte Eli at dette var forlovelsesringen Moshe hadde gitt Paula, og at Paula hadde elsket den hele livet sitt.

Senere fant Eli flere detaljer om Moshes død ved å kontakte det jødiske begravelsessamfunnet. Han fikk vite den nøyaktige dødsdatoen og bruke den til å søke i lokalavisarkivene. Han fant to avisutklipp som rapporterte om hendelsen, en av dem ga en detaljert redegjørelse for ulykken:

“En ung jødisk lærer med hebraiske navn Rabinowitz, og som bodde på Coghill’s Hotel i Wynberg, ble livstruende skadet i en kollisjon mellom en bil og en buss ved Salt River klokken 12.40 i dag,” står det i avisen. Den beskriver omstendighetene rundt ulykken og nevner at Moshe var bror av «Rev. Mr. Rabinowitz som var en jødisk prest.” På slutten står det: “Han var forlovet og skulle gifte seg med en ung kvinne som nylig kom fra Palestina.”

Moshe Rabinowitz, bildet er fargelagt og forbedret. Dette er et utsnitt fra et familiebilde.

Moshe Rabinowitz, bildet er fargelagt og forbedret. Dette er et utsnitt fra et familiebilde.

Evig takknemlig!

Paulas datter Ray og hennes mann Heinrich døde dessverre i fjor. Eli er svært takknemlig for at han hadde muligheten til å møte dem, for det var sårt å få vite om sin grandonkels altfor tidlige død. Vi kan tenke oss at Moshe ville ha vært så stolt av navnebroren sin, og glad for den innsatsen han la ned for å fortelle historien hans.

Eli sier han har gjort mange funn i MyHeritages omfattende database og at forskning med DNA har svært nyttig i hans arbeid. Han er også veldig imponert over fotofunksjonene. «Jeg har delt noen av mine fargelagte bilder i mine nettverk, og har fått mange positive tilbakemeldinger», sier han.

På spørsmål om han har noen tips til andre slektsforskere, sier Eli, «Vær målbevisst og åpen. Følg spor, selv om de ser ut til å være på vei i feil retning. Spør eksperter – pent! Si vær så snill og takk, og det vil komme mer hell din vei, enn om du er arrogant og en bedreviter. Være tålmodig og grundig, og være forberedt på å reise for å finne sammenhenger, generell historie og geografi.”

Du kan lese mer om Elis forskning på bloggen hans: https://elirab.me/

Har familien din også røtter i det jødiske samfunnet i Litauen eller de omkringliggende regionene? Hvem vet hvilke historier du kan avdekke i vår nye historiske dokumentsamling! Søk i Lithuanian-Jewish records fra LitvakSIG, 1795–1940 her.