La oss feire kvinnedagen med inspirerende kvinner brakt til live med Deep Nostalgia™

La oss feire kvinnedagen med inspirerende kvinner brakt til live med Deep Nostalgia™

Denne uken feirer vi den internasjonale kvinnedagen. Det en dag for å hedre kvinner fortid, nåtid og fremtid, og huske hvordan kvinners mot, intelligens og styrke gjennom historien har ført oss dit vi er i dag.

Vi har brukt MyHeritage sin nye bildefunksjon, Deep Nostalgia™, og har animert ansiktene til mange store historiske kvinner fra hele verden. Å se disse mektige kvinnene i bevegelse gjør at vi føler oss mer knyttet til dem, og inspirerer oss til å følge deres eksempel,  og forfølge vår tro og våre drømmer.

1. Amelia Earhart

Amelia Earhart er født 24. juli 1897 i Atchison i Kansas, hun var den første kvinne som fløy over Atlanterhavet alene. Hun slo mange rekorder som pilot og eventyrer. Tragisk nok forsvant hun mens hun forsøkte å bli den første kvinnen til å fly jorden rund. I animasjonen ser hun ut som om hun myser i sollyset, lurer på hva sitt neste eventyr på himmelen vil bli.

2. Marie Curie

Marie Curie ble født i Warsawa i Polen den 7. November 1867. Hun var den første kvinne som vant en Nobelpris, og den eneste kvinnen som har vunnet den to ganger. Og den eneste personen så langt som har vunnet den for sitt arbeid innenfor to forskjellige vitenskapelige felt. Hun innførte begrepet «radioaktivitet», og oppdaget elementene i radium og polonium, den siste oppkalte etter sitt hjemland. Hun ga bokstavelig talt sitt liv for vitenskapen, og hun døde i 1934 i en alder av 66 år av aplastisk anemi. En sykdom som hun utviklet som følge av omfattende eksponering av stråling under sitt arbeid.

3. Rosa Parks

Rosa Parks er mest kjent for å nekte å gi fra seg setet sitt på en buss i Montgomery i Alabama da en sjåfør krevde at hun og tre andre svarte passasjerer skulle gi setene sine til hvite passasjerer. Bussboikotten regnes som svært viktig for utviklingen av den amerikanske borgerrettsbevegelsen, og hun viet resten av livet til å bekjempe rasisme og diskriminering. Den amerikanske kongressen kaller henne «Den første kvinne av sivile rettigheter» og «Mor til frihetsbevegelsen.”

Rosa døde i November I 2005, 92 år gammel. Hennes stille, ydmyke verdighet og styrke er fortsatt en inspirasjon for folk over hele verden.

4. Sarojini Naidu

Sarojini Naidu ble født den 13. februar 1879 i Hyderabad I India.  Hun var en poet og politisk aktivist og en viktig figur i Indias kamp for uavhengighet. I  1925 ble hun utnevnt til president for Den indiske nasjonalkongressen, og i 1947 ble hun den første kvinnen til å inneha embetet som guvernør India. Hennes poesi var kjent for sine fargerike bilder og lyriske kvalitet. Mahatma Gandhi kalte henne «Nightingale of India.”

5. Helvi Sipilä 

Helvi Sipilä, ble født den 5 mai i 1915. Hun ble utnevnt til den første kvinnelige assisterende sekretær i FN i 1972, da 97% av toppledelsen i FN ble dominert av menn. Hun var arrangør av den første verdenskonferansen om kvinner i 1975, og er kreditert som en stor innflytelse på beslutningen om å etablere Utviklingsfondet for kvinner (UNIFEM) i 1976. Hun var også den første kvinnelige kandidaten til formannskapet i Finland.

6. Katherine Johnson

Katherine Johnson var en strålende matematiker, uten hennes arbeid ville ikke de første amerikanske bemannete romferdene ha vært mulig. Hun beregnet banen både for apollo 11 som var det første fartøyet som landet på månen. Og den første romferden som tok en amerikanske astronauten ut i verdensrommet.

Før John Glenn, den første amerikaneren som gikk i bane, dro på sitt oppdrag, insisterte han på at Katherine skulle bekrefte beregningene som var utført av de digitale datamaskinene. NASA hadde nettopp hadde begynt å bruke databeregninger i stedet for menneskelige datamaskiner. Katherines arbeid var også avgjørende for å få mannskapet på Apollo 13 trygt tilbake til jorden etter at en av oksygentankene sviktet. Katherine døde så sent som i fjor i en voksen alder av 101.

7. Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt, USAs førstedame fra 1933 til 1945, var en sann pioner for menneskerettigheter og kvinners rettigheter. Hun omdefinerte helt rollen som førstedame, og gjorde rollen til en plattform for politisk aktivisme i seg selv i stedet for bare å støtte presidenten. Eleanor var frittalende om borgerrettigheter og noen ganger var til og med offentlig uenig i sin manns politikk. Hun var også sentral for USAs rolle i FN. Hun ble den første delegat, fungerte som den første lederen av FNs menneskerettighetskommisjon, og førte tilsyn med utarbeidelsen av Verdenserklæringen om menneskerettigheter. Hun blir husket med stor respekt over hele verden.

8. Frida Kahlo

Frida Kahlo ble født 6. juli 1917. I det meste av sitt liv ble arbeidet hennes overskygget av hennes mann sine. Han var også var maler. Hun ble hovedsakelig anerkjent som hans eksentriske kone. Men fra 1970-tallet fikk hennes arbeid anerkjennelse, og hun ble ikke bare kjent som en av Latin-Amerikas viktigste kunstnere, men også som et ikon for flere politiske bevegelser, inkludert feminisme, LHBTQ+ aktivisme og Chicano-bevegelsen.

Hun er spesielt kjent for sine surrealistiske selvportretter som er fulle av symbolikk. Kanskje hun ville ha fått et kick ut av denne animasjonen av bildet av henne.

9. Hedy Lamarr

Hedy Lamarr, Hedwig Eva Maria Kiesler ble født i Wien i Østerrike 9 november 1914. I sin karriere var hun først og først og fremst Hollywood-skuespiller og filmprodusent, men hun var også oppfinner. Sprednings-spektrum-systemet hun utviklet sammen med en venn har vært forløperen til teknologier som senere ga oss Bluetooth og Wi-Fi.

10. Florence Nightingale

Florence Nightingale ble født 12. mai i 1820 i Firenze i Italia og er kjent som grunnleggeren av moderne sykepleie. Etter å ha ledet og trent sykepleiere under Krimkrigen, grunnla hun den første sekulære sykepleierskolen og la grunnlaget for sykepleie som et respektert yrke. Hun var også en statistiker som skapte nye måter å presentere grafiske data på som gjorde slike data mer tilgjengelige for lekfolk.

Selv om noen hevder at hun avviste teorien om bakterier, forsto hun sammenhengen mellom sanitære forhold og bedre helse. Hun bidro til å innføre riktig sanitær i  sykehusene og gjorde dem langt tryggere og forbedret forholdene for pasientene.

11. Indira Gandhi

Indira Gandhi ble født 19. november 1917 i Allahabad i India. Hun var Indias tredje statsminister og var den første og hittil eneste kvinnelige statsminister. Hun var datter av statsminister Jawaharlal Nehru, og var den nest lengstsittende statsministeren etter sin far. Hun var en kontroversiell person, da hun ledet en unntakstilstand for å dempe en revolusjon der sivile friheter ble suspendert og pressen ble sensurert. Hun ledet også India i krig mot Pakistan og økte Indias fremtredende på verdensscenen. Til tross for at politikken hennes ble kritisert, er det ingen tvil om at hun var en mektig figur som satte et betydelig preg på verdenshistorien.

12. Carmen Miranda

Carmen Miranda var en portugisiskfødt brasiliansk danser, sanger og skuespiller som var den første søramerikaner som ble hedret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Hun er spesielt kjent for sin frukthatt.

Hvem var de inspirerende kvinnene i din egen slektshistorie? Du kan bruke Deep Nostalgia™ å animere bildene dere også! Prøv Deep Nostalgia™ nå å bringe liv til de mektige kvinnelige forfedre til liv.