Min biologiske far fornektet meg, helt til jeg tok en MyHeritage DNA-test

Min biologiske far fornektet meg, helt til jeg tok en MyHeritage DNA-test

MyHeritage bruker Steve Higginbottom ble skuffet da hans danske biologiske far fornektet forholdet mellom dem. Så tok Steve en DNA-test som knyttet ham til den familien han aldri hadde kjent. Vi forteller hans historie:

Vil du ta en DNA-test – bestill en her.

Jeg visste om min biologiske far fra jeg var liten, men jeg kjente ham ikke. 

Jeg vokste opp med visshet om at jeg var født utenfor ekteskap. Min mor giftet seg da jeg var fire, og mannen hun giftet seg med adopterte meg. De fikk 3 barn sammen og hans datter fra en annet forhold bodde også hos oss i noen år.

Jeg var allikevel nysgjerrig på min biologiske far og den delen av min biologiske familie som alltid hadde vært et mysterium for meg. Min mor nevnte ham noen ganger og fortalte at han var pilotstudent fra Danmark, men jeg fikk ikke vite noen detaljer. Det jeg visste var at de hadde møttes på en flyvåpen-base i hjembyen min Bainbridge i Georgia. Han trente med Det Kongelige Danske flyvåpen der. Jeg hadde en fornemmelse om at han ikke ville anerkjenne min eksistens og ikke ville innrømme at han var min far.

Moren min derimot var aldri i tvil om hvem min far var. Et MyHeritage DNA treff beviste til slutt at hun hadde rett.

Vennlig, men uinteressert

Jeg valgte å la spørsmålet omkring min far ligge, hovedsakelig av respekt for min mor. Hun var en spesiell person – mild og snill mot alle. Hun valgte å beholde meg og å oppdra meg alene på 1950-tallet, i en tid da ugifte mødre ble veldig stigmatisert. Jeg hadde enorm respekt for det hun gjorde for meg. Jeg følte alltid at det å snakke om at jeg var født utenfor ekteskap ville være vanskelig for henne, og jeg hadde altfor for mye kjærlighet og respekt for henne til å ville forårsake slik smerte.

Etter at jeg selv fikk barn sa min kone at det kunne være godt å vite mer om min biologiske far, spesielt hans medisinske historie. Jeg var enig i det og takket være henne fant vi han i Vancouver i British Columbia. Jeg tok kontakt med han og fikk svar. Det skjedde samtidig som da han planla å delta på en 50-års gjenforening med sin RDAF skvadron på et feriested i nærheten av vårt hjem i Florida.

Vi møttes der i et par dager, og jeg ble ganske godt kjent med han. Han var hjertelig og engasjerende å snakke med. Vi fikk høre om hans tid i RDAF, om hvordan han ble kunsthandler, litt om familie i Danmark, og at han var midt i en skilsmisse. Jeg hadde tre halvsøstre i Vancouver som var rundt 30 år yngre enn meg. Han fortalte også om at han var i tvil om at min far. 

Etter det, snakket vi sammen noen ganger, og han fortsatt å stille spørsmål ved om han faktisk var min far. Han gjorde det etterhvert klart for meg at han ikke var interessert i et forhold. Da jeg så hvor nytteløst det var å ha ha noen form for forhold, sluttet jeg å kontakte ham.

Beviset kom i form av centimorgan

27 år etter at vi møttes i Florida, tok jeg en MyHeritage DNA-test. De forventede slektningene på min mors side dukket opp. Min kone tok hånd om forskningen og til slutt ble jeg knyttet til noen danske treff. De første danske DNA-treffene var en tre- og firmenning fra min far sin side. Så der var beviset – i centimorgan, og min mor hadde rett hele tiden. MYHeritage sin DNA-test beviste det.

Vi tok kontakt med et par av de danske DNA-treffene gjennom MyHeritage sitt nettsted. Mine nyoppdagede slektninger var vennlige, åpne og imøtekomne. I mai 2019 reiste min kone, datter og jeg besøkte landet jeg hadde mine røtter i. Vi besøkte mine familiemedlemmer, og fikk se gården der min biologiske far vokste opp. Vi reiste rundt i byer og landsbyer der mine forfedre bodde, jobbet og hadde oppdratt familiene sine.

Smørbrød – den tradisjonelle danske open-faced sandwich.

Familien ønsket oss velkommen med smørbrød. Som er tradisjonelle danske «open-faced sandwich».

Vi besøkte kirkene

Her er vi ved graven til min tante og besteforeldre, og det skaper et ubeskrivelig bånd til min familiære fortid.

Steve og datteren Babs ved graven til hans besteforeldre og tante på Dråby Kirke, som er kirken i Ebeltoft i Danmark

Steve og datteren Babs ved graven til hans besteforeldre og tante på Dråby Kirke, som er kirken i Ebeltoft i Danmark

Vi satt på de samme kirkebenkene der mine forfedre hadde bedt bønner og så fikk se døpefonten der mine søstre hadde blitt døpt

Dråby Kirke som er kirken i Ebeltoft i Danmark, hvor Steves besteforeldre og tante er begravet og hans søster Sara ble døpt.

Dråby Kirke som er kirken i Ebeltoft i Danmark, hvor Steves besteforeldre og tante er begravet og hans søster Sara ble døpt.

Draby Kirke

Steve og datter inne i Dråby Kirke. Steves søster Sara ble døpt i her ved denne fonten (venstre side av bildet).

København møtte vi en av mine tre «nye» søstre for første gang. 

Min nye «MyHeritage familie»

Jeg hadde ingen kontakt med mine kanadiske søstre, selv om vi hadde fått vite om dem ved Florida-møtet. De visste ikke engang at jeg eksisterte. Det vil si, inntil min kone skrev et brev til den yngste. Hun introduserte meg og mine MyHeritage DNA-resultater som bekreftet hvem som var min far. 

Vi fikk ikke svar på mange uker, så vi antok at søstrene ikke trodde noe på at de hadde en ukjent bror. Og spesielt ikke en som var mer enn 30 år eldre enn dem. Men så viser det seg at de gjorde sin egne undersøkelser, og da de så gjennom bilder på sosiale medier, så de likheten mellom faren min og meg. Søstrene kjente faren sin godt, så de ble derfor ikke overrasket over å høre at han hadde holdt hemmeligheten om sønnen for deg selv.

Søstrene mine har vært mer enn imøtekommende. De har til og med beklaget for måten deres far, eller vår far behandlet meg. Jeg setter pris på beklagelsene deres, men de ikke kan ta ansvar for sin fars handlinger. Men jeg setter virkelig stor pris at de har tatt meg i mot meg med verdighet.

Jeg møtte to av dem da vi var på rundreise i Danmark, og en annen ved et besøk i California. Der møtte jeg også en fantastisk svoger og en unge niese. Den siste  søsteren er nå gravid, så min «MyHeritage-familie» vokser seg enda større, og jeg kunne ikke være mere stolt.

Et tomrom er borte

Det er mulig jeg nektet å innrømme det, men jeg kjente aldri på tomrommet over å ikke kjenne min biologiske far. Men jeg må si, at etter turen til Danmark, har brikker jeg ikke visste jeg hadde manglet, falt på plass.

Min mor levde ikke så lenge at hun fikk se hva DNA-testen bekreftet. Jeg kunne ønske hun hadde det. MyHeritage sin DNA-test bekreftet det hun hele tiden hadde visst – og gav meg den familien jeg ikke visste at jeg ønsket meg.

Steve (nr 4 fra høyre) og datteren Babs (nr 2 fra venstre) med søskenbarn og deres familier i Frederikssund, Danmark.

Steve (nr 4 fra høyre) og datteren Babs (nr 2 fra venstre) med søskenbarn og deres familier i Frederikssund, Danmark.

Steve og datteren Babs ved familiegravene i Durup Kirke.

Steve og datteren Babs ved familiegravene i Durup Kirke.

Draby Kirke, eller kirken i Ebeltoft i Denmark

Inne i Durup Kirke hvor familien til Steves bestemor på morssiden gikk til gudstjeneste, og senere ble begravet. Skipsdekor er tradisjon i danske kirker og symboliserer mange forskjellige aspekter av det dansk liv.

Har du lyst til å ta en DNA-test og lære om din egen familie, bestill her!