Jeg fant bestevennens biologiske far takket være MyHeritage DNA-test

Jeg fant bestevennens biologiske far takket være MyHeritage DNA-test

Jane Nicholson fra Storbritannia visste at hennes beste venn, Tony Wood, var adoptert. Hun hadde mast på han i årevis for å få ham til å ta en DNA-test i håp om at han ville finne identiteten til sine biologiske foreldre. Under fjorårets nedstengning i Storbritannia gikk Tony endelig med på det, og da han lastet opp resultatene til MyHeritage, klarte Jane å løse saken. Tony fikk endelig kontakt med sin biologiske fetter og onkel.

Her på MyHeritage, vi feirer alltid når noen har funnet sine ukjente slekninger gjennom DNA. Men det som er så spesielt med denne historien er ikke bare at den handler om at et adoptert barn finner sin biologiske familie, den handler også om den «familien» vi velger – våre venner. Her er historien om Jane og Tony, og hvordan en bestevenn kan hjelpe deg med å gjøre store og viktige oppdagelsen av livet.

Tony Wood og jeg ble bestevenner på Boxing Day, 1998. Vi møttes på den lokale klubben, og han var frekk nok til å spørre meg om jeg ville være hans pluss en på et jobb event på Royal Lancaster Hotel i London. Jeg ble med han, og jeg husker at dagen etter hadde en voldsom bakrus. Vi har barn på samme alder, og Tony fulgte meg opp midtgangen da jeg giftet meg. Vi er begge lykkelige og single nå, og vi er mer som søsken enn venner.

Tony ble adoptert bort som baby

Tony har aldri vært nysgjerrig på sin biologiske familie. Han hadde stor respekt for sin adoptivmor, og ventet til etter hennes død med å lete etter sine biologiske foreldre. Han klarte å spore opp sin biologiske mor, som nå er i 90-årene, men hun husket dessverre ikke så mye om faren hans. Familien hennes var irsk-katololske.  Hun hadde skrevet et brev til Tony som hun etterlot i adopsjonsmappen. Der fortalte hun at hun oppdaget at hun var gravid, men ikke ville ødelegge en god manns rykte ved å avsløre identiteten faren. Tony ble født på midten av 1950-tallet, så hun hadde ikke så mange valg! Hun hadde tydeligvis ikke fortalt om barnet til noe til familien sin heller! Alt hun kunne huske var at han het Bernard. Hun beskrev hvordan han så ut, hvordan hun møtte ham, hvor han bodde og med hvem. Det var alt Tony fikk vite, og det han hadde å gå videre med.

Familiehistorie har etterhvert blitt en viktig hobby, forteller Jane. Jeg har forsket på mitt eget slektstre og på flere av mine venners. Jeg tilbød meg å hjelpe Tony med hans også, og oppfordret ham til å ta en DNA-test, men det var ikke før i januar i år, under nedstengningen, at han bestemte seg for å gjøre det.

Vi fant et ekteskap

Vi startet med å skrive ned all den sikre informasjonen vi hadde. Vi utelot rykter og informasjon fra hans halvsøsken på morens side, siden vi visste at informasjonen de hadde ikke var nøyaktig. Da Tonys DNA-resultater fra en annen levarandør var klare, logget han inn på kontoen sin hver dag. Vi snakket ofte over videochat om eventuelle fremskritt jeg hadde gjort. Vi lagde to slektstrær basert på DNA-treffene hans. Vi tok kontakt med alle DNA-treffene hans i håp om at de kunne gi oss mer informasjon. Det var bare noen få av dem som skrev tilbake, men de som responderete var veldig hjelpsomme. Vi klarte å koble de to trærne sammen ved et ekteskap mellom to personer, Owen William Waite og Florence Ellen Walker. Et av parets mange barn het Bernard. Han var veldig lik Tony av utseende, men vi hadde ingen bevis for at han var Tonys far, så vi fortsatte å lete.

Dette collaget laget Jane for i vise den slående likheten mellom Tony (venstre) og Bernard (høyre). Før han tok en DNA-test

En morgen ringte Tony for å fortelle at han hadde lastet opp dataene til sin DNA-test til MyHeritage. Da jeg sjekket DNA-treffene hans, så jeg at han hadde to nære treff hvis navn allerede var i DNA-treet vårt. Den ene var en Rodney, som vi hadde estimert som en grandonkel eller fetter, og den andre var en het Owen, og som vi hadde estimert som en grandonkel, fetter eller fetter en gang forskjøvet. Vi skrev til begge men fikk ikke noe svar. Til slutt gikk vi til det drastiske skrittet å prøve å finne slektningene på Internett. Vi fant Rodneys adresse og en onkel som het Peter. Vi skrev brev til dem, og begge tok kontakt med oss innen det hadde gått 48 timer.

Hadde aldri vært gift

Rodney og Peter ble sjokkert og overrasket over å høre at Bernard hadde et barn. Han hadde aldri giftet seg, og så vidt de visste, hadde han heller aldri fått noen barn. Men de var begge svært imøtekommende, og Tonys fetter Rodney bekreftet at Bernard faktisk hadde datet en irsk sykepleier. Sakte men sikkert falt alle puslespill-brikkene på plass.

Tony planlegger å besøke dem i sommer, og jeg kunne ikke vært mer glad på hans vegene. Det har vært gøy å forske på denne nyoppdagede grenen i familien hans. Her er det for eksempel et bilde av Tonys oldefar, Arthur Holloway, han var en ganske berømt smed som var født i Beenham i Berkshire:

Rodney fortalte oss forresten at han fikk sin MyHeritage DNA-test i julegave, og at det var slikt hans DNA endte opp i MyHeritage sin databse. Så på flere måter spilte MyHeritage en helt avgjørende rolle for utfallet i saken. Helt ærlig, hadde vi begynt hos MyHeritage ville det ha reddet oss begge mye hardt arbeid!

Vil du ta en DNA-test? Eller vil du gi en i gave? Bestill en her.

Emneord: ,