En Record Match kunne avsløre min bestefars krigshistorie

En Record Match kunne avsløre min bestefars krigshistorie

MyHeritage-bruker Linda Schmidt i California har forsket på familiehistorien sin i 15 år. I fjor fikk hun en spesiell Record Match fra MyHeritage. Dette treffet ga henne en forbløffende detaljert beskrivelse av bestefarens opplevelser, og erfaringer fra da han tjente i den amerikanske hæren under første verdenskrig. Her er den fantastiske historien hennes: Frem til i fjor, kjente jeg bare til tre ting som min morfar hadde opplevd under den første verdenskrig. Det var at kort tid etter at han giftet seg med bestemoren min, 26. mai 1918, meldte han seg inn i den amerikanske hæren. Jeg visste også at han tjente i Frankrike under første verdenskrig, og at han ble hardt skadet under en aksjon. Jeg hadde drevet med slektshistorisk forskning i mer enn et tiår, og dette var alt jeg hadde klart å finne frem til.

Lindas besteforeldre, Roy H. Evans og Jennie Finn Evans i mai 1918

Lindas besteforeldre, Roy H. Evans og Jennie Finn Evans i mai 1918

Så, i fjor fikk jeg en Record Match fra MyHeritage som forandret alt. Treffet indikerte at de hadde oppdaget en historisk bok med min bestefars navn i. Jeg fulgte lenken, og det tok meg til MyHeritage sitt nettsted. Bok jeg fant het The National in the World War, og som var utgitt i 1920.

Bilde av omslaget til The National in the World War

Bilde av omslaget til The National in the World War

Til min store overraskelse

Jeg begynte å bla gjennom sidene på nettet, og ja, der var bestefaren min, Roy Henry Evans! Utgiveren, National Lamp Works of General Electric, hadde gitt ut boken for å hedre de ansatte som hadde kjempet i andre verdenskrig, noen hadde også gitt sitt liv i tjenesten. Et annet formål med boken var å hedre de mange prisene som selskapet hadde mottatt for sin innsats under krigen. Det hadde blant annet levert lamper og hjulpet til med utvikling av gassmasker. Jeg var stolt over å oppdage at bestefaren min, som hadde jobbet for Mahoning Ohio divisjonen i selskapet, hadde to sider dedikert til sin tjeneste i boken, pluss at det var et bilde av ham på en annen side.

Bilde av Lindas bestefar i boken, Roy Henry Evans, Sr.

Bilde av Lindas bestefar i boken, Roy Henry Evans, Sr.

Utrolig nok var en del av historien fra min bestefars krigserfaringer, beskrevet med hans egne ord.

Uforglemmelig syn og opplevelser

Den første siden handlet det om bestefarens opptak i den amerikanske hæren, grunnopplæringen i USA, og den videre opplæringen han hadde fått i Storbritannia. Det var også en detaljert historie fra båtturen som tok ham og resten av selskapet fra England til Frankrike, og en beskrivelse marsjen de foretok gjennom Frankrike til destinasjonen under Verdun i Frankrike der St. Mihiel-Argonne-offensiven lå foran dem. Videre beskrev boken hvordan bestefaren og selskapet hans i flere uker ble instruert til å kaste bomber og håndgranater, deltok i bajonett- og gassøvelser, og bestefar Roy fikk sin første smakebit av grøftelivet i Argonne-skogen.

Så kom den dagen soldatene gikk «over toppen.” “Den morgenen da de første svake tegnene på daggry snek seg gjennom tåken, og tåken hang lavt over bakken, ble vi beordret til å stille opp,” skrev bestefar. “Vi stilte opp i grøften, sikret stroppene på lyslyktene våre, justerte utstyret, trakk beltene inn et par hakk, og ventet … Endelig var tiden inne. På kommando krøp vi opp og ut, over toppen og ropte som galninger. Vi drev fremover, og det jeg så og opplevde har brent seg inn i hukommelsen. Det var som om en mengde bier svermet fra en stor bikube. Opp og ut, og over toppen …” Han kunne videre fortelle: «Vi fortsatte fremover over åsene de neste to dagene, gjennom småbyer, skog og kløfter. Dag og natt. Bakerst var det lange køer av fanger og bårebærere som bar sårede. Fly kjempet over hodene våre, og styrtet i bakken. Luftballonger i fyll fyr falt fra himmelen. Maskinpistoler spyttet kuler, og artilleri brølte. Noen ganger måtte vi bokstavelig talt brøyte oss gjennom jungelen av trær og vekster. Det føltes som å leke gjemsel, ettersom svært få Jerries var synlige … men de hadde alltid et øye på oss.

Ble stoppet

Bestefar ble dessverre truffet i låret av en maskingeværskule under aksjonen. Den ble avfyrt av en «Jerries», en av de han hadde beskrev i boken, og som de visste skjulte seg overalt. Han måtte holde ut en fryktelig 18-timers tur på gjørmete og hullete veier før han kom frem til et evakueringssykehus. Bestefar Roy tilbrakte de neste 23 dagene på 3 forskjellige franske sykehus, og ble til slutt returnert til USA. Der tilbrakte han en tid på sykehus i Virginia, før han ble utskrevet 3. februar 1919. Skaden gjorde at han måtte leve med å halte litt, men Roy levde videre, og kunne gi sine 6 barnebarn verdifulle minner. Han fikk også oppleve gleden over å få 2 oldebarn.

Linda sammen med bestefar Roy på en utflukt i San Francisco i 1952

Linda sammen med bestefar Roy på en utflukt i San Francisco i 1952

Jeg har heldigvis vært så heldig å finne 2 eksemplarer av boken fra 2012 opplaget, ett til meg selv, og ett til min søster (min slektsforskerpartner).

Linda (til høyre) og søsteren henne Deanie Honsinger på slekstforskerkonferanse

Linda (til høyre) og søsteren henne Deanie Honsinger på slekstforskerkonferanse

Denne historien er fantastisk for meg og min familie. Jeg hadde aldri oppdaget uten MyHeritage Record Match. Både bøkene og fortellingene er familieskatter for oss, definitivt! Tusen Takk, MyHeritage! Tusen takk til Linda for at hun delte sin historie! Her kan du søke i vår enorme base med historiske dokumenter. Det var her Linda fant boken: Historical Books – Index of Authors and People Mentioned, 1811–2003. Du kan også registrer deg for en 14-dagers friperiode hos MyHeritage, og få Record Match fra alle våre 15.1 milliarder poster på MyHeritage rett til innboksen din.