Jeg fant familien til mannen som reddet min far fra nazistene

Jeg fant familien til mannen som reddet min far fra nazistene

Lionel Rossler, 55, fra Rebecq i Belgia, prøvde i årevis å finne familien som gjemte faren og bestemoren under Holocaust, og reddet livet deres. Han gikk til sosiale medier for å be om hjelp, og fikk svar fra MyHeritage’s Marie Cappart. Takket være hennes innsats, kunne Lionel og hans far David møte familien til Davids redningsmann på det stedet hvor han gjemte dem for så mange år siden.

Se den rørende gjenforeningen i denne video:

Lionels historie

Min far, David Rossler, ble født som Daniel Langa i 1938. Familien hans bodde i Brussel da forfølgelsen av det jødiske samfunnet begynte. De flyttet flere ganger i løpet av krigen, og på et tidspunkt ble faren og onkelen arrestert. De kom aldri tilbake. Min far var fremdeles et lite barn da det skjedde, og det katolske klosteret i Brusse tok imot han og moren. En dag raidet tyskerne klosteret, og den eneste grunne til at de slapp unna, var fordi de fikk hjelp av en modig kvinne, Mother Superior. Hun ble senere tildelt tittelen Rettferdige blant nasjonene.

Etter at vi måtte evakuere fra klosteret, ble min far og bestemor tatt inn av Bourlet-familien. Familien bestod av George og hans fire barn, Paul, Jacques, Anne-Marie og Christiane. Bourlet-familien ga dem ly i Auderghem, en av bydelene i Brussel. 

Georges lurte familien sin

Min far husker at Georges Bourlet redd for å bli tatt og fordømt mot slutten av slutten av krigen. Uten å fortelle det til familien sin eller bestemoren min, meldte han seg syk på jobben. Han tilbrakte dagene på en kafé i nærheten, og gikk hjem hver kveld som om du kommer tilbake fra jobb. Han avslørte aldri dette for familien sin, og det var først etter krigen at han nevnte det for min far og bestemor.

Georges å reddet livet til min far og bestemor med sine gode heltegjerninger. Han reddet hele ni mennesker med det han gjorde. Hverken min bror, meg selv, eller våre barn ville ikke vært her i dag hvis ikke for hans mot og vennlighet.

Etter krigen giftet bestemoren min seg på nytt, og min far tok etternavnet til stefaren sin, som overlevde Auschwitz. De flyttet til Østerrike og mistet kontakten med Bourlet-familien.

Søker etter familien til redningsmennene

I mange år prøvde jeg og min far med å finne Bourlet-familien, uten å lykkes. Til slutt, i januar 2022, prøvde jeg lykken på en gruppe på sosiale medier, og spurte om noen hadde informasjon om denne familien..

Jeg fikk svar fra Marie Cappart, som er Country Manager for MyHeritage i Belgia. Hun ville hjelpe meg, og gikk umiddelbart i gang med arbeidet.

Etter å ha bladd gjennom poster og kryssrefererende data, fant Marie en Anne-Marie Bourletsom, født i Auderghem i 1929, og at Anne-Marie hadde giftet seg med noen med etternavnet Dedoncker. Hun hadde 5 barn, og kanskje noen fortsatt var i live.

Etter hvert fant Marie Xavier, som var et av Georges Bourlets barnebarn. Hun klarte å få kontakt med ham. Xavier fortalte at han hadde hørt litt om dette, men ikke mye.

Derfra klarte Marie å komme i kontakt med flere etterkommere av Georges, også de som fortsatt eide familiens hjem i Auderghem der Georges gjemte min far. Vi kom opp med en fantastisk idé, hvorfor ikke møtes der, alle sammen?

Huset der det begynte. Her bodde familien

Huset der det begynte. Her bodde familien

Og det gjorde vi. Det var en følelsesladet dag for oss. Jeg fikk se det stedet min far ble holdt i sikkerhet for tyskerne for mange år siden. Dette stedet hadde reddet min fars liv, og nå reiste han tilbake første gang på nesten 80 år. Han fikk nå endelig muligheten til å takke familien til redningsmannen personlig. Takke for alt de gjorde for ham, og for oss. I jødisk tradisjon er det et ordtak som sier at «Den som redder ett liv, redder hele menneskeheten». Georges Bourlet reddet menneskeheten ni ganger. Vi sender vårt vitnesbyrd til Yad Vashem i håp om at han vil bli anerkjent for sitt heltemot, og får tittelen Rettferdige blant nasjonene.

David med Boulet familien

David med Boulet familien

Denne dagen vil jeg aldri vil glemme, og jeg er veldig takknemlig. Marie og MyHeritage har gjort dette mulig.

Det er viktig for min far for yngre generasjoner å få høre hans historie. De må forstå at det ikke må være mer hat og ikke mer krig. Prisen en krig koster er for stor, for de som oppleve den. Vi håper og ber om at dette budskapet vil bli hørt, av hensyn til alle dem som fortsatt lider av vold.