Jeg avslørte en 76 år gammel familiehemmelighet med MyHeritage DNA

Jeg avslørte en 76 år gammel familiehemmelighet med MyHeritage DNA

En familiehemmelighet – Moren min ble født i oktober 1946 i Battersea i London. Moren hennes, min bestemor, Lilian Monger var 18 år og ugift da hun fikk min mor. Navnet til barnets far var ikke oppgitt på fødselsattesten hennes.

Min bestemor giftet seg i mars 1949, og da fikk moren min sin nye fars etternavn. For min mor hadde det aldri vært noen annen far enn Joe Fenley, og det var en slektning som avslørte for mamma at han ikke var hennes biologiske far. Mamma må ha spurt bestemor om det den gangen, men hun fikk ikke svar, så etter det ble det ikke snakket noe mer om det.

Linda Monger (senere Fenley) ca 1953.

Linda Monger (senere Fenley) ca 1953.

Mamma hadde alltid trodd at hun var et resultat av en kort romanse etter mange år med krig, og at faren hennes ikke visste at hun var født. Vi snakket om det av og til, og jeg vet at ønsket at hun visste noe mer. Om ikke annet for å tilfredsstille sin egen nysgjerrighet. Men etter hvert som årene gikk, ble det bare vanskeligere og vanskeligere å ta opp temaet med min bestemor.

Da jeg begynte å forske på slekten vår, kontaktet jeg med min bestemors søsken, men ingen av dem visst hvem som var den virkelige faren til min mor. Min bestemor hadde aldri fortalt det til noen.

Min bestemor døde i 1998, og tok hun med seg hemmeligheten i graven. Et hvert håp om å finne sannheten ble gravlagt sammen med henne. Her kunne denne historien ha sluttet, men internett og DNA-testing ble mer og mer vanlig i årene etter min bestemors død, så …

Skyggetre

Etter å ha forsker på slekten i mer enn 30 år, begynte jeg å skrive en bok om min mors historie. Jeg bestemte meg for å ta en DNA-test. Resultatene avdekket flere nære treff med kjente navn, men noen av navnene var også nye for meg. Faren min også hadde tatt en test, så jeg kunne lett identifisere hvilke treff som måtte være relatert til meg gjennom mammas biologiske far. Mamma døde i 2013, før DNA-testing ble allment tilgjengelig.

Jeg begynte å bygge et slektstre rundt de nære treffene, og klarte å plotte inn rundt 250 navn. Jeg kunne identifisere vår felles stamfar, og det var en kvinne ved navn Hannah Thackra. Hun var født i Newcastle ved Tyne i 1871. Hvis mine nære treff stammer fra henne, og jeg er i slekt med dem, tilsier logikken at Hannah Thackra også er min stamfar.

Det var en spennende oppdagelse. Den delen av min slektslinje som hadde vært blank i 50 år, inneholdt plutselig navn på mennesker som jeg deler slektskap med.

Familietreet var komplisert. Hannah Thackra hadde giftet seg med Ernest Howes og hadde en datter, Linda Howes. Hun ble enke, og giftet seg med Robert Claringbold, en enkemann med barn fra sitt første ekteskap. Hannahs datter, Linda Howes, hadde barn med 3 forskjellige partnere.
Jeg var veldig nære å finne identiteten til min mors biologiske far, men DNA-et ville ikke avsløre alle sine hemmeligheter. Noen ganger føltes det å sloss med en blekksprut, i de samme øyeblikk som en tentakel hadde feste seg, løsnet en annen. I ettertid ser jeg at svaret var nær, men på det tidspunktet fant jeg ikke identiteten til bestefar, av grunner som nå er tydelige for meg.

Jeg prøver en ny veier med MyHeritage

En av mine andre slektninger hadde tatt en DNA test hos MyHeritage, og dette fikk pappa og meg til å gjøre det samme. DNA-resultatene mine avdekket flere nære treff.

Etter to utsendte meldinger og ett svar falt alle brikkene på plass, som kaskade dominobrikker. I løpet av en halvtime hadde DNA-treffen mine på MyHeritage avslørt en 76 år gammel familiehemmelighet. Mors far ble født i Jarrow på Tyneside i 1924, og hans navn var Robert Howes.

Å si at dette var et følelsesmessig øyeblikk var en underdrivelse.

Usannsynlige sannheter

Min første DNA-test sa tydelig at jeg hadde arvet DNA fra Thackra- og Claringbold-familiene. I utgangspunktet var det bare en person som hadde denne kombinasjonen av DNA, og det var Hannah Thackra og Robert Claringbolds sønn, Christopher. Christopher hadde returnert til Canada i november 1945 etter å ha kjempet i Europa under andre verdenskrig, så han kunne ikke være mors biologiske far.

Ingen passet til kriteriene før min MyHeritage DNA-test avslørte et scenario jeg ikke hadde vurdert, min mors biologiske far var sønn av min mors stefar (det vil si at faren hans var hans stefarfar).

Robert Howes var sønn av Linda Howes og Robert Claringbold. Det er ikke dokumentert noe sted, og er tydelig ut ifra analyse av DNA.

For å sitere en av verdens mest berømte detektiver, Sherlock Holmes: «Når du har eliminert alt som er umulig, må det som gjenstår, uansett hvor usannsynlig, være sannheten.» Vitenskapen lyver ikke.

En uventet oppdagelse

Det stoppet ikke med det, DNA-treffene mine avslørete en annen familiehemmelighet. Min oldemor, Hannah Thackra, hadde hatt en affære. Mannen hennes var ikke far til Linda Howes. Lindas far var en var fra Litauen, han var en en litauisk jøde, med navn Louis Levy. Han hadde emigrert til England på 1890-tallet og bosatt seg i South Shields. Familien er godt dokumentert, og jeg har vært i kontakt med søskenbarn i USA som også har gitt meg dette bilde.

Jeg kjørte bildet gjennom MyHeritage sin fotoforbedrer, og Deep Nostalgia™. Louis var en litt av en hjerteknuser!

Antas å være Louis Levy (det er en veldig sterk likhet med bekreftede fotografier av Louis søsken). Bildet til venstre er forbedrer ved hjelp av MyHeritage sin fotoforbedrer, og (høyre) et skjermbilde av Louis ved hjelp av programvaren Deep Nostalgia™.

Antas å være Louis Levy (det er en veldig sterk likhet med bekreftede fotografier av Louis søsken). Bildet til venstre er forbedrer ved hjelp av MyHeritage sin fotoforbedrer, og (høyre) et skjermbilde av Louis ved hjelp av programvaren Deep Nostalgia™.

Ukjent familie

Jeg har familien min oppdatert med alle oppdagelser jeg har gjort i prosessen. De har bare vært støttende og var begeistret for at jeg har løst mysteriet, spesielt bestemors to søstre. Jeg vet at mamma også ville blitt glad hvis hun hadde vær her, for henne ble det alltid en familiehemmelighet. Min mors biologiske far døde i 1984, men jeg oppdaget at han hadde fått tre barn etter min mor. Jeg har klart å lokalisere dem ved hjelp av fødselsjournaler, valgregistre og sosiale medier.

Jeg skrev brev til dem, og det var kanskje det viktigste brevet jeg noensinne har skrevet. De var forbløffet. Mor hadde hatt rett, hennes biologiske far visste ikke at hun var født. Han og bestemoren min må ha hatt en kort romanse mens han var i England på permisjon, før han returnerte med den britiske hæren til Karachi i det som nå er Pakistan.

Familien har vært veldig imøtekommende og hjelpsomme. De har sendt meg bilder og en kopi av et dokument fra farens militærtjeneste. Den kan bekrefte at han hadde permisjon i London til februar 1946. Familien kan også bekreftet opphavet hans, noe som beviste min teori om at stebestefaren hans, var hans far.

Jeg har møtt en av mammas halvsøsken og håper å møte resten av familien senere i år. Dette har vært en positiv opplevelsene for meg. Det viktigste er at jeg har lært mammas fulle historie og avdekket en ny i prosessen, men jeg har også tillegg løst gåte om en fjerdedel av slekten min. Det er ikke lenger en familiehemmelighet.

Linda Monger (senere Fenley) rundt 1956 og hennes biologiske far, Robert Howes i britisk militæruniform i 1946.

Linda Monger (senere Fenley) rundt 1956 og hennes biologiske far, Robert Howes i britisk militæruniform i 1946.

Erfaringer

Hvis du er på en lignende reise og sliter med å komme i mål, så er mitt eneste råd til deg, ikke gi opp! Å finne ukjent familie krever kunnskap og erfaring o, men det krever også litt laks.

Din suksess vil avhenge av hvem som ligger i DNA-databasen, og kanskje hvem som svarer på dine henvendelser. Det sendes inn nye DNA-tester hele tiden, og du vet aldri når noen vil ta den testen som gir deg det gjennombruddet du trenger. Gjennombruddet mitt kom fra en person jeg ikke kjente, og som jeg bare deler 3,3% av mitt DNA med.

Til slutt, husk Sherlock Holmes: «Når du har eliminert alt som er umulig, må det som gjenstår, uansett hvor usannsynlig, være sannheten.» Vitenskapen lyver ikke.

Tusen takk til Lisa for at hun har delt denne utrolige historien! Hvis du har en familiehemmelighet du ønske å få svar på, er MyHeritage DNA et flott sted å starte. Bestill en DNA-test her.