Mike Mansfield, guruen for historiske dokumenter, forteller om sine erfaringer

Mike Mansfield, guruen for historiske dokumenter, forteller om sine erfaringer

Kommentarer

Har du noen gang lurt på hvordan MyHeritage SuperSearch™ finner det dokumentet du trenger blant de over 9,7 milliardene historiske dokumenter som befinner seg i våre arkiver? Kanskje har du spurt deg selv hvilken magi som skjuler seg bak en Record eller Smart Match™? I begge tilfeller trenger du ikke lete lenger – svaret finner du hos MyHeritages sitt innholds-team. Dette teamet publiserer nye historiske dokument-samlinger og behandler eksisterende samlinger for å gjøre dem mest mulig brukervennlige. Vi tok en prat med vår egen Mike Mansfield, direktør for innhold ved MyHeritage, og spurte ham om MyHeritage dokument-samlinger og hvordan hans lidenskap for slektsforskning påvirker hans hverdag.

Hvordan blir innhold publisert?

Innholds-teamet består av tre forskjellige grener: Først har vi Russ, som er Chief Content Officer. Russ tar kontakt med arkiver, institusjoner og partner-organisasjoner rundt om i verden for å diskutere oppkjøp og samarbeidsprosjekter.

Jeg er direktør for innholdsoperasjoner. Fra det øyeblikk Russ har sikret en kontrakt, jobber jeg med ham og teamet i Utah for å etablere en operasjonsplan og bestemme alle nivåene av innholdsbehandlingen. Man kan tenke seg innholdsbehandlingen som et oljeraffineri; hvor innholdet kjøres gjennom forskjellige rør og ved hver korsvei blir forskjellige behandlinger benyttet. I løpet av de 20 siste årene i denne industrien har jeg aldri erfart at innhold har en fasttømret prossess. Noen ganger mottar vi innhold som er nesten klart for publisering. Andre typer innhold må behandles i årevis, kanskje til og med et tiår før det er klart for publisering.

Tal er produktsjefen og er sterkt engasjert i skritt for skritt- planleggingen av alle prosjekter i forbindelse med infrastrukturen, i tillegg til søkings- og innholdssystem-prosjekter.

From left, Tal Erlichman, Mike Mansfield and Russ Wilding
Fra venstre: Tal Erlichman, Mike Mansfield og Russ Wilding

Det som er fantastisk ved MyHeritages innholds-team er måten vi benytter slektstre-data for å utfylle vår innholdsbehandling. Vi lager algoritmer som får vår slektstre-data til å bidra til alle typer data-formål. For eksempel så er det ikke alltid at kjønn er oppgitt i mange av våre data-samlinger, noe som er ekstremt nyttig informasjon å inkludere i SuperSearch™. Data om kjønn hjelper også svært med å bestemme forståelsen av husstandsdata og det å lage avgrensninger i familier. MyHeritage bestemte seg for å lage en algoritme som vi refererer til som vår kjønns-utreder. Basert på data fra 45 millioner slektstrær kan vi bestemme kjønn fra et indeks basert på navn, land og kultur. Kjønns-utrederen bestemmer ikke kjønn for fornavn som benyttes for begge kjønn.

Hva fikk deg til å begynne å jobbe ved MyHeritage?

Helt siden videregående skole har jeg hatt to konkurrerende interesser: Datavitenskap og teknologi – i tillegg til historie og slektsforskning. Dette fortsatte mens jeg studerte ved Brigham Young University, hvor jeg fulgte mange klasser om slektsforskning. Jeg vurderte faktisk til og med en liten stund å satse på å bli proffesjonell slektsforsker. Til slutt valgte jeg å fortsette i teknologisk retning og tok eksamen i datavitenskap.

Brigham Young University Campus, 2007
Brigham Young University kampus, 2007

Etter college besto min første jobb i å skrive programvare for en CD-ROM-publikasjon. Dette var i 1994 og internett var på den tiden knapt forstått av de fleste. De fleste selskaper baserte seg på CD’er for å publisere sin data. Mange av våre kunder var større advokatfirmaer og større bedriftsenheter, med behov for å publisere store mengder data.

Jeg kunne da ta imot en søke- og innholds-jobb på en annen slektsforskningsside, hvor jeg kunne benytte mine søkesystems-kunnskaper om historiske dokumenter. På slutten av nittitallet, da nettbaserte abonnementer var mer vanlig, begynte vi å tenke på å gå online med samlingene.

Jeg husker at jeg satt i et møte hvor vi lekte med ideen om å forsøke å legge bildene fra den føderale amerikanske folketellingen ut på nettet, og deretter lage registre slik at folk kunne søke i disse for å finne bildene. Noe tidligere arkiverings-arbeid hadde allerede blitt gjort, men ingen hadde noen gang bragt disse to sammen. I alle fall ikke i det omfang vi hadde i tankene. Jeg ser i dag tilbake på dette og innser at det var en viktig utvikling. Det la virkelig grunnlaget for det som har blitt standard i vår industri, når det gjelder å ha tilgang online med indekser som knytter brukere direkte tilbake til de digitale bildene.

Hvor langt bakover i tid har du funnet slektninger og hvor langt tilbake går slektstreet ditt?

Jeg har forsket det meste av etternavn-linjen — Mansfield-linjen — som kommer fra Surrey, England. Jeg kan spore mine forfedre så langt tilbake som til 1600-tallet.

Min mest interessante slektning er nok likevel min morfar, Thomas Joseph Griffiths, som var født i Wales.

Thomas Joseph Griffiths, Mike's grandfather
Thomas Joseph Griffiths, Mikes morfar

Hans far var kullgruve-arbeider og Thomas jobbet også selv som gruvearbeider. Men da han var tyve år, bestemte han seg for å forlate familien og emigrere til USA.

Jeg vet ikke hvordan forholdene han levde under var, eller hva han håpet å finne i USA, men jeg beundrer hvordan han reiste alene som ung mann. Han forlot sin familie og alt han kjente for det ukjente. Jeg klarte å finne øvrige detaljer, som for eksempel at skipet han seilte med het the Aquitania, og at han ankom Ellis Island 26. januar 1928.

The RMS Aquitania
The RMS Aquitania

I ankomst-dokumenter står det at han var på vei til Provo, Utah, hvor han ønsket å slå seg sammen med sin broren, som allerede bodde der.

Arrival Record of Thomas Griffith, from the Ellis Island and Other New York Passenger Lists, 1820- 1957

Ankomstregistrering for Thomas Griffith, fra Ellis Island og andre New York-passasjerregistre, 1820- 1957Disse immigrantene var virkelig modige som forlot sine hjem. Selv om han kunne kommunisere med dem via brev, tror jeg neppe at han så sine foreldre igjen.

Hva er særegent ved å jobbe ved MyHeritage?

Dette er noe jeg ofte snakker om – den mangsidige, internasjonale forsamlingen. Til forskjell fra andre slektsforsknings-plattformer og tjenester som er mest fokusert på Nord Amerika, befinner det store flertallet av MH-brukere seg utenfor Nord-Amerika.

I tillegg er antallet språk som våre nettsider og tjenester støtter utrolig. Til forskjell fra andre slektsforsknings-plattformer er vår nettside tilgjengelig på 42 forskjellige språk. De fleste andre plattformer har færre enn ti. Vissheten om at vi har en så bred, internasjonal rekkevidde er svært givende.

Det har også vært gøy for meg personlig. Jeg har mye skandinavisk opphav, fra Norge, Sverige og Danmark. Det å kunne finne Smart Matches™ og nå også DNA matcher med fjerne slektninger som bor der er fantastisk. Den opplevelsen finner du ikke på noen annen plattform.

Selv om MyHeritage DNA bare har eksistert noen få år, har selskapet gjennomgått enorm vekst og tilbyr i dag en svært sofistikert DNA Matching-teknologi og kromosomleser. Det å vise hvordan du finner din fjerne slektning som bor i Norge kan være både en morsom og nyttig måte å utvide slektstreet ditt på, samt å kunne gi deg mer geneologisk informasjon. Når jeg oppnår kontakt via en DNA Match, får jeg en ny opplevelse av begeistring og følelsen av direkte slektskap. DNA-delen tar en tilhørighet til å være noe teoretisk til å bli noe absolutt.

Har du en bestemt innholdssamling som du er spesielt stolt over?

Jeg er mest stolt over de Svenske husholdningsundersøkelsene. Dette er et prosjekt som andre slektsforsknings-selskaper har forsøkt seg på, uten at de har lyktes.

Når vi mottar bilde-samlinger må disse bli indekserte eller transkriberte. For dette spesifike prosjektet, jobbet vi med svenske slektsforskere som var spesielt opplærte i svensk paleografi for å tilby omstendig opplæring til et team på over 700 mennesker som hjalp oss med å registrere disse dokumentene.

Takk til Mike for at han seg tid til å forklare oss om alt det flotte arbeidet som utføres av innholds-teamet og å dele sin lidenskap for slektsforskning og slektshistorie med oss. Å søke i MyHeritages innholds-samlinger for å finne historiske dokumenter med SuperSearch™ er den beste måten å avdekke mer informasjon om dine forfedre og slektshistorie. Forsøk gjerne selv og se hva du kan oppdrive av informasjon i våre samlinger. Fortell oss hva du fant i kommentarfeltet nedenfor!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen