Grunnleggende slektsforskning, kapittel. 3: Bruk fotografier for å lære mer om dine forfedre

Grunnleggende slektsforskning, kapittel. 3: Bruk fotografier for å lære mer om dine forfedre

Hvis du har funnet gamle bilder av forfedrene dine? Da har du funnet «slektsgull». Ingenting er som å se sine forfedre i øynene, og fotografier beriker din slektsforskning.

Grunnleggende slektsforskning, er en serie som tar deg gjennom prosessen med å bygge et slektstre, tinn for trinn. I forrige kapittel kunne du lese om «Hvordan etablerere et slektstre i 6 trinn». I dette innlegget fokuserer vi på et helt bestemt type historisk dokument, et fotografi.

Man sier at et bilde sier mer enn tusen ord, og det gjelder spesielt når du har et fotografi av en person som levde for lenge siden.

Noen ganger vi du få en muntlig fortelling sammen med familiebildet, eller det har noen skriblerier på baksiden som kan fortelle deg hvem som er avbildet, hvor eller når det er tatt etc. 

Dette er dessverre ikke alltid tilfelle, og som all annen slektsforskning bør du kvalitetsikre. Selv om det er skrevet på baksiden av fotografiet, vil du vil aldri kunne være helt sikker på at den som har skriblet på baksiden husker detaljene riktig.

Men du kan lære mye selv ved å studere selve bildet. Lær deg det. Det er også veldig gøy.

Se nærmere på

Heldigvis finnes det nye og revolusjonerende teknologiske verktøy som kan hjelpe deg med å se nærmere på bildene dine. Forbedrings- og fargeleggingsverktøy verktøy som MyHeritage Fotoforbedrer og MyHeritage In Color™ gjør ikke bare bildene dine morsommere å se på – de kan også hjelpe deg med å frem viktige detaljer du kanskje ikke har lagt merke til før, og som kan gi deg viktige ledetråder om dine forfedres liv.

Ta for eksempel dette bildet av dette flotte paret fra en biltur rundt 1950. 

Photos

Etter å ha fargelagt bildet med MyHeritage In Color™, det dukker opp spennede detaljer rundt kjøreturen. Du kan få øye på en bygning i bakgrunnen og se en mer detaljert vegetasjonen. Dette gjør det lettere å finne potensielle steder for hvor bildet kan ha blitt tatt.

Etter bruk av MyHeritage InColor™

Etter bruk av MyHeritage InColor™

MyHeritage Foto Forbedrer kan få frem detaljer du ikke kunne drømme om før, gjennom sine avanserte algoritmer for ansiktsgjenkjenning. På dette bildet kan du se at ansiktstrekkene har blitt så tydelige at det neste er som om du ser mannen live. Trekk pilen på midten av bildet frem og tilbake for se bildet før og etter.

 Før og etter bruk av MyHeritage InColor™

Før og etter bruk av MyHeritage Fotoforbedrer

Dette kan et fotografi fortelle deg ihht slektsforskning

Fotografiet ble oppfunnet på midten av 1800-tallet, og til å begynne med var det både dyrt og tungvint. Bare velstående familier hadde råd til å få tatt portretter, og det var ikke noe de gjorde regelmessig. Før den tiden da fotoapparatet ble vanlige, ble det bare tatt bilder ved formelle anledninger som bryllup, jubileum, flytting til eller fra et nytt hjem, og lignende.

 Formelt familiebilde tatt i Wien, Østerrike, 1885

Formelt familiebilde tatt i Wien, Østerrike, 1885

Hvis du har et formelt portrett av et familiemedlem fra begynnelsen av 1900-tallet eller midten av slutten av 1800-tallet, kan du anta at de ikke var fattige.

De kan imidlertid ha vært heldige. Fotografen kan ha brukte dem som modeller eller ønsket å fotografere dem på grunn av omgivelsene de bodde eller jobbet i. I så fall kan det hende at utseendet deres på bildet ikke forteller noe om formuen, men det kan fortelle oss andre ting, som for eks og miljøet der bildet ble tatt.

Her er det noen detaljer du bør legge merke til ihht slektsforskning:

Klær og hårfrisyre

Legg merke til hvilken type klær de har på seg. Moten endres raskt, så antrekk kan være en ekstremt nyttig ledetråd for å datere bildet. Hvordan hårfrisyre har de? Har mennene bart eller skjegg, og i så fall hvordan er den klippet? Hva slags krage har de? Har de løs krage? Bærer kvinnene hatt? Bremmet, eller kort-? Hva slags sko? Hvilken lengde er det på skjørtene deres? Undersøk moten fra tidsperioden du tror at fotografiet kan ha blitt tatt, for å sammenlikne.

 Frisyrer og moter kan hjelpe deg med å date gamle familiebilder
 Frisyrer og moter kan hjelpe deg med å date gamle familiebilder
Frisyrer og moter kan hjelpe deg med å date gamle familiebilder

Klær kan også hjelpe deg med å anslå hvilken anledning bildet kan ha blitt tatt. Er det en ung kvinne som har på seg brudekjole og slør? Kan du se et bryllupsbånd på motivets hender? Hvis alle menneskene kledd i svart, det kan for eks indikere at de er i sorg.

Hvis noen av mennene er ikledd militæruniform, betyr det de tjenestegjorde i hæren, og typen uniform kan fortelle deg hvilken hær, hvilket regime og kanskje til og med hvilken stilling. MyHeritage In Color ™ kan komme spesielt nyttig her når du skal skille den ene uniformen fra den andre – fargene vil være datamaskingenerert, så du må ta dem med en klype salt, men de kan kanskje peke deg i riktig retning.

 Et lykkelig par på bryllupsdagen deres, Brisbane, mai 1940 (Credit: Courier Mail, 4 May 1940)
 Et lykkelig par på bryllupsdagen deres, Brisbane, mai 1940 (Credit: Courier Mail, 4 May 1940)
Et lykkelig par på bryllupsdagen deres, Brisbane, mai 1940 (Credit: Courier Mail, 4 May 1940)

Posisjon, ansiktsuttrykk og handling

Foretar de som er avbildet seg noe på bildet? Hvem eller hva slags gjenstand gjør de det med? Hvis de bare står vendt mot kamera hvordan poserer de?

Foto av et par fra slutten av 1900-tallet (Credit: The Loewentheil Collection of African-American Photographs)
Foto av et par fra slutten av 1900-tallet (Credit: The Loewentheil Collection of African-American Photographs)
Foto av et par fra slutten av 1900-tallet (Credit: The Loewentheil Collection of African-American Photographs)

På grunn av den lange eksponeringstiden kunne fotografier fra langt tilbake noen ganger minne om et malt portrett. Poseringen var stiv og formell og ansiktsuttrykkene var alvorlige. Å smile på bilder ble først vanlig på 1920- og 1930-tallet. Etter hvert som kameraene utviklet seg og eksponeringstiden kortere, ble bildene mer oppriktige, og motivene mer avslappet eller spontane.

 Mer spontane bilder som dette var mulig på begynnelsen av 1900-tallet etter hvert som kameraene ble bedre
 Mer spontane bilder som dette var mulig på begynnelsen av 1900-tallet etter hvert som kameraene ble bedre
Mer spontane bilder som dette var mulig på begynnelsen av 1900-tallet etter hvert som kameraene ble bedre

På formelle fotografier ble menneskene oppstilt i på en måte som gjenspeilet hvilke forhold det var mellom dem. Ofte fra eldst til yngst. Legg også merke til hvem som hviler hånden på en skulder.

 Familiefoto, Russland, cirka 1912
 Familiefoto, Russland, cirka 1912
Familiefoto, Russland, cirka 1912

Alder

Det mulig at du kan gjette den omtrentlige alderen på de som er avfotografert. Hvis du har et bilde av din bestemor som barn sammen med et vokset par og noen barn. Da er det nærliggende å tro at den unge kvinnen på fotografiet er hennes mor. Den unge mannen en sannsynlig hennes far, og de andre barna søsknene. På bilder med mer enn to generasjoner kan du gjerne gjette hvem som er hvem i forhold til alder.

 Familiefoto, Detroit, Michigan, 1942 (Credit: Arthur S. Siegel)
 Familiefoto, Detroit, Michigan, 1942 (Credit: Arthur S. Siegel)
Familiefoto, Detroit, Michigan, 1942 (Credit: Arthur S. Siegel)

Familie likhet

Familielikhet er ikke den mest nøyaktige måten å identifisere noen på et bilde, siden familiemedlemmer kan ha veldig ulikt utseende, og detaljer kan være uklare eller forvrengt på grunn av bildekvaliteten. Men noen ganger kan det være en nyttige ledetråder. Du kan være i stand til å identifisere noen på bildet som en yngre versjon av en person som er dokumentert på et senere bilde, eller i hukommelsen din.

MyHeritage Fotoforbedrer kan være til hjelp her, spesielt hvis bildene dine er noe uskarpe. Verktøyet tydeliggjør detaljer på bildet og bringer uskarpe ansikter i skarpt fokus, slik at du kan se dine forfedre mye tydeligere. 

Familie fra Hawaii, tidlig på 1800-tallet
Familie fra Hawaii, tidlig på 1800-tallet
Familie fra Hawaii, tidlig på 1800-tallet
 Ansiktstrekk blir fremhevet ved hjelp av både Photo Enhancer og MyHeritage In Color ™

Ansiktstrekk blir fremhevet ved hjelp av både Photo Enhancer og MyHeritage In Color ™

Digitalisering av bilder

Hvis du ikke allerede har gjort det, er det på tide å sørge for at fotografiet blir ivaretatt i generasjoner fremover – noe som vanligvis betyr digitalisering. I vårt neste kapittel av Grunnleggende slektsforskning- serien, skal vi utforske hvordan du skanner og digitaliserer fotografiene og andre historiske poster.

Hvis du allerede har bildene dine digitalisert, kan du prøve ut MyHeritage In Color™ og  Fotofobederer nå og se hvilken ny informasjon om dine forfedre du kan finne! Har du øgså lyst til å se dine forfedre komme til live, kan du også animerer bilder av dem.

Kos deg med både fortografier og slektsforskning!