Grunnleggende slektsforskning Kapittel 2, Etabler et slektstre med seks trinn

Grunnleggende slektsforskning Kapittel 2, Etabler et slektstre med seks trinn

Vi har fornøyelsen av å dele andre kapittelet i vår bloggserie «Grunnleggende slektsforskning» — en trinnvis guide som gir deg nye kunnskaper om slektsforskning.

Hvis du har bestemt deg for å vite mer om din families opphav, og begynne med slektsforskning? Da kan vi love deg givende opplevelse. Etter hvert som du utvider dine kunnskaper om dine aner, får du også bedre forståelse om hvem du er i dag. Du vil også bli bedre i stand til å skape en bedre fremtid for deg selv og din familie. Som slektsforsker vil du tilegne deg mange ferdigheter. Du vil komme til å trenge ferdighetene til en historiker, psykolog, kartograf, forsker, språkekspert og paleograf. Alle disse ferdighetene utvikler du når du jobber med slektsforskning, og det er det som gjør det så gøy.

I det første kapittelet i serien, tok vi en grundig kikk på hvordan man intervjuer slektninger. I denne delen diskuterer vi hvordan man kan finne grunnleggende informasjon om hvert familiemedlem som kan være til hjelp når du etablerer ditt tre.

Historiene i ditt slektstre spenner seg over århundrer og kontinenter. Hvert familiemedlem utgjør en egen verden, full av historier, lærdom og konklusjoner. Med så mye informasjon å ta til seg, dele og oppbevare. Når du starter med slektsforskning, lurer du kanskje på hvilke detaljer du bør sette søkelys på når du etablerer et slektstre. Har du ikke begynt med slektsforskning enda, men har lyst? Start en 14 dagers prøveperiode her.

Vi anbefaler å starte med følgende:

1. Fornavn og etternavn

Mange historiske opptegnelser kan man finne ved å søke etter navn. Da er det viktig å huske på at mennesker endrer navn, av forskjellige grunner, i løpet av sine liv. I mange kulturer, tar kvinnen sin manns etternavn når hun gifter seg, og deres barn får samme etternavn. Men det er ikke tilfelle overalt. I Spania, for eksempel, beholder folk de samme to etternavnene (ett fra farssiden og ett fra morssiden) hele sitt liv. Selv om en nyere lov faktisk lar foreldre velge sine barns etternavn. Av og til kan sjeldne etternavn bli borte og vanskelige å oppspore. På Island er en persons etternavn satt sammen av fornavnet til vedkommende sin far, eller mor, pluss “sson” for en sønn og “sdóttir” for en datter. Dette betyr at etternavnet forandres for hver generasjon og varierer etter kjønn!

Populære, amerikanske etternavn (Kilde: MyHeritage)

Populære, amerikanske etternavn (Kilde: MyHeritage)

SuperSearch™

Vårt SuperSearch™ er et verktøy som skanner nesten ti milliarder historiske opptegnelser. Du kan finne informasjon om et hvilket som helst gitt etternavn. En annen anledning som kan være årsaken til at en person endrer navn, er ved innvandring. Irving Berlin, en av de mest kjente, amerikanske komponistene, var en russisk-jødisk innvandrer hvis opprinnelige navn var Israel Beilin. Jerry Yang, grunnlegger av Yahoo!, innvandret til USA fra Taiwan som liten. Hans opprinnelige navn var Chih-Yuan. Mange innvandrere valgte et nytt navn for å gli inn i storsamfunnet og integreres i den lokale kulturen — eller for å gjøre navnet deres enklere å uttale for de innfødte. Men navnene til innvandrere som ankom USA via Ellis Island eller noen annen nord-amerikansk ankomsthavn, ble ikke endret der. En av de største slektsforsknings-mytene er at innvandreres navn ble endret av innvandrings-offiserer.

Noen endrer også navn av spirituelle eller religiøse grunner. Eller fordi de er nødt til å skjule sin identitet – og noen rett og slett fordi de misliker sitt opprinnelige navn.

For å gjøre det enda litt mer komplisert kan det nevnes at før oppfinnelsen av trykt presse og massemedier, fantes det ingen standardisert måte å stave ord eller navn på. Dette vil si at den samme personen gjerne stavet navnet sitt på forskjellige måter i forskjellige opptegnelser — og siden de vanligvis ikke skrev det ned selv, kan en kontorist eller annen person som sto for nedskrivningen ha skrevet det feil.

Alt dette kan virke frustrerende for en slektsforsker. Heldigvis kan MyHeritages Record og Smart Matching™ hjelpe deg. Vår teknologi gjenkjenner matcher selv når der finnes slike nevnte variasjoner. Alt i fra de enkle (som William og Bill) til de mindre innlysende (som Alessandro og Sasha).

Record Matching™

Record Matching™ søker automatisk etter familiemedlemmer som du har lagt til i treet ditt. Dette gjøres i vår enorme database med historiske opptegnelser, og på denne måten sparer du utallige timer med manuell forskning. Vi har også lagt til verdens første navn-oversettelses-teknologi for historiske opptegnelser. Dette betyr at du ikke trenger å lese eller forstå opptegnelsens opprinnelige språk for å finne dine familiemedlemmer oppført der. Dette er en game-changer for mange slektsforskere, som ofte står fast når de sporer familiemedlemmer tilbake til et land hvor de ikke mestrer språket.

Gjennomgåelse av Record Matcher i alle våre samlinger

Gjennomgåelse av Record Matcher i alle våre samlinger

Smart Matching™

Smart Matching™ finner opptegnelser i andre brukeres slektstrær som matcher dine opptegnelser. Disse er først og fremst hint, og må kvalitetssikres, og er veldig verdifulle for din slektsforskning.

De kan tilføye verdifull informasjon til ditt tre og sette deg i kontakt med andre slektsforskere i familien din, slik at dere kan sammenligne notater.

Sørg for å notere ytterligere navn som personen du forsker på kan ha brukt. I tillegg bør du alltid ha i bakhodet at vedkommende kan ha endret navn i forbindelse med å ha flyttet fra et sted eller ved en livsfase til en annen.

2. Opptegnelser med datoer og steder for fødsel, bryllup og død

Det nytter ikke alltid å søke etter et navn med mindre du har en ide om når og hvor personen levde — spesielt hvis navnet var vanlig. Når du benytter  MyHeritage SuperSearch™ kan du se etter fødsel, dødsfall og folketellinger basert på et anslag av når og hvor en person ble født. Dessuten kan du antyde videre informasjon om andre familiemedlemmer ut ifra datoer og steder for familiemedlemmers livssyklus-begivenheter. Eksempelvis, hvis du hadde en oldefar som ble født i 1903, er sjansen stor for at personens forelder ble født 20-30 år tidligere.

3. Utdanning

En persons utdanning kan avsløre mye om hans liv. Det kan si noe om hva slags oppdragelse han eller hun hadde, yrke og sosioøkonomisk status. Mange videregående skoler og colleges har arkivert informasjon om sine tidligere studenter, og det kan være at du finner verdifull informasjon om din slektning blant disse dokumentene. MyHeritage har en hel seksjon med skole- og universitetsdokumenter som du kan søke i — inkludert en eksklusiv amerikansk samling med årbøker. Samlingen av årbøker inneholder nesten 290 millioner opptegnelser, og MyHeritage har gjennomført en gjennomgående prosess ved å identifisere og sette sammen informasjonen for å gjøre det mest mulig brukervennlig. Vi samlet alle tilfellene av samme navn i en årbok i et samlet dokument og gjorde ekstra anstrengelser for å identifisere klassetrinnene til studentene i noen opptegnelser, slik at vi kunne få en antydning om deres alder og fødselsår.

Meryl Streeps videregående skole-årbok-bilde, Bernards High School, 1966.

Meryl Streeps videregående skole-årbok-bilde, Bernards High School, 1966.

4. Yrke

Yrker kan også gi mye informasjon om hvem ens slektning var ved å antyde hva som var viktig for personen; hvordan og hvor godt vedkommende stod for sin familie økonomisk; og hva slags ferdigheter, talenter og eiendommer vedkommende kan ha hatt. Mange folketellinger inkluderer personers yrke. Folketellinger er opptegnelser som foretas av et lands regjering, for å holde styr på informasjon om den lokale befolkningen. Disse kan være uvurderlige når det gjelder å gi et kjapt inntrykk av din familie i det året folketellingen ble utført. Opptegnelsene inkluderer som oftest navn, fødselsdatoer, alder ved sist bursdag og nåværende bosted og yrke — så det kan til og med skje at du finner huset dine forfedre bodde i ved hjelp av folketellingene. Vår samling inkluderer folketellinger og valg-lister fra Nord- og Sør-Amerika, så vel som Europa og Oceania.

5. Datoer og innvandringssteder

Mange av oss er etterkommere av innvandrere. Ved å finne ut når og hvor dine forfedre bosatte seg der du selv ble født, kan du få en bedre forståelse om din egen kultur, og det gir deg kanskje også flere pekepinner om hvor du bør fortsette å lete for å gå enda en generasjon bakover i tid. Innvandrer-oppføringer inkluderer ofte informasjon om hvor innvandreren kom fra. MyHeritage har en seksjon med innvandrer- og reise-oppførelser, inkludert passasjer- og ankomst-lister fra USA, Kanada, Europa, Asia, Oceania og Latin-Amerika.

Opptegnelse ved Albert Einsteins ankomst på Ellis Island og fra andre New York passasjer-lister, 1820–1957

Opptegnelse ved Albert Einsteins ankomst på Ellis Island og fra andre New York passasjer-lister, 1820–1957

6. Fysiske karakteristikker

Hvor fikk du dine blå øyne fra? Har dere rødt hår i familien? Ved å notere deg de fysiske karakteristikkene til dine slektninger får du en bedre forståelse for hvem du er. Du kan se hvor du har utseendet ditt fra. Det hjelper også til å gi et mer levende bilde for kommende generasjoner, som kanskje ikke får muligheten til å møte slektningen. Fysiske karakteristikker er av og til notert ned i militære dokumenter. MyHeritage tilbyr samlinger med til sammen over 45 millioner opptegnelser fra militæret.

Kom i gang med slektsforskning!

Hvis du finner seks bygge-klossene for hver slektning. Navn, dato og sted for fødsel, dødsfall og ekteskapsinngåelse; utdanning; yrke; innvandringsdetaljer; og fysiske karakteristikker, vil treet ditt forvandles til et levende familieportrett! Kom i gang, skriv ned navnene på alle de slektningene du vet om. Lag en liste over hver bygge-kloss og noter så mange detaljer som du kan.

Lykke til med din slektsforskning!