Gleden over rødt hår

Gleden over rødt hår

To av mine beste barndomsvenninner, Elisabeth og Rachel, var rødhårede. Jeg var ekstremt sjalu og ønsket inderlig at også mitt hår var rødt. Ikke bare fordi fargen var så vakker, men også fordi den var så sjelden. Rødt er den mest sjeldne hårfargen hos oss mennesker – det er bare en til to prosent av oss som er rødhårede.

Elisabeth var den eneste i sin familie med rødt hår. Det var så påfallende at etter at hun ble født, begynte moren å farge sitt eget hår rødt, slik at folk skulle slutte å spørre henne om Elisabeth virkelig var hennes datter.

Rachel derimot kom fra en familie som var full av rødhårede — akkurat slik som i Weasley-familien i Harry Potter.

Hvordan kunne det ha seg at Elisabeth hadde rødt hår, etter som ingen andre i familien hennes hadde det?

Hva er opprinnelsen til rødt hår?

Hår får fargen sin fra naturlige pigmenter som kroppen produserer, melanin. Når kroppen produserer store mengder av et pigment som heter pheomelanin — som har en rosa eller rødaktig skjær — og små mengder av det mørke pigmentet eumelanin, blir resultatet rødt hår.

Hva får kroppen hos en rødhåret person til å produsere forskjellige mengder pheomelanin og eumelanin enn hos ikke-rødhårede? Vi vet ikke hva den eksakte grunnen er, men forskere har funnet ut at det har med en genetisk mutasjon av melanocortin 1 mottaker (MC1R). MC1R er et protein som er bestemmende for hår- og hud-farge, og befinner seg på kromosom nummer 16. Mutasjonen resulterer i et resessivt gen for rødt hår.

Det at genet er resessivt vil si at du kan ha genet for å være rødhåret uten å vite om det. For at en person skal få rødt hår, må vedkommende arve mutasjonen fra begge foreldrene på begge kopier av kromosomet. Og selv når en person arver det resessive genet fra begge foreldre, vil det ikke nødvendigvis gi utslag (i rødt hår).

Dette forklarer hvorfor Elisabeth var den eneste rødtoppen i sin familie. Det rødhårede genet hopper ofte over generasjoner, akkurat slik som blå øyne. Hennes foreldre og besteforeldre hadde antagelig bare en kopi av det resessive genet, slik at ingen av dem hadde rødt hår.

Rachels foreldre derimot var begge rødhåret. Dermed arvet Rachel og alle hennes søsken genet for rødt hår fra begge sider. Det er interessant å merke seg at ikke alle hadde den samme rødtonen på håret. Brorens hår var flammende rødt, mens hennes eget hår var mer som en jordbær- og blond farge. Søsterens hår var mer kastanjefarget.

Rødhårede og kalde klimaer

Du har kanskje hørt at det er flere rødhårede i Irland enn noe annet sted i verden. Hvis du kun ser på antallet, har USA flere rødhårede enn noe annet sted – mellom 6–18 millioner! Men Irland har den største konsentrasjonen av rødhårede – ti prosent av den irske befolkningen er rødhåret, mot to til seks prosent av befolkningen i USA. Rødt hår er også utbredt i Skottland, Russland og andre land i utkantene av nord- og vest-Europa, så vel som hos Ashkenazi-jøder. Hårfargen er derimot svært lite utbredt i Asia og Afrika sør for Sahara.

Hvorfor er det færre rødhårede nær ekvator? Svaret er genetisk utvelgelse: Den genetiske mutasjonen som fører til rødt hår (“rødthår-genet”) har sammenheng med andre trekk som gjør det enklere å overleve og være frisk i kaldere klimaer.

Rødhåredes lave eumelanin-mengder kan også gjøre deres hud svært lys og ute av stand til å bli solbrun. Fordelen er at lys hud er mye mer effektiv når det gjelder å produsere vitamin D, som vil si at rødhårede trenger mindre sol. Ulempen er at de blir raskere solbrente og utsatte for hudkreft.

Når huden ikke kan bli solbrun for å forsvare seg mot UV-stråler, dannes det ofte fregner i stedet, som forklarer hvorfor så mange rødhårede har fregner.

Tro og overtro om rødt hår

Det finnes ikke noe vitenskapelig bevis for at det er en sammenheng mellom hårfarge og personlighet. Men den stereotype oppfatningen at rødhårede har hissigere temperament og skarpe tunger går flere århundrer tilbake. Før moderne medisin trodde europeere at fysiske trekk hang sammen med personlighetstyper. Rødt hår ble assosiert med sanguine, optimistisk temperament. Mennesker med denne personlighetstypen var pratsomme, energiske, sosiale og mer tilbøyelige til å ta risiko. I den tradisjonelle, indiske medisinske praksisen, Ayurveda, blir det forbundet med Pitta, temperamentet som karakteriseres som «flammende».

Dessverre har det også vært noen skadelige og negative stereotyper om rødhårede gjennom historien. I middelalderen mente folk at rødt hår og grønne øyne var tegn på at man var en heks, varulv eller vampyr. Rødt hår ble også assosiert med jøder — og følgelig med anti-semittiske stereotyper i middelalderens kunst og literatur. Shakespeares Shylock hadde var rødhåret, og det hadde også Dickens’ Fagin. Judas Iscariot ble ofte fremstilt som rødhåret i spansk og italiensk kunst. Rødhårede ble forfulgt som jøder eller som hekser på grunn av disse assosiasjonene.

Heldigvis, blir rødt hår i dag mer beundret enn fryktet eller forhatt. Rødhårede overalt føler en slags solidaritet, takket være sin unike og vakre hårfarge. Det finnes til og med noe som heter «De rødhåredes dag» i Holland, hvor rødhårede fra hele verden samles til spesielle aktiviteter og arrangementer. Denne festivalen er bare en av anledningene til at du kan feire genet for rød hårmanke i din familie.

Ønsker du å lære mer om arvestoffer og DNA, kan du lese om det her.

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

 • Bjørg Tiller

  august 6, 2019

  Min oldefar på farssiden, min farfar og hans bror var rødhårede. Videre hadde farfars bror en datter som var rødhåret. Mange av oss andre har/hadde brunt hår. Jeg har alltid trodd at fordi min far var blond og min mor mørkhåret, ble mitt hår brunt. Skjønt, min tvillingsøster ble det vi kaller musegrå.

  • Yael

   august 11, 2019

   Takk for kommentaren, Bjørg! Med vennlig hilsen enda en «musegrå» (produkt av blond far og mørkhåret mor, i likhet med deg og din søster), Yael Beck Nada, norsk country manager ved MyHeritage