Min bestefar forsvant for 110 år siden. Jeg fant han takket være en Smart Match™ fra MyHeritage

Min bestefar forsvant for 110 år siden. Jeg fant han takket være en Smart Match™ fra MyHeritage

Sally Jeffery, 72, fra Bristol, visste kun at sin morfar Hermann Hartmann var tysk, og at han på et tidspunkt like før første verdenskrig dro til Tyskland og aldri kom tilbake. Takket være en Smart Match™ fra MyHeritage fant hun en tremenning som kunne sende henne et bilde av bestefaren hennes, og hun har klart å gjenopprette kontakten med sine tyske røtter. Her er hennes historie:

Min bestefar var tysk, og like før første verdenskrig dro han tilbake til Tyskland og kom aldri tilbake. Han etterlot bestemoren min med to små barn (den ene var moren min) mens hun også var gravid med deres tredje barn. Min bestemor Charlotte Helen (Nellie) Hartmann tok modig familien sin og flyttet fra London til Southampton, og på veien kvittet hun seg med alt tysk — inkludert navnet, som hun endret fra Hartmann til Harman, og etter det ble han aldri nevnt igjen!

I folketellingen for England og Wales i 1911 er det en oppføring av Hermann, 31 år, som bodde på et pensjonat i London. Det står at han hadde vært gift i 5 år, jobbet som «reisende i luksusvarer,» var gift med Nellie, 27 år, og hadde en sønn Werner (Verna), 4 år, som var født i Hannover, Tyskland.

Oppføring av min bestefar fra folketellingen i England og Wales i 1911.

Oppføring av min bestefar fra folketellingen i England og Wales i 1911.

På den tiden var bestemoren min gravid, ettersom moren min Paula ble født i juli 1911. Deretter fikk de en sønn til, født i mars 1913. Hermann’s ankomst til England eller hvordan han møtte Nellie vil forbli et mysterium, er jeg redd, selv om vi tror at bestemoren min reiste. Deres ekteskapsattest eller skilsmissepapirer har aldri blitt funnet.

Min kjære bestemor Charlotte Helen (Nellie), jeg kalte henne Dandy. Hun var en så herlig dame. Bildet forbedret av MyHeritage.

Min kjære bestemor Charlotte Helen (Nellie), jeg kalte henne Dandy. Hun var en så herlig dame. Bildet forbedret av MyHeritage.

Senere giftet bestemoren min seg med Hubert H. Robinson. Hun fikk to barn til, og alle fem var et flott team og svært pene.

Verna Harman, Gerard «Hitch» Harman, John Victor Robinson, Paula Harman (min mor) og Molly Robinson. Bildet forbedret og fargelagt av MyHeritage.

Verna Harman, Gerard «Hitch» Harman, John Victor Robinson, Paula Harman (min mor) og Molly Robinson. Bildet forbedret og fargelagt av MyHeritage.

Vi vet egentlig ingenting om Hermann; han ble aldri nevnt da vi vokste opp. Vi visste om hans eksistens, men vi visste ikke hva som skjedde med ham. Min fetter Malcolm fikk høre at han ble fengslet og døde av en betennelse i tarmen. Jeg ble fortalt at han dro til Tyskland for forretninger og aldri kom tilbake, og så vidt vi vet, hadde besteforeldrene mine aldri kontakt med hverandre igjen. Det er veldig trist.

Meg med mine søskenbarn. Fra venstre til høyre: Malcolm Harman (Verna’s sønn), meg selv, Christopher Hukins og Jane Morris (Mollys barn) og John Harman (Gerard «Hitch»‘s sønn).

Meg med mine søskenbarn. Fra venstre til høyre: Malcolm Harman (Verna’s sønn), meg selv, Christopher Hukins og Jane Morris (Mollys barn) og John Harman (Gerard «Hitch»‘s sønn).

Å finne bestefar Hermann

Familiehistorieforskningen ble startet av nevøens kone, som holdt på med sin egen familie, og det ga meg motivasjon til å prøve å finne Hermann. Hun oppdaget at han var født i Rinteln, men visste ikke mer enn det.

Da jeg ble eldre, ble jeg nysgjerrig, så jeg ble med på MyHeritage og begynte å søke. Andre familiemedlemmer prøvde også sine egne metoder. Vi hadde navnet hans og en idé om hvor han kom fra. Søket mitt fortsatte over lang tid. Til slutt dukket det opp en Smart Match™ med en bruker fra Tyskland, Matthias Hartmann, som hadde bestefarens navn i sitt slektstre. Jeg kontaktet ham gjennom innboksen på MyHeritage. Vi fant ut at hans tippoldefar Franz Hartmann var broren til bestefaren min.

Matthias Hartmann.

Matthias Hartmann.

Familien i Tyskland visste at han hadde en engelsk kone før første verdenskrig og trodde de hadde to barn, men ikke mer enn det. Matthias og resten av familien i Tyskland var svært begeistret for å gjenopprette kontakten.

Et bilde av bestefaren min — og oldeforeldrene mine

Han sendte meg bildet av mine oldeforeldres 25-års bryllupsdag, tatt den 10. april 1902. Min bestefar Hermann er 22 år gammel, han står bakerst til høyre ved siden av mannen med hatten. Dessverre har det ikke kommet andre bilder av han til nå.

Sølvbryllupet til mine oldeforeldre, 10. april 1902. Bildet forbedret av MyHeritage.

Sølvbryllupet til mine oldeforeldre, 10. april 1902. Bildet forbedret av MyHeritage.

Forbedret og fargelagt nærbilde av min bestefar Hermann Hartmann.

Forbedret og fargelagt nærbilde av min bestefar Hermann Hartmann.

Hermann ble født 2. februar 1880 i Rinteln, Niedersachsen, Tyskland, og døde 25. juni 1956 i Bad Münstereifel, Tyskland. Hermann var den andre av 4 brødre. Hans foreldre, mine oldeforeldre, var Hermann Theodor Hartmann (1849–1933) og Johanna Dorothea Gronwaldt (1852–1905). De inngikk ekteskap den 10. april 1877. Min oldefar arbeidet ved kanselliet og regnskapsrådet i Göttingen.

Det viste seg at min bestefar Hermann giftet seg på nytt, men fikk ingen flere barn. Han var bankfunksjonær i Tyskland.

Min oldefar Hermann Hartmann (til venstre) og grand onkel Franz Hartmann, Hermanns eldre bror, ca. 1915. Bildet forbedret av MyHeritage.

Min oldefar Hermann Hartmann (til venstre) og grand onkel Franz Hartmann, Hermanns eldre bror, ca. 1915. Bildet forbedret av MyHeritage.

Å knytte meg til mine tyske røtter

Tragisk nok mistet bestemoren min både sønnen John Victor Robinson og sin andre ektemann Hubert under andre verdenskrig. John Victor var flyingeniør i RAF Bomber Command. Han var 23 år gammel da han ble drept i kamp 28. august 1942. Bombeflyet hans ble skutt ned over Nederland under tilbakeflyvning fra et raid mot Kassel i Tyskland. Hubert, som var i handelsflåten, døde også under tjeneste, i februar 1945.

Min far var også i RAF. Han var Spitfire-pilot. I august 1943 ble han skutt ned over Frankrike og med alvorlige skader sendt til en Stalag i Tyskland. Han likte ikke tyskere! Hvordan foreldrene mine noen gang fant hverandre er en gåte!

John Thomson, min far, var pilot i RAF under andre verdenskrig. Bildet forbedret av MyHeritage.

John Thomson, min far, var pilot i RAF under andre verdenskrig. Bildet forbedret av MyHeritage.

Tidligere har mine tyske røtter alltid føltes litt ubehagelige, men nå ønsker jeg virkelig å føle en spesiell tilknytning. Jeg har fortsatt mange ubesvarte spørsmål, men bare å se på han gjør meg så glad nå. Jeg kan videreformidle hans minne til min familie. Kan jeg bare si hvor stolt jeg er over å vise mine 9 barnebarn deres tipp-tipp-bestefar og tredje-tipp-oldeforeldre?!

Jeg blir veldig begeistret av dette. Du aner ikke hva det faktisk betyr å endelig ha funnet ham, min bestefar Hermann Hartmann, takket være MyHeritage.

Mange takk til Sally for at hun delte sin herlige historie med oss. Hvis du også har gjort en utrolig oppdagelse med MyHeritage, vil vi gjerne høre om det. Del det med oss via dette skjemaet eller send en e-post til stories@myheritage.com.