Bevaring og deling av familieoppskrifter

Bevaring og deling av familieoppskrifter

Dette innlegget er skrevet av Marie Cappart, vår stjerneslektsforsker og landssjef for Belgia og Frankrike. I innlegget tar hun for seg hvordan du kan samle inn, bevare og dele dine verdifulle familieoppskrifter.

Mat er noe de fleste av oss elsker, og nesten alle har en spesiell familieoppskrift gjemt bort et sted. Disse oppskriftene inneholder mer enn bare ingrediensene og instruksjonene – de er en arv av kunnskap og omsorg som går fra generasjon til generasjon, ofte fra mor til datter. Hvis du har en verdifull kulinarisk arv, vil du uten tvil ønske at disse tradisjonene lever videre, slik at kommende generasjoner kan samles rundt familiens bord og nyte oppskrifter fra fortiden.

Mat har alltid vært en integrert del av livet vårt. Fra det øyeblikket vi blir født, er vi omgitt av måltider. «Hva skal vi ha til middag?» er et daglig spørsmål i de fleste husholdninger. Uansett hvor vi befinner oss i verden, samles familier hver dag for å nyte tradisjonelle måltider, ofte tilberedt etter oppskrifter som har gått i arv gjennom generasjoner.

Innsamling av familieoppskrifter

Du har kanskje allerede en nydelig samling av familieoppskrifter som er arvet fra familiemedlemmer, men husk at det kan være enda flere oppskrifter i familien din som gjemmer seg blant resten av familiens eiendeler. En flott måte å få samtalen om kulinariske tradisjoner i familien din igang er å invitere slektninger på middag for å diskutere minnene deres om noen av favorittrettene fra barndommen. En annen idé er å spørre om du kan komme på besøk og se dem lage favorittoppskriftene sine. 

Det er den perfekte anledningen til å forske på selve oppskriftene, som hvilke ingredienser som ble brukt, hvilke mengder og mål som ble brukt, hvilke teknikker som ble brukt, og så videre. Selv om du ikke treffer riktig første gang du lager den, har du den viktigste ingrediensen for enhver oppskrift: kjærlighet til familien!

Den beste måten å lære på er rett fra kilden!

Den beste måten å lære på er rett fra kilden!

Å utforske familieoppskrifter kan lære deg alt du trenger å vite om hvilke ingredienser som var tilgjengelige og hvor mye de kostet, handlevaner og matlagingsteknikker i ulike historiske perioder. Hvis dine slektninger ikke er gamle nok til å huske, kan du kanskje finne denne informasjonen i avisarkiver. Aviser hadde ofte en oppskriftsavdeling, selv over 100 år siden. Prøv MyHeritages avisregister og se hva du kan finne.

Bevaring av oppskrifter og kulinariske tradisjoner

Noen familieoppskrifter er hemmelige. Enten du har tenkt å dele oppskriftene dine med andre eller holde dem innenfor en nær krets, er det viktig å bevare oppskriftene dine på en måte som gjør dem enkle å finne og som beskytter dem mot skader. De fleste av oss arver håndskrevne familieoppskrifter på notatbøker, løse papirer eller indekskort, men disse er sårbare for skader, spesielt i et travelt kjøkken! 

For å unngå å miste eller ødelegge dine dyrebare familieoppskrifter, er det lurt å lage kopier for bruk på kjøkkenet, samtidig som originalene oppbevare trygt i en syrefri oppbevaringsboks. Jeg vil også sterkt anbefale at du digitaliserer oppskriftene og laster dem opp til MyHeritage for ekstra sikkerhet. På denne måten vil du alltid ha en sikkerhetskopi i tilfelle originalene går tapt eller blir skadet. Dessuten kan du enkelt få tilgang til oppskriftene på mobilen din via MyHeritage-appen mens du lager mat på kjøkkenet.

Noen av min bestemors oppskrifter fra 1920-tallet

Noen av min bestemors oppskrifter fra 1920-tallet

MyHeritages fotofunksjoner er forresten nyttige for å bevare familieoppskrifter. Visste du for eksempel at Photo Enhancer kan tydeliggjøre tekst så vel som ansikter? Hvis du har en kopi av en oppskrift som er uklar, prøv å forbedre den med Photo Enhancer. Du kan tagge forfatteren av oppskriften på bildet, og hvis du vet den omtrentlige datoen eller året oppskriften ble skrevet ned, kan du legge det til i bildet- og albumbeskrivelsen. Jeg anbefaler også å legge til eventuelle notater du har om matlagingsvanene til personen i biografien deres på slektstreet, for eksempel: «Bertha var kjent for sine belgiske vafler» eller «Georgs blåbærpannekaker var en favoritt.» 

Hvis du har bilder av dine forfedre på kjøkkenet eller rundt et bord mens de spiser et deilig måltid, kan du bruke MyHeritages fotofunksjoner til å reparere, forbedre, fargelegge og animere dem!

Del dine favorittoppskrifter

Du kan lage album med dine favorittoppskrifter og organisere dem etter hvilke grener av slektstreet de kommer fra. Albumene kan deretter deles på sosiale medier med teksten til oppskriften slik at andre kan lage den. Du kan til og med fotografere hvert trinn i oppskriften for å lage en detaljert veiledning som fremtidige generasjoner kan følge – eller lage en videoguide. (Dette er spesielt nyttig for oppskrifter som inkluderer mål som «en klype av dette» og «litt av dette»!)

En kreativ måte å dele en familieoppskrift på er å lage en Deep Story av din aktuelle forfader som oppfant eller videreformidlet oppskriften og få dem til å snakke med en funksjon som bruker oppskriften som muntlig tekst. Dette vil få det til å føles som om din forfader gir oppskriften videre til en yngre generasjon.

Den absolutt beste måten å dele en oppskrift på er selvfølgelig å lage den og gi dine nærmeste et deilig måltid. Du kan til og med arrangere en familiefest: inviter slektninger til en samling med familieoppskrifter og be hver av dem om å ta med sin favorittrett til en spesiell begivenhet som feirer både mat og familie.

Sørg for å ta mange bilder – det er garantert en anledning å huske!

Sørg for å ta mange bilder – det er garantert en anledning å huske!

Smak på din slektshistorie

Mat og historie går hånd i hånd, og det beste er at du kan smake på din egen slektshistorie. Så brett opp ermene, ta på deg forkleet og kom i gang på kjøkkenet. Det er på tide å utforske og bevare historiene som ligger i våre oppskrifter.