Hvordan komme i gang med slektsforskning?

Hvordan komme i gang med slektsforskning?

TV-programmene Hvem tror du at du er og Anno har gjort at mange har blitt bitt av slektsforskningsbasillen i det siste – og vi ser at vi har fått en rekke nye medlemmer på MyHeritage.no.

I dette blogginlegget deler vi noen gode råd til deg som nettopp har begynt, eller som har lyst til å begynne med slektsforskning. Men det aller viktigste rådet kommer her:  Kos deg og ha det gøy!

sekstantFinn ut hvor du vil
Før du begynner å utforske familiehistorien din, er det lurt å tenke på hva du ønsker å oppnå. Ønsker du å følge farslinjen din? Morslinjen din? Eller vil du kanskje sjekke om det finnes sannhet i bestefars skrønerhistorier?

Hvis du bestemmer deg for å følge mer enn én linje, bør du imidlertid forsikre deg om at forskningen organisereres på en ryddig måte, og at du arkiverer og resistrerer resultatene separat slik at du  unngår forviklinger.

Start med deg selv
Du er det beste utgangspunktet. Begynn med skrive ned dine egne fakta: Fødselsdato og fødested, ekteskap, ektefelle, barn. Etterpå følger informasjon om foreldrene dine, besteforeldrene dine og så videre, alt du husker.

Snakk med slekta
Opplysninger fra slektninger kan gi deg en masse kunnskap dine om familien. Eldre slektninger sitter inne med mer informasjon om forfedrene dine enn du kan finne i noen database – men vær tålmodig og varsom. Ikke alle ønsker å snakke om ting  – og husk også at historier som har blitt fortalt fra generasjon til generasjon til generasjon kan ha blitt forvrengt, og ofte må tas med en klype salt.

Skriv likevel ned alt for fremtidige referanser. Kanskje bestefars gamle historie om sin sjørøver-tippoldefar likevel viser seg å være sann?

Hvordan lykkes med slektsforskning
Resultatet av slektsforskningen din avhenger av mange forhold som er utenfor din kontroll. Hva slags dokumenter som har overlevd,  hvor vanlig etternavnet ditt var, den sosiale statusen til familien din og utdanningsnivået deres kan ha stor innvirkning på hva du finner. Det kan også ha vært overføringsfeil og stavefeil i kirkebøker eller andre dokumenter som gjør at du kan sitte fast.

Men – fremfor alt vil fremdriften og resultatene avhenge av din egen urokkelighet og åpenhet, og at du ikke tar noe for gitt. Med andre ord: ikke gi opp om du støter på en hindring,  men se etter en annen vei.

Det er også viktig at du jobber metodisk, at du tilnærmer deg et problem fra mer enn en side, og at du får bekreftet alle opplysningene du finner. Til tross for at du noen ganger «møter veggen» finner du kanskje ut at selve slektsforsknings-jakten er nesten like spennende som oppdagelsene.

Rot i skuffer og skap
De flester familier har en skuff eller et skap som er fult av gamle, gulnede dokumenter som er samlet opp gjennom mange år. Disse skuffene er et skattekammer for deg som slektsforsker.

Kanskje finner du  gamle karakterbøker og vitnemål? Eller fødselsattester, vigselsattester, dødsattester og  dødsannonser? Gamle familiebibler kan også være nyttige, da det var vanlig å skrive inn alle navnene i familien der.

Du kan kanskje også komme over gamle forretningsdokumenter, innvandringsdokumenter, reisedokumenter, adressebøker, fødselsdagsjournaler, brev, postkort, avisutklipp og biografier. Alle disse dokumentene kan gi deg informasjon og historier om slektningene dine

Finn de gamle albumene
Gå igjennom gamle familiebilder og se hvor mange mennesker du kjenner igjen. Vis bildene til eldre slektninger for å friske opp hukommelsen deres. Be dem prøve å gjenkjenne så mange ansikter som mulig, og husk å skrive det opp, slik at denne informasjonen blir tatt vare på.

All informasjon du får fra familiemedlemmer kan hjelpe deg å etablere et grunnlag som du kan bygge videre på.

Bli med i slektsforskningsmiljøet
På biblioteket og hos bokhandlere kan du finne masse materiale om familiehistorikk. Det finnes også masse informasjon på nettet. Men det er masse informasjon å fordøye, og  mange finner at det er lett å bli overveldet. Det kan være en idé å melde seg inn i en slektsforening.

Å ta del i et nettverk kan gi deg svar på masse spørsmål, og du kan lære av andre som driver med det samme som deg.

Det finnes slike foreninger på de aller fleste steder, og for et lite årsgebyr får du alle godene (for eksempel blader, forskningsmuligheter, innholdsrike biblioteker, forskningstjenester, rådgivning), i tillegg til at du treffer likesinnede.

Dersom slekta di er fra et annet sted enn der du bor selv, kan det være smart å melde deg inn i en forening i området der familien kommer fra. Du kan bruke internett for å finne et aktivt slektforskningsmiljø. Der finner du fora hvor du kan stille spørsmål, lese svar, lære av andres vellykkede og mislykkede forsøk og finne flere kilder.

Bruk riktig verktøy
Slektstreet er selve grunnlaget i forskningen av slektshistorie, og selve oppstillingen er ofte en spennende reise som kan utvikle seg til den reneste detektivhistorie. Det er lett å gå i surr hvis man skriver ned all informasjonen på ark, derfor bør du bruke slektforsknings-programmer til å holde orden på de enkelte personer på slektstreet og slektskapet mellom dem.

Family Tree Builder er et godt valg for dette. Det er gratis, støtter forskjellige språk, tilbyr et meget enkelt grensesnitt for å taste inn og sjekke opplysninger, og det muliggjør organisering av hele bildesamlingen din av de avbildede slektningene dine.

Internett tilbyr mange slektsforskningsdata, men informasjonen er spredd og vanskelig å finne. For å spare tid kan du bruke den spesielle genealogi-søkemotoren på MyHeritage.com Research. Den kan hjelpe deg med å finne resultater fra de viktige databasene når det gjelder slektsforskning på internett for etternavn og personer som du leter etter.

Ikke hold det for deg selv!
Når du har satt opp slektstreet ditt, samlet noen interessante, gamle bilder og funnet frem til familiehistorier, må du ikke holde dette for deg selv! Legg det ut på nettet slik at også resten av familien din kan se hva du finner ut av. I tillegg kan de kanskje bidra med opplysninger og hjelpe deg der du mangler informasjon.

Bruker du MyHeritage.com Family Pages for å opprette en egen familieside, kan du dele slektstreet og historiske familieskatter, bilder, dokumenter, historier og mye mer. Inviter slektningene dine til å bli medlem på siden din, og avsett plass på denne slik at den blir tilgjengelig for gjester på nettet.

Kos deg!

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

 • Ingrid Birkeland

  mars 8, 2015

  I forbindelse med min dqnske slekt har jeg oppdaget en grov feil ved navnet til min tipp-oldemor Antoinette f von FANGEN gift Kaarsberg hun er navngitt som von TANGEN hvilket gir total feilminformasjon om hennes tilknytning til denne familien fra Christiansand og familien TANGEN/Bergen har ikke gjort noe for å korrigere denne grove feilen

  • Trine

   mars 10, 2015

   Hei Ingrid! Det er mange slike feilstavelser som kan ha store konsekvenser for oss slektsforskere. Det er jo også skrivefeil i kirkebøker noen ganger, som jo har voldet hodeverk for mange og enhver 🙂

   Dersom dette gjelder en feil i et slektstre på MyHeritage, kan du jo gjøre administrator oppmerksom på feilen ved å bruke kontakt-knappen på siden.
   Husk også at du har valget ved å ikke legge til andres research i ditt tre.

   Jeg håper du finner ut av det, og at du får riktig navn familietilknutning til Antoinette von Fangen.

   Med vennlig hilsen Trine

 • Roger Skaget

  mars 14, 2015

  Melder meg herved ut av myheritage, trodde d var gratis,men der ble jeg lurt gitt.

  • Trine

   april 7, 2015

   Hei Roger – så leit at du føler deg lurt. Det er selvsagt ikke noe vi ønsker.
   MyHeritage er gratis opp til 250 personer i treet. Dersom du ønsker tilgang til flere avanserte funksjonaliteter enn hva som er tilgjengelig i gratisutgaven, kan du velge mellom forskjellige abonnementstyper.

   Dersom du likevel vil slette kontoen din, er du selvsagt fri til å gjøre det – og vi håper at du likevel – på tross av at du ikke er fornøyd med oss – finner en annen måte å drive hobbyen din på. Det vil nok familien din sette stor pris på.

 • Christer Einar Ahlqvist

  mars 24, 2015

  Prøver å loggføre på rett sett, er sjøl svensk med norke å svenske slektinger. Er nybegynner og velger å forsøke med utfyllinga av personer på slektstræet.

  • Trine

   april 7, 2015

   det gjelder å holde tunga rett i munnen når dett kommer til slektsforskningen – men med litt fokus og gode kildehenvisninger, få du raskt et slektstre som både du og resten av familien kan ha glede av i generasjoner! Lykke til med slektsgranskingen din, og dersom det er noe du lurer på, er det selvsagt bare å ta kontakt!
   Ha en finfin dag!

 • Anette

  mai 30, 2015

  Hei!har plutselig fått meg en ekstra mann 🙂 hvordan fjerner jeg «uønskede» felt? Nykommling og grønn på dette!

  • Trine

   juni 1, 2015

   Uffda, slike familieforviklinger skal vi ikke ha noe av, Anette!

   Dersom du klikker inn på den ekstra mannen i familietreet ditt, kommer det opp en boks til venstre i skjermen. Klikk på blyant-ikonet nederst i boksen, og velg «slett denne personen». Det skulle da bli orden i treet ditt igjen.

   Med vennlig hilsen Trine

 • knud erik korsgård larsen

  juni 1, 2015

  Hei .Ønsker å komme ut av MH men finner ikke noe sted hvor det går an og slette hele greia

  • Trine

   juni 5, 2015

   hei Knud Erik! Du kan enkelt slette kontoen din selv. Dette gjør du ved å gå inn på kontoinnstillingene på familiesiden din.
   Klikk på pilen som står ved siden av navnet ditt øverst i høyre hjørne av skjermen: Klikk på kontoinnstillinger.
   På siden som dukker opp, klikker du på «slett min konto».

   Din konto og alle opplysningene du har lagret vil da bli slettet.

   Med vennlig hilsen Trine

 • Aasmund Beier-Fangen

  juni 22, 2016

  Jeg også beklager feilskrift av von Fangen til von Tangen som er en annen og kjent slekt. Jeg fant feil i folketellingen av 1801 og meldte fra. Feilen er bevistløst videreført flere steder på nettet. Slikt er forvirrende og for en stor del mot bedre vitende. Da bør man gjøre sitt til å korrigere.