10 minner fra fortiden

En ting som virkelig setter preg på oss som mennesker, er våre barndomsminner. Det er enkelt å glemme hvordan hverdagen så ut før i tiden. Ettersom årene har gått, har verden blitt betydelig mer digitalisert, og mange av rutinene som tidligere var en del av hverdagen vår, har gradvis forsvunnet. 

Håndskrevne brev:

Håndskrevne brev var en viktig del av kommunikasjonen før i tiden. Den som sendte brevet tok seg ofte god tid til å velge det rette papiret og formulere seg nøye til mottaker. I brevet hadde man muligheten til å dele personlige tanker, følelser eller nyheter med noen langt unna. Å åpne konvolutten og lese det avsenderen hadde skrevet var en opplevelse i seg selv. I dag har vi flere måter å holde kontakten med andre på, takket være moderne teknologi. Den mest brukte metoden er mobiltelefonen, den kan man ringe eller sende tekstmeldinger med. Sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat er også populære blant oss. Disse metodene gjør det mulig for oss å kommunisere sammen til enhver tid, uansett hvor vi befinner oss.

Leie filmer:

Før i tiden, hvis man ønsket en hyggelig filmkveld hjemme, var det vanlig å dra til en kiosk for å leie VHS eller senere DVD. Det var typisk å gjøre dette i helgene. Man tok seg tid til å velge riktig film og leste ofte på baksiden av coveret for å få en idé om hva filmen handlet om. I dag, når vi skal se film, bruker vi ofte strømmetjenester som for eksempel Netflix, Viaplay eller HBO. Disse tjenestene har et bredt utvalg av filmer som man kan se når og hvor som helst. Det er ikke bare strømming som er populært, men også kjøp og leie av filmer fra andre plattformer.

Hvordan vi fant ut av ting:

For å skaffe viktig informasjon før i tiden, måtte man legge ned litt mer innsats og være ekstra kreativ. Det var vanlig å ty til leksikon, oppslagsverk, biblioteker eller andre kilder for å finne den nødvendige informasjonen. Det var heller ikke uvanlig å ta direkte kontakt med eksperter eller spørre familie, venner eller kolleger for å få svar på spørsmål. I dag er Google et av de mest populære verktøyene vi bruker for å finne informasjon på nettet. Dens kraftige søkemotor og omfattende database gjør det enkelt å finne pålitelige og relevante kilder. Google har virkelig endret måten vi får tilgang til informasjon på i dagens digitale tidsalder.

Kassetter:

Kassetter ble utviklet på 1950-tallet og var et resultat av forskning og teknologiske fremskritt fra flere selskaper og enkeltpersoner. Philips spilte en viktig rolle i utviklingen av kassetten ved å introdusere den første kassettspilleren og kassetten på Berlin Radio Show i 1963. På 90-tallet begynte kassettene gradvis å fases ut, og denne nedgangen i popularitet fortsatte gjennom 2000-tallet. CD-er erstattet dem etter hvert, og i dag foretrekker vi digitale strømmetjenester som Spotify, som ble lansert i 2008.

Kart:

Når man skulle på ferie, var det vanlig med kart for å finne fram og navigere seg til reisemålet. Man pleide å planlegge ruten på forhånd og måtte som regel stoppe underveis for å sjekke kartet og sørge for at man kjørte riktig vei. Oftest var det sidemannen som var kartleser. Hvis man ikke var nøye nok og ikke fulgte godt med, var det lettere å kjøre feil. Absolutt ikke like greit som dagens GPS, hvor du bare taster inn destinasjonen din og følger ruten den foreslår. Kjører du feil, vil GPS-en si ifra. Den er også mye mer presis siden den oppdaterer seg i sanntid basert på den nåværende posisjonen din. Den vil også varsle om eventuelle hindringer på veien.

Telefonnumre:

Før i tiden var telefonkatalogen den mest brukte metoden for å finne telefonnumre. Katalogen var veldig tykk og kjent som gule sider. Alle husstander fikk denne levert, slik at man kunne finne nummeret til både private personer og bedrifter. Man kunne også ringe til nummeropplysningen hvis man trengte hjelp med å finne et telefonnummer. Denne tjenesten ble brukt hvis man ikke hadde katalogen tilgjengelig eller trengte et nummer som ikke var oppført. I dag er det mye enklere å finne telefonnumre. Du kan bruke søkemotorer som Google, sosiale medier eller nettsteder som 1881.no, som fungerer som en online telefonkatalog. Den siste utgaven av Gule Sider-katalogen ble publisert i 2012, og i dag finnes den kun som en digital tjeneste.

Betale regninger:

Før i tiden var det vanlig å dra personlig til banken for å betale regninger. Man fylte ut en giroblankett og leverte den sammen med pengene. Den bankansatte behandlet deretter betalingen. Andre metoder for å betale regninger var å motta ferdige giroblanketter og sende dem tilbake til banken per post eller levere dem personlig. Man kunne også dra på postkontoret for å betale regningene eller bruke sjekk. I dag går det meste digitalt, og vi betaler regninger ved å logge inn i banken vår enten gjennom mobil eller PC.

Shopping:

Før internett var det en selvfølge å besøke fysiske butikker når man ønsket å oppdatere garderoben eller kjøpe andre nødvendigheter. Turen gikk ofte til nærmeste kjøpesenter eller til byen der butikkstrøkene lå. Her kunne man utforske ulike tilbud og være sosial med andre hvis man var flere på tur. I dag har handlevanene våre endret seg drastisk. Det er mange som foretrekker å handle på nettet, der det finnes et bredt utvalg av det man leter etter og trenger. Varene blir levert rett på døren eller til et hentested, slik at man kan kjøpe det man ønsker fra sofaen hjemme uten å måtte forlate huset.

Fotografering:

Før digitalkameraer kom på markedet, var det vanlig å bruke kameraer med filmrull. Når filmrullen var full, måtte man levere den til en fotobutikk for fremkalling av bildene. Det tok ofte en stund før bildene var klare, og man måtte være tålmodig mens man ventet. I senere tid har digitalkameraer kommet på markedet. Disse lar deg forhåndsvise bilder, gjøre avanserte innstillinger og slette bilder uten ekstra kostnader. En betydelig forbedring sammenlignet med filmkameraer, hvor man måtte være nøye med antall bilder på grunn av begrensninger i filmkapasitet og fremkallingskostnader. Det er også mange av oss som ikke lenger trenger å ha et kamera, ettersom de fleste har et godt mobilkamera.

Mobilspill:

Når jeg tenker tilbake, kan jeg ikke unngå å nevne Snake. Det var det ultimate spillet på mobiltelefoner tidlig på 2000 tallet. Det var overalt og hersket suverent over spillmarkedet.
Spillet handlet om en slange som ble lengre for hver gang den spiste, og målet var å unngå å krasje inn i seg selv. Før spillet var over skulle man forsøke å oppnå en høyere score enn hva man klarte sist. Det handlet altså ikke om å vinne i seg selv, men slå sine egne rekorder. Spillverdenen har endret seg betydelig siden den gang. Vi har en rekke populære mobilspill i Norge, og noen av de mest populære inkluderer Candy Crush Saga, Fortnite, Clash of Clans og Among Us.

Har du noen minner fra tiden før? Store eller små, jeg vil gjerne høre dem!