Nye norske folketellinger!

Nye norske folketellinger!

I dag har vi gleden av å dele spennende nyheter til alle våre norske brukere! Vi har lagt til tre viktige norske folketellinger i vår dokument samling fra 1891, 1900 og 1910, og du kan nå finne dem via MyHeritage SuperSearch™. I samarbeid med Arkivverket har vi fått tilgang til disse folketellingene, som betyr at 6.8 millioner nye dokumenter lagt til i vår database.

Disse samlingene gir oss en robust dekning over Norges innbyggere i to viktige tiår i norsk historie. To av disse samlingene inkluderer digitale bilder av de originale dokumentene. Dette er første gang norske samlinger med så høy kvalitet er tilgjengelig.

Søk i Norske folketellinger nå

Med disse nye samlingene kan MyHeritage tilby circa 34 millioner historiske dokumenter fra Norge, som inkluderer; folketellinger, dåp, ekteskap, og begravelses dokumenter. Som den skandinaviske markedsleder for slektshistorieforskning og DNA-testing tilbyr MyHeritage også 136 millioner dokumenter fra nabolandet Sverige og 105 millioner dokumenter fra Danmark, MyHeritage er den eneste store slektsforskningssiden som tilbyr full kundestøtte på alle skandinaviske språk, og i tillegg på finsk. Vi har også den største skandinaviske brukergruppen med den største samlingen av skandinaviske slektstrær.

Med unntak av Irland, er det ingen andre land som har immigrert mer til USA enn Norge i forhold til antall innbyggere i landet. Søk nå blant de nye norske samlingene for å lære mer om dine forfedres liv, og la slektstreet ditt bli større med fascinerende nye slektsfunn.

Her er mer informasjon:

1891 Norsk folketelling

Folketellingen fra 1891 var gjennomført 1.januar, 1891, og gir oss informasjon om hvert levende menneske i Norge i denne perioden, og sjømenn på norske skip på hjemme marinaer og i utlandet.

Samlingen inneholder 1.96 millioner dokumenter med navn, kjønn, bosted, relasjoner, ekteskapsstatus, fødselsår, og fødested. Denne folketellingen er unik i det at gifte kvinner ble spurt om deres forhold til deres ektemenn. Alle dokumentene har et digitalt bilde av den originale folketellingen.

Denne folketellingen er annerledes enn tidligere norske folketellinger ettersom kommunene gjorde tellingen. Den er også unik siden liste-formatet ble forkastet, og i stedet ble det fylt ut et skjema per individ. Dette lot regjeringen samle mer informasjon enn de hadde før, slik som informasjon om bosituasjonen for hver borger, forholdet mellom ektepar, og også språk og kulturell informasjon om samefolket.

Som hvert individ i folketellingen har sitt eget folkeavls spørreskjema, presentert i samlingen som et digitalt bilde tilknyttet hver indeksert post, må en forsker undersøke poster og bilder tilknyttet andre familiemedlemmer for å se all informasjon som er registrert for en familie gruppe. Ytterligere opplysninger som ikke finnes i indeksen, for eksempel yrke, finnes på de digitale bildene.

Kommunens navn og grenser har endret seg betydelig siden denne folketellingen ble fullført. Navnene på kommunene i denne indeksen kan ha stavemåter og grenser som ikke samsvarer med nåværende kommuner. Detaljert informasjon om endringer i kommunene kan bli funnet gjennom Norges Norges arkiv.

Denne perioden var kritisk i Norges historie som det var begynnelsen på unionslaget mellom Norge og Sverige som begynte i 1881 og endte da Norge ble uavhengighet i 1905.

I 1890-folketellingen fant vi et dokument for Christian Michelsen, eller Peter Christian Hersleb Kjerschow Michelsen (1857-1925), advokat, fraktmagnat og politiker.

Christian Michelsen.

Christian Michelsen.

Michelsen ble født i byen Bergen, på vestkysten av Norge hvor han gikk på skolen. Han studerte lov på Konglige Frederick Universitet i Oslo. I 1891 ble han valgt til parlamentet og ble i 1905 statsminister. Han var medvirkende i den sosiale og politiske bevegelsen for å oppløse foreningen mellom Norge og Sverige, noe som gjorde ham til en monumental karakter i Norges historie.

1891 Norsk folketellingsdokument i MyHeritage SuperSearch om Christian Michelsen.

1891 Norsk folketellingsdokument i MyHeritage SuperSearch om Christian Michelsen.

1900 Norsk Folketelling

Folketellingen fra 1900 ble tatt mandag den 3. desember 1900, og brukte et skjema for hver husstand.

Den 2,2 millioner dokumentsamlingen inneholder navn, kjønn, bosted, relasjoner, sivilstatus, fødselsår, noen fulle fødselsdatoer og fødested for alle personer som bor i Norge og sjømenn på norske skip. 1,9 millioner poster fra denne samlingen har nå digitale bilder av de originale dokumentene som er knyttet til folketellingindeksen, og bilder av de resterende poster vil også bli koblet til indeksen i nær fremtid.

Etter en presens som ble opprettet med folketellingen i 1891, brukte denne folketellingen kommunale kommuner i stedet for menigheter som folketellingene for landsbygda i Norge. 1900-folketellingen fortsatte å øke informasjonen samlet om levearrangementer, men er ellers svært lik den informasjonen den samlet inn i forrige 1891-folketelling. Det er viktig å merke seg at de fleste som er oppført i denne folketellingen, ikke vil ha full fødselsdato (men bare fødselsår) fordi fulle fødselsdatoer ikke ble samlet inn for personer over to år.

Motivasjonen for endringen fra de enkelte former for 1891-folketellingen til husstandslistene som ble brukt i 1900, var bruken av Herman Hollerith Tabulating Machine. Først brukt med stor suksess i USAs føderale folkeslag fra 1890, adopterte mange andre land, inkludert Norge, teknologien for sine egne folketellinger. Informasjon ble overført fra folketrykkdokumenter til stempelkort som deretter kjørte gjennom tabuleringsmaskiner, og dermed redusert behandlingstiden som tradisjonelt ble utført av kontoristene.

Kommunens navn og grenser har endret seg betydelig siden denne folketellingen ble fullført. Navnene på kommunene i denne indeksen kan ha stavemåter og grenser som ikke samsvarer med nåværende kommuner. Detaljert informasjon om endringer i kommunene kan bli funnet gjennom Norges Norges arkiv.

Ytterligere opplysninger som ikke finnes i indeksen, for eksempel yrke, finnes på de digitale bildene.

Et interessant og kjent navn er blant postene i denne samlingen — Edvard Munch, den berømte norske maleren. Edvard Munch, 1863-1944, ble født i Løten og flyttet til Oslo med sin familie i en alder av 14 år. Han ble en av de mest berømte og innflytelsesrike kunstnere i Norges historie. Hans malerier var ofte et uttrykk for sin psykologiske tilstand og skildrer nød og tragedie som han opplevd gjennom sitt liv, som for eksempel sin mor og søster dødsfall.

Edvard Munch.

Edvard Munch.

Hans mest berømte maleri, Skrik, er en representasjon av personlig angst. Skrik har blitt en av de mest ikoniske bildene av universell kunst. Det ble solgt i mai 2012 for $ 119,9 millioner amerikanske, noe som gjør det til det nest dyreste kunstverket som noen gang har solgt på en åpen auksjon.

Skrik, av Edvard Munch, 1893.

Skrik, av Edvard Munch, 1893.

1900 Norsk folketellingsdokument i MyHeritage SuperSearch om Edvard Munch.

1900 Norsk folketellingsdokument i MyHeritage SuperSearch om Edvard Munch.

Samlingen viser håndskrift av de listede. I posten ovenfor kan du se Edvard Munchs unike signatur.

Edvard Munchs håndskrift i sin 1900-folketelling i Norge.

Edvard Munchs håndskrift i sin 1900-folketelling i Norge.

1910 Norsk Folketelling

Folketellingen i 1910 ble tatt torsdag 1. desember 1910, og fortsatte på de følgende virkedager til den ble fullført. Denne folketellingen er den nyeste folketellingen som er tilgjengelig på grunn av norsk personvernlovgivning som begrenser offentlig tilgang til folketall i 100 år.

Samlingen inneholder 2,35 millioner poster, og består av en indeks av transkriberte plater fra Norges arkiv. Det inkluderer navn, kjønn, bosted, relasjoner, sivilstand, fødested og for første gang, for de fleste, fulle fødselsdatoer (dag i måned, måned og år). Fødselsdatoene er svært nyttige for å søke etter poster i denne samlingen.

Denne inkluderingen av fulle fødselsdatoer for de fleste gjør 1910-folketellingenen en slektsmessig viktig erstatning nasjonal fødselsindeks for Norge i 1910. Dette var også den første folketellingen som ble gjennomført etter oppløsning av Norges fagforening med Sverige i 1905. Etter denne oppløsningen av sin union med Sverige, det norske samfunnet gjennomgikk en periode med betydelig nasjonal stolthet. Som et resultat av dette ble mange av kommunens og bynavnene knyttet til dansk eller svensk regel erstattet med mer tradisjonelle norske navn. For eksempel ble hovedstaden Kristiania, opprinnelig oppkalt etter den danske kong Christian IV, omdøpt til Oslo i 1924.

De mange endringene i navn og grenser til kommuner i Norge kan gi betydelige hindringer for slektsforskere. Detaljert informasjon om grense- og navneendringer i Norge finner du på Norges Nasjonalarkiv.

The famous polar explorer, Roald Engelbregt Gravning Amundsen (1872-1928), finnes i denne samlingen. Født i Østfold, er han kjent for sine mange ekspedisjoner til Arktis og Antarktis. Han var nøkkelfigur i den heroiske alderen av Antarktisforskning, og førte den første ekspedisjonen til å krysse Nordvestpassasjen i 1906, den første ekspedisjonen til Sydpolen i 1911, og fløy over Nordpolen i 1926.

Roald Amundsen.

Roald Amundsen.

Han forsvant dessverre i 1928 på en redningsoppgave i Nordpolen med luftskipet Italia, hvor 17 besetningsmedlemmer og redningsmenn ble alle rapportert døde.

Hvordan finne de nye samlingene

Dette nylig digitaliserte innholdet er allerede tilgjengelig for å søke i SuperSearch, vår globale søkemotor for historiske poster på www.myheritage.no/norway-census.

I tillegg vil vår Record Matching-teknologi automatisk gi deg relevante historiske poster fra den nye samlingen som samsvarer med personer i ditt slektstre. Hvis ditt slektstre ikke er på MyHeritage, last opp ditt slektstre som en GEDCOM-fil, og du kan umiddelbart dra nytte av Record Matches fra denne samlingen.

Det er gratis å søke i folketellingene. Et abonnement kreves for å vise poster og Record Matches.

Konklusjon

MyHeritage er det viktigste målet for å forske på skandinaviske røtter. Med tillegg av norske censuses fortsetter MyHeritage å lede veien i nordisk slektsforskning. Vi arbeider kontinuerlig med digitalisering og indeksering av historiske poster fra hele verden for å hjelpe deg med å lære mer om dine forfedres liv og avdekke fortiden din.

Vi inviterer deg til å søke blant disse spennende dokumentene og lære mer om dine norske røtter.