Tips til å inspirere barn til å bli kjent med sin familiehistorie

Tips til å inspirere barn til å bli kjent med sin familiehistorie

Familiehistorie er en god måte å berike eget liv på, du får kontakt med både levende og døde familiemedlemmer. Dette gjelder ikke bare for voksne. Studier har vist at å kjenne sin familiehistorie kan ha store fordeler for barn. Det kan gi en følelse av trygghet, en sterk følelse av selvkontroll og en god evne til å moderere effekten av stress. Enten du er forelder, besteforelder, lærer eller venn, kan du hjelpe barna du omgås med å oppnå disse fordelene gjennom å lære dem om sine forfedre.

Her er noe tips til aktiviteter som kan bidra til å engasjere barn. Bruk dem slik de er presentert her, eller tilpass til barnets alder og læringsmåter.

Intervjue slektninger

«Et liv som ikke er dokumentert er et liv som i løpet av en generasjon eller to i stor grad vil gå tapt for minnet.» (Dennis Neuenschwander)

Å intervjue nålevende slektninger vil hjelpegenerasjoner med å huske og lære historiene deres. Å bruke tid på å intervjue besteforeldre eller andre familiemedlemmer er en fin opplevelse som kan skape dyrebare minner for de involverte.

Når du involverer barn i en intervjuprosesser er det lurt å la barnet ditt lede prosessen så mye som mulig. De vil få en spesiell kontakt med slektningen de intervjuer, og skape minner som vil vare hele livet.

Her er noen forslag for å hjelpe barna med å intervjue sine pårørende:

Spør dem hvem de ønsker å intervjue. En besteforeldre eller et annet familiemedlem. Du kan for eksempel foreslå å begynne med det eldste familiemedlemmet eller de nærmeste. Hjelp barnet med å lage en liste over det de er nysgjerrig på, og hjelp de med å lage spørsmål. Det kan være lurt å legge barnas interesser til grunn for spørsmålene. Hvis barnet ditt elsker dyr, kan de spørre besteforeldrene om kjæledyrene de har hatt gjennom livet, eller møter de har hatt med dyr. Hvis barnet ditt er interessert i å lage mat, kan de spørre om familieoppskrifter eller minner knyttet til mat.

For å holde det enkelt for små barn, kan de spørre om besteforeldrenes favoritt ting. Hva er din favorittmat, bok, iskrem, sang osv? Dette hjelper dem å se hvilke «favoritt ting» de har felles og hva som er ulikt. Noen barn ønsker kanskje å skrive spørsmålene på kort eller lage en liste som de kan bruke under intervjuet.

Bestem deg for hvordan du skal ta opp intervjuet. Hvis barnet ditt ikke kan skrive ennå, kan de tegne svaret som besteforeldrene gir mens du gjør et lydopptak. Eldre barn kan gjøre videoopptak av intervjuet og gjøre det om til en film, eller gjøre svarene om til en bok som kan deles med andre familiemedlemmer. Tenk for en fin gave!

Bestem tiden på intervjuet. For små barn kan intervjuet være så kort som ett eller to spørsmål. Eldre barn kan vanligvis holde fokus i 30 minutter til 1 time. Det er viktig å være fleksibel og spørre hvor lenge personen som blir intervjuet orker eller villig til å holde på. Hvis barnet ditt fortsatt har spørsmål å stille etter den tildelte tiden, kan dere finne et tidspunkt for en oppfølgingssamtale.

For mer informasjon om hvordan du intervjuer pårørende, se denne artikkelen: Hvordan intervjue dine nærmeste slektninger.

Lag et familietre

Å lage et slektstre kan hjelpe barn til å forstå noe større enn dem selv.

  • For barn fra 6 år og yngre, kan du lage et 3-generasjons diagram i form av et tre som ligner på dette:

  • Barn i alderen 7–12 år kan glede seg over et farget viftediagram med noen flere generasjoner. Fargene lar dem følge familielinjene.
  • Eldre barn kan ha glede av et stamtavlediagram som har mer informasjon. Der finner de også stedsnavn og datoer for fødsel, død og ekteskap.

Når de kan se slektstreet sitt, vil det hjelpe dem med å sette sammen bitene i generasjonspuslespillet.

Når treet er ferdig, kan du henge det et sted der de kan se det regelmessig, for eksempel rommet deres. Å se slektstreet sitt, vil hjelpe dem med å sette sammen bitene i generasjonspuslespillet. Treet gir barn et visuelt bilde som gjør at de kan se alle forfedre på ett sted og visualisere hvordan de er koblet sammen. MyHeritage gjør det enkelt å skrive ut et slektstre-diagram. Les denne artikkelen for å lære «Hvordan lage et slektstre-diagram eller bok på MyHeritage»

Løs et mysterium

Hvis du presenterer dem et familiehistorisk mysterium, kan barnet leke detektiver. De vil bruke sine kritiske tanker og problemløsingsferdigheter og samtidig gjøre oppdagelser om familien. Oppdraget kan være å finne en forfedres foreldres navn, yrke eller dato for fødsel, død eller ekteskap. Det kan være lurt å gi barnet et mysterium som du allerede har løst. Da kan du lede dem gjennom prosessen, og sikre at de kan lykkes og føler spenning ved å løse gåten.

MyHeritage gir Smart Matches ™ til ditt slektstre, som lar deg finne andre mennesker som har samme stamfar, og samle informasjon fra andre slektstrær. Eierne av de andre trærne kan ha informasjon du ikke har. Barn kan også se gjennom Record Matches, som er historiske poster som kirkebøker, folkeregister, etc deres forfedre kan være nevnt.

Sammen kan dere avgjøre om du tror personen i posten eller familietreprofilen er riktig person, og hvis den er det, kan dere legge til informasjonen til treet. MyHeritage har mer enn 12 milliarder historiske poster å søke på. Smart Matches ™, Record Matches og søk i tilgjengelige poster kan hjelpe barn med å løse små og store familiemysterier.

Planlegg en familiegjenforening

Familiegjenforeninger smir og styrker familiebånd og gir familiemedlemmer en mulighet til å dele minner og historier. Barn kan få møte nye familiemedlemmer og bli kjent med dem de ikke ser ofte.

En familiegjenforening kan være så enkel som et Zoom-møte med familien, eller tur til et sted der noen av de andre familiemedlemmer bor. Det er viktig å huske at familiegjenforeninger ikke bare er for de voksne. Gjør barna engasjert og la dem planlegge aktiviteter og spill som gjør dem nysgjerrige på familiehistorien sin.

Tips til noen gode leker:

  • Lag familiebingo med stedsnavn og/eller ansikter til familiemedlemmer eller forfedre på bingobordet.
  • Lag en sketsj av familiehistorien, og la barna stå for forestillingen.
  • Kle dere ut i gammeldagse klær og ta morsomme bilder.

Skreddersy spill og aktiviteter etter alder og interesser til de involverte barna.

Fotojakt

La barna spørre familiemedlemmer (besteforeldre, besteforeldres søsken, foreldre, tanter og onkler, søskenbarn) hvilke familiebilder de har. Jo flere de spør, jo mer vil de finne. Be om fysiske eller digitale kopier.

MyHeritage’s Photo Discoveries ™, er en funksjon som gjør det mulig å finne familiebilder du kanskje aldri har sett før, og som har blitt lastet opp av en fjern slektning. Er bildene uskarpe kan de bruke MyHertiage Fotoforbedrer til å gjøre bilden skarpe.

Hvis barnet kommer over svart/hvitt-bilder, kan de bruke MyHeritage In Color ™, MyHeritage sitt automatiske fargeleggingsverktøy, til å fargelegge bildene. Hvis de fargelegger et svart-hvitt fotografi, blir bildet mer levende. Motivene i bildet føles mer virkelige og tilstedeværende. Barn kan også oppdage detaljer som var vanskelige å se når bildet var svart og hvitt.

Det er ikke bare barna som vil ha glede av et slikt prosjekt. Du som voksen vil ha stor glede av å dele det du allerede vet med barnet og du vil ha det gøy med å delta i barnets opplevelse.

Lykke til!