MyHeritage Fotoverktøy bidro til å identifisere slektninger på et falmet bilde

MyHeritage Fotoverktøy bidro til å identifisere slektninger på et falmet bilde

MyHeritage bruker Eliška Potužníková er 24 år og fra Tjekkia. Hun hadde et gjennombrudd på et tidligere uidentifisert bilde takket være MyHeritage fotoverktøy. Det bidro til å identifisere slektninger på et falmet bilde. Hennes erfaring illustrerer vakkert hvordan MyHeritage Fotoforbedrer og MyHeritage In Color™ er mer enn bare en morsom måte å komme nærmere forfedrene dine på, de kan også være verdifulle slektsverktøy. Dette er Eliškas historie.

Jeg vokste opp på det stedet der min mors bestefar ble født, Slavošovice, som er en liten landsby nær Klatovy i Tsjekkia. Mine foreldre, min bror, og jeg elsket å høre min bestefars historier om livet til forfedrene hans. Moren min viste meg et håndtegnet slektstre da jeg var 10 år som bestod av 3 generasjoner for begge foreldrene hennes.  Det var på den tiden bestefar også begynte å fortelle historier. Han viste oss hundrevis av bilder av sine forfedre, slektninger og stedene der de bodde.

Året etter at min morfar døde, bestemte jeg meg for å legge ut på min egen reise for å utforske slektstreet mitt. Jeg hadde rikelig med informasjon fra min bestefar sin side. Men mine bestemødre hadde ikke den samme kultur for historiefortelling i sine familier, så jeg visste veldig lite om dem. Det har vært en større utfordring å finne informasjon om dem, men jeg liker å holde på med det. Jeg føler meg som en detektiv!

Slektshistorie ble en bacheloroppgave

Da jeg begynte å bygge slektstreet mitt, prøvde jeg å finne en krønike om min egen landsby sin lokale historie, men det fantes ikke. Jeg bestemte meg derfor å for å skrive det selv, og valgte dette som tema for bacheloroppgaven min. Prosjektet lærte meg mye om min oldefars familie på morsiden. De har bodd her siden 1650-tallet. Takket være 2 år med hardt arbeid ble innbyggerne i landsbyen vår interessert i vår felles historie, og noen av dem begynte å bygge sine egne slektstrær.

Å forske på familien min har forandret livet mitt . Jeg har til og med klart å løse en hundre år gammel konflikt i familien min! En viss skog som tilhørte en forfedre ble overlatt til bare den eldste søsteren i en av forfedres familie. De andre søsknene forsto ikke hvorfor de ikke mottok noen del av denne arven. Vel, jeg klarte å finne ut at den eldste søsteren faktisk var deres halvsøsken og at hun hadde en annen far enn resten av søsknene, det ser ut til at hun arvet skogen fra ham. Denne teorien forsonte slektningene seg med etter mer enn 100 år.

Nylig gjorde jeg en ny oppdagelse ved hjelp av et MyHeritage fotoverktøy. Jeg hadde dette bildet fra min mors side av familien, det ble tatt i 1928, og viser rundt 30 familiemedlemmer sammen utenfor et av hjemmene deres, men bildet var så gammelt og bleknet og ansiktene så små, så var det umulig å identifisere alle på bildet.

Da jeg behandlet dette bildet med MyHeritage Fotoforbedrer og MyHeritage In Color™ og viste resultatet til moren min, gjenkjente hun umiddelbart faren sin, Jan Bayer, og hans 6 søsken på bildet.

Bestefaren min ble født i 1924 og han er 4 år gammel på dette bildet. Det eldste bildet jeg hadde av ham fra før, var av han som 25 åring. Min mor kunne ikke tro sine egne øyne da jeg viste dette til henne, for som 4-åring så faren hennes ut som han kunne ha vært hennes egen tvilling!

Min favoritthistorie

Den handler om bestefaren min Jan, er fra de mørke dagene under andre verdenskrig. I februar i 1944 ble han transportert til Leipzig i Tyskland for å jobbe for et tysk selskap. I løpet av denne tiden ble Leipzig bombardert mange ganger, og han kunne huske at bombene plystret gjennom luften. Alle ba til Gud, til og med ateistene. Selskapet han jobbet for ble til slutt ødelagt i et luftangrep, men bestefaren min overlevde og ble transportert til Raguhn. Der fikk han venner fra andre land, blant annet Frankrike og Belgia. Etter noen måneder bestemte han og noen av vennene hans, som var fra Böhmen, seg for å flykte.

De risikerte livet og klarte å snike seg på et godstog som tok dem hjem. Bestefaren min ble dessverre tatt av politiet og sendt i fengsel. Broren hans sier at han kom tilbake fra fengselet i en lei tilstand, men bestefaren min var ikke ødelagt. Han var en optimistisk, munter mann med en god sans for humor.

Bestefaren min, Jan Bayer, in Klatovy, ca 1940

Bestefaren min, Jan Bayer, in Klatovy, ca 1940

Her er noen flere av mine gamle familiebilder brakt til liv med MyHeritage In Color™ og MyHeritage Fotoforbedrer:

Bayer-brødrene (min oldefar og hans brødre) fra ca 1900. Oldefaren min, Josef III, sitter. Bak ham, fra venstre mot høyre, er Jan, Emanuel fra Amerika og Adolf, som bodde i Wien.

Bayer-brødrene (min oldefar og hans brødre) fra ca 1900. Oldefaren min, Josef III, sitter. Bak ham, fra venstre mot høyre, er Jan, Emanuel fra Amerika og Adolf, som bodde i Wien.

Min oldemor Filomena Hnojská og hennes barnebarn Milada i1932

Min oldemor Filomena Hnojská og hennes barnebarn Milada i1932

MyHeritage Fotoverktøy har vært verdifulle

Jeg er så takknemlig for disse fantastiske verktøyene! Jeg har brukt MyHeritage siden jeg var 15 år, og jeg elsker alt ved det. Jeg hadde prøvd noen andre programmer før, men Family Tree Builder, MyHeritage gratis skrivebordsprogramvare, er så lett å bruke. Både familien min og jeg liker alle nye oppdateringer MyHeritage lanserer, alt fra fotofarging til Deep Nostalgia™ til MyHeritage DNA.

Min kjærlighet til slektshistorie ledet meg inn i min nåværende karrierevei. Jeg har en bachelorgrad fra University of West Bohemia. Nå studerer jeg mot en master for å bli lærer i tsjekkisk språk og historie.

Forsker du på din egen familiehistorie, har jeg disse rådene, vær tålmodig, still familie og slektninger spørsmål, og ta vare på familiebildene dine. Skriv også ned alle familiehistoriene du blir fortalt.

Og gi MyHeritage Fotoforbedrer og MyHeritage In Color™ et forsøk! Du kan kanskje oppdage noe på bildet du ikke hadde kjente til fra før.