Utforsk millioner av nordiske avissider på OldNews.com

Utforsk millioner av nordiske avissider på OldNews.com

Vi lanserte nylig OldNews.com, et innovativt nettsted for historiske aviser, av MyHeritage. OldNews.com gjør det mulig for slektsforskere, forskere og historieentusiaster å søke, lagre og dele artikler om mennesker og hendelser gjennom historien. OldNews.com er et enormt arkiv med hundrevis av millioner av historiske avissider fra hele verden, inkludert millioner av sider i norske aviser. Flere millioner avissider legges til hver måned på forskjellige språk. Nettstedet har enkel navigering og består av et mangfoldig utvalg av publikasjoner av høy kvalitet, fra store internasjonale aviser til lokale aviser.

OldNews.com tilbyr et bredt spekter av publikasjoner fra lokale, nasjonale og internasjonale nyheter, med omfattende dekning av 1800- og 1900-tallet. OldNews.com-nettstedet er tilgjengelig på 11 språk: engelsk, svensk, dansk, norsk, finsk, fransk, tysk, nederlandsk, italiensk, spansk og portugisisk.

OldNews.com inkluderer alle historiske aviser fra MyHeritage, pluss nytt, unikt innhold. Eksisterende MyHeritage-brukere kan logge på OldNews.com med deres MyHeritage-påloggingsdetaljer, og nye brukere som registreres via OldNews.com kan registrere seg og bruke samme påloggingsinformasjon for å få tilgang til MyHeritage. OldNews.com er tilgjengelig på skrivebordet og via mobil nettleser.

Gode ​​nyheter for nordisk slektsforskning

OldNews.com inkluderer en fantastisk ny samling på 11,6 millioner nordiske avissider.

Innholdet inkluderer historiske aviser som er lokale, regionale og nasjonale, med tidsskrifter fra Sverige, Finland, Danmark, Island, Norge, Grønland og Færøyene, med artikler som dateres tilbake til 1666, men for det meste fra 1800-tallet.

Aviser er essensielle for slektsforskning siden de kan inneholde rik informasjon om mennesker og hendelsene i deres liv gjennom historier, nekrologer og andre viktige journalerstatninger som fødsels-, ekteskaps- og dødsmeldinger. I tillegg kan samfunnsider og historier av lokal interesse inneholde detaljerte registreringer av aktiviteter og hendelser i samfunnet og ofte gi mer informasjon om de involverte som bringer din slektshistorie til live, samt gi innsikt i den historiske konteksten.

Det nye nordiske innholdet er indeksert og er søkbart på OldNews.com. Den er også lagt til MyHeritage med fullstendige bilder for avissidene tilgjengelig på OldNews.com via direkte lenker fra MyHeritage.

Kraften til OCR-teknologi 

Alt nytt innhold på OldNews.com skannes ved hjelp av den nyeste teknologien for optisk tegngjenkjenning (OCR) og forbedret med sofistikerte algoritmer utviklet internt av MyHeritage.

Mens de fleste av publikasjoner på OldNews.com bruker standard romersk skrifttype, inkluderer den nordiske avissamlingen flere publikasjoner som har den mer komplekse Fraktur-fonten. Takket være vår OCR-teknologi har selv disse mer intrikate skriftene blitt indeksert med høy nøyaktighet. Denne forbedringen øker sjansene dine for å avdekke nye og spennende funn som kan ha unngått deg i dine tidligere søk.

Avisside fra OldNews.com (Götheborgs Allehanda, 9. juni 1807)

Eksempler på artikler fra norske aviser

Den norske avisen Bergens Tidende rapporterte 14. august 1882 en livlig avreise av soldater fra Trondheim for å feire den historiske beslutningen fra Norges øverste lovgiver om å vedta parlamentarisme tidligere samme år. Artikkelen beskriver hvordan kaptein Gregersens kompani avsluttet feltmanøvrene sine og gikk ombord blant en mengde tilskuere. Da dampskipet signaliserte avgang, ropte en stemme fra dekk «Lenge leve vedtaket av 9. juni 1880 og Stortingets flertall», og utløste jubel og applaus fra de forsamlede. Denne levende beretningen er et flott historisk innblikk i den kommunale og politiske tidsånden i Norge.

Bergens Tidende, 14. august 1882

En artikkel i Dagbladet fremhever utgivelsen av en bok av Fridtjof Nansen, den anerkjente polfareren. Boken beskriver hans eventyrlige tur til Grønland og fanget publikums interesse. Opprinnelig utgitt i 1890, fortsetter dette verket å selges i dag, både på trykk og på nett.

Nansens bemerkelsesverdige prestasjoner sluttet ikke der. I 1896 gikk han til Nordpolen og vant senere Nobelprisen, og befestet arven hans som en av Norges mest berømte oppdagelsesreisende.

Dagbladet, 12. desember 1890

En artikkel i avisen Aftenbladet kunngjør utgivelsen av Henrik Ibsens skuespill «Peer Gynt». Dette stykket, skrevet i 1867, er et av Ibsens betydelige verk, skrevet før hans internasjonalt anerkjente skuespill «Et dukkehjem», som ble utgitt i 1879. Ibsen, en berømt dramatiker, har gitt betydelige bidrag til litteraturen, og «Peer Gynt» er fortsatt et klassisk eksempel på hans tidlige arbeid, og fremføres og studeres fortsatt i dag.

Aftenbladet, 14. desember 1867

Ytterligere eksempler fra nordiske aviser

Den svenske avisen Nya Mjölbyposten rapporterte 20. juli 1897 lanseringen av en dristig svensk polarekspedisjon ledet av Salomon August Andrée, som la ut for å utforske Arktis med luftballong. Denne ambisiøse reisen, fylt av håp og utforskningsånd, fanget publikums fantasi. Eventyret endte imidlertid tragisk da ballongen styrtet på isen, noe som førte til at Andrée og hans mannskap til slutt døde. Denne artikkelen gir et innblikk i spenningen og optimismen som markerte begynnelsen på deres skjebnesvangre ekspedisjon.

Nya Mjölbyposten, 20. juli 1897

Du kan lese mer om denne vågale eventyreren og hans tragiske slutt på Wikipedia.

I april 1877 rapporterte den danske avisen Slagelse-Posten om innsatsen i Odense, Danmark, for å reise et minnesmerke for den elskede poeten Hans Christian Andersen. Byen, der Andersen tilbrakte barndommen, planla å hedre arven hans med en statue omgitt av figurer fra historiene hans. Til tross for tidligere tilbakeslag, ble fornyet entusiasme utløst av den danske billedhuggeren Hasselriis’ forslag, med detaljerte planer for et 18 fot høyt monument, beregnet til å koste 50 000 kroner. Odense bystyre dannet en komité for å føre tilsyn med denne hyllesten, med tillit til både lokal og internasjonal støtte for å minnes Andersens globale innflytelse rett i hjembyen.

Slagelse-Posten, 26. april 1877

Utgave av den finske avisen Uusi Suometar 21. desember 1909 inneholder en annonse for en spesialutgave av den anerkjente finske boken Seitsemän veljestä (De syv brødre) av Aleksis Kivi. Denne utgaven ble opprinnelig utgitt i 1870, og utmerker seg med illustrasjonene til den berømte finske maleren Akseli Gallen-Kallela. Annonsen proklamerer stolt boken som «den fineste i finsk litteratur».

Uusi Suometar, 21. desember 1909

Hvordan søke i historiske aviser på OldNews.com

For å komme i gang, besøk OldNews.com. Deretter, hvis du allerede har en MyHeritage-konto, klikker du på «Logg inn» øverst til høyre på siden og bruker samme påloggingsdetaljene som du bruker til å logge på MyHeritage. Hvis du ikke har en konto ennå, opprett en ny konto gratis.

OldNews.com hjemmeside (klikk for å zoome)

I hjertet av OldNews.com er en brukervennlig søkemotor som lar hvem som helst raskt og enkelt finne informasjon om en person, et emne eller en hendelse. Skriv inn søkeordene i skjemaet på hjemmesidens framside og klikk på den grønne «Søk»-knappen. Det er valgfritt å angi utgivelsesår. Hvis du skriver inn det, vil søket samsvare nøyaktig med året, men når du har skrevet inn et år kan du klikke på år-feltet og utvide årstallene.

 Søker på OldNews.com (klikk for å zoome)

Det er også valgfritt å angi utgivelsessted. Du kan avgrense søket ytterligere fra søkeresultatsiden. For å søke etter en bestemt publikasjon, klikk på «Navn, hendelse eller nøkkelord»-filteret og skriv inn navnet på avisen du leter etter. Hvis du søker etter en avis fra en bestemt dato, kan du klikke på «Utgivelsesår» og deretter angi en nøyaktig dato (inkludert dag og måned) og klikke på «Søk». Hvis du foretrekker å se aviser fra en bestemt by eller et bestemt land, klikker du på avmerkingsboksen som sier «Stedet må stemme».

Søk i aviser etter nøyaktig utgivelsessted (klikk for å zoome)

Når du kjører et søk, vil resultatene vises raskt, med søkeordene uthevet i gult. Hvis du ønsker å avgrense søket ytterligere, kan du gjøre det fra siden med søkeresultatet.

Søkeresultater for poet Hans Christian Andersen på OldNews.com (klikk for å zoome)

Klikk på «Se artikkelen» eller et av bildene for å se artikkelen på nært hold. Søkeordene er også uthevet når du ser hele artikkelen. 

Se aviser fra OldNews.com på MyHeritage

Fremover vil nye avisbilder kun legges til OldNews.com, mens det indekserte tekstinnholdet fra alle avisene vil være søkbart på både OldNews.com og MyHeritage. På MyHeritage vil nytt avisinnhold fra OldNews.com ha en spesiell indikasjon på høyre side av postsiden (merket nedenfor med rødt).

Se nytt avisinnhold som kommer fra OldNews.com på MyHeritage (klikk for å zoome)

Klikk «Se hele avissiden» (merket over med grønt). Du vil da bli ført til OldNews.com. Klikk «Fortsett» for å opprette en konto på OldNews.com, som vil bli koblet til din MyHeritage-konto.

Koble MyHeritage-kontoen din til OldNews.com (klikk for å zoome)

Kostnader

Å se og laste ned avissidene på OldNews.com krever et årlig OldNews.com Pro-abonnement. Alle kan starte en 7-dagers gratis prøveperiode for å utforske innholdet før de forplikter seg til et OldNews.com Pro-abonnement.

Det er gratis å søke gjennom de nye nordiske samlingene på MyHeritage. MyHeritage-abonnenter vil kunne se et tekstutdrag fra avisposten, og må oppgradere til den nye MyHeritage Omni-planen for å se de fullstendige avisbildene på OldNews.com.

Nyhet: MyHeritage Omni-abonnement 

Omni-planen er det ultimate abonnementet for slektsforskning og et komplement av MyHeritages komplette plan. Den inkluderer full tilgang til alle funksjoner og innhold på MyHeritage, tilgjengelig med den komplette planen, pluss alle aviser på OldNews.com, en Geni.com Pro-plan, alle 2 138 slekts- og DNA-webinarer på Legacy Family Tree Webinars, og ubegrenset bildeskanning ved hjelp av MyHeritage sine mobilapper.

Eksisterende MyHeritage-abonnenter med andre planer som Data eller Komplett kan oppgradere til Omni for en overkommelig pris. MyHeritage-abonnenter med en aktiv komplett eller dataplan vil fortsette å nyte uavbrutt tilgang til alle historiske aviser som var tilgjengelige på MyHeritage før lanseringen av OldNews.com, uten ekstra kostnad. En oppgradering til Omni vil imidlertid være nødvendig for å se avisbilder for nytt avisinnhold som ikke fantes på MyHeritage før lanseringen av OldNews.com. MyHeritage-brukere vil ha muligheten til å oppgradere til Omni når de prøver å se et avisbilde på OldNews.com som ble indeksert på MyHeritage. Vi vil snart legge til dette alternativet til andre områder av MyHeritage-nettstedet. 

Sammendrag

OldNews.com er raskt i ferd med å bli det beste nettstedet for historiske aviser fra hele verden. Historiske aviser inneholder et vell av informasjon og gir et enestående detaljnivå om fortiden, enten du ønsker å oppdage fascinerende historier om dine forfedre, eller forstå den bredere historiske konteksten i deres liv.

Vi er glade for å ha lagt til 11,6 millioner nye nordiske avissider til OldNews.com og MyHeritage, og flere er på vei. Et ekstra sett med 1,7 millioner avissider fra Norge vil bli lagt til i løpet av de neste ukene, så følg med!

Vi inviterer deg til å søke i nordiske aviser på OldNews.com og oppdage mer om dine forfedre og deres liv!

Emneord: