Disse slektsforskerne fant gull på OldNews.com

Disse slektsforskerne fant gull på OldNews.com

Siden vi kunngjorde lanseringen av OldNews.com, vårt nye nettsted for utforsking av historiske aviser, har vi fått entusiastiske tilbakemeldinger fra folk som har gjort utrolige oppdagelser på nettstedet.

Nedenfor er bare noen av historiene vi har mottatt fra svært erfarne slektsforskere som har gjort gjennombrudd og funnet fantastiske opplysninger om sine forfedre etter bare noen minutters søk på OldNews.com.

Hva har du oppdaget på OldNews.com? Hvis du ikke har prøvd det ennå, besøk nettstedet nå og se hva du finner!

En flere år gammel murvegg knust på få minutter

Paul Jones forteller at han satt og spiste et smørbrød og sjekket OldNews.com på iPhonen sin kort tid etter lanseringen, da han kom til å tenke på om han kunne finne noe om et uløst mysterium han hadde lurt på i årevis. «Et sted mellom den andre og tredje biten av smørbrødet», forteller han, dukket det opp en avisartikkel som han ikke kjente til, og mysteriet ble løst på et øyeblikk.

For flere år siden kom Paul over det merkelige tilfellet med en mann ved navn John Mikedis fra Imperial County i California.»John, som var av gresk opprinnelse og arbeidet som baker sammen med brødrene Mike og Louis, først i San Diego og deretter i Calexico i Imperial Valley, forsvant på merkelig vis våren 1920,» forteller Paul. «Forviklingen ble rapportert i Imperial Valley Press den 23. juli 1920, og fire dager senere ble den omtalt igjen da Johns bror, Louis, erklærte at liket som ble funnet på Coronado Beach nær San Diego, ikke tilhørte hans savnede bror. Jeg kunne ikke finne flere presseoppslag om saken. Den eneste andre omtalen var en tilbakeblikksartikkel fra 21. juni 1935 i samme avis: ‘Mysteriet rundt John Mikedis’ forsvinning forble uløst.’ Betydde dette at mysteriet fremdeles var uløst i 1935? Eller betød det at mysteriet forble uløst på samme dato 15 år tidligere?»

Det faktumet var at Paulus visste fra andre opptegnelser at Johannes ikke var savnet i det hele tatt.»Han dro til Frankrike, vendte så tilbake til USA og bosatte seg til slutt i Fresno i California», sier Paul. «Da jeg forsket på navnebroren hans i en annen delstat, hadde jeg fått mye informasjon om John Mikedis fra California etter 1920. Til tross for dette, var han fortsatt registrert som savnet i Imperial County? Jeg kontaktet lokale medier, men ingen virket særlig interessert. Jeg tok også kontakt med politiet, også uten å få svar. Når det gjaldt uoppklarte saker, kunne denne ikke måle seg med Golden State Killer. Snarere Golden State Gallivanter.»

Takket være OldNews.com oppdaget Paul at John Mikedis faktisk hadde dukket opp igjen i Imperial County.»I en hittil uoppdaget artikkel fra Imperial Valley Press 1. oktober 1925 ble det rapportert at han hadde blitt med i forfriskningskomiteen for en høyt profilert frimurerrelatert orden», sier Paul.

Utklippet fra Imperial Valley News, 1. oktober 1925, som løste mysteriet

Utklippet fra Imperial Valley News, 1. oktober 1925, som løste mysteriet (Kilde: OldNews.com)

«Ettersom det ikke finnes noen menn med navn som ligner på hans i folketellingene fra 1920 eller 1930 i Imperial Valley, kan vi være ganske sikre på at dette er vår mann», sier Paul. «Som en offentlig navngitt deltaker i et høyt profilert og medieoppmerksomt lokalsamfunn var forsvinningen hans i 1920 ikke lenger noe mysterium. Kanskje en kjedelig avslutning på historien, men likevel en avslutning.»

Paul forklarer at funnet er spesielt viktig fordi denne artikkelen faktisk allerede fantes i andre store avisdatabaser, men når man søker etter John Mikedis, finner ingen av de andre databasene denne artikkelen. «Jeg har nettopp gjentatt søkene mine i dag i alle disse databasene etter John Mikedis i California. I motsetning til OldNews.com finner ingen av disse databasene artikkelen fra 1. oktober 1925, selv om jeg har kontrollert at alle databasene inneholder denne utgaven. Hvorfor disse forglemmelsene? Jeg mistenker at problemet har å gjøre med den konvensjonelle (og ikke særlig gode) OCR-metoden som har hemmet de fleste avisnettsteder fra dag én. De bare overser ting, i motsetning til den AI-forbedrede OCR-en hos OldNews.com.»

Pauls historie illustrerer på en utmerket måte hvorfor den overlegne OCR-teknologien som brukes til å generere innholdet på OldNews.com, kan endre alt!

Et motiv for migrasjon

Bruce Holm oppdaget årsaken til at oldefaren hans flyttet fra Melbourne til Korrumburra i Australia før fødselen av sin andre datter. «Oldefaren min seilte fra New Zealand rundt 1890 og giftet seg i Melbourne,» forklarer Bruce. «Tidlig i 1892 ble bestemoren min født. Et søk i australske fødselsregistre viste at en annen datter ble født i 1893, men ikke i Melbourne; hun ble født i Korrumburra, som var et nytt område som ble åpnet for kullgruvedrift. Dessverre døde denne datteren i Melbourne i 1894 av Rachitis. Det jeg ikke visste, var hensikten med oldefars opphold i Korrumburra eller grunnen til at han eventuelt vendte tilbake til Melbourne. De returnerte til New Zealand senere i 1894.»

Bruce søkte etter oldefarens navn på OldNews.com med fokus på Australia i perioden 1892-1894. «Tenk deg min overraskelse da jeg fant artikler om en brann som herjet i byen og brant ned fire hytter, hvorav familien hans bodde i den ene. Alt de eide var tapt.»

The Age, 10. februar 1893, beskriver buskbrannen som ødela oldefarens hjem.

The Age, 10. februar 1893, beskriver buskbrannen som ødela oldefarens hjem (Kilde: OldNews.com)

«Jeg er imponert over kvaliteten på skanningen og kommer til å bruke denne fantastiske ressursen videre i forskningen min», sier Bruce.

Historien til gården der besteforeldrene hans bodde

«Jeg har prøvd meg på det nye historiske nettstedet OldNews.com av MyHeritage, og allerede ved mitt første søk fikk jeg GULL!», sier Thomas MacEntee på bloggen sin, Genealogy Bargains. Thomas forteller at han har arbeidet med en biografisk skisse over sin farfar, Abraham MacEntee, og ville vite mer om hvor Abraham bodde i visse perioder av livet sitt. Han søkte etter Abrahams far Elmer i New York, og fant en fødselsannonse for sin grandonkel, John Elmer Craig MacEntee. «Hva var det som virkelig fanget oppmerksomheten min?», sier Thomas. «Det faktum at besteforeldrene mine bodde på det som ble kalt ‘Borden Home Farm’.»

Thomas hadde aldri hørt om Borden Home Farm, til tross for at han vokste opp i Orange og Ulster County i New York. «Var det en fungerende gård? Liknet det kanskje på et fattighus for dem som ikke kunne ta vare på seg selv og familien sin?» undrer Thomas seg.

Det var da han fant denne historien i The Daily Saratogian, publisert 25. november 1893, komplett med en skisse av stedet:

Del av en artikkel fra The Daily Saratogian, 25. november 1893, om Borden Home Farm (Kilde: OldNews.com)

Del av en artikkel fra The Daily Saratogian, 25. november 1893, om Borden Home Farm (Kilde: OldNews.com)

Thomas fikk vite at gården ble startet av Gail Borden, som oppfant kondensert melk i 1853, og at den lå i Saratoga Springs i New York.

«Jeg gleder meg til å forske mer på OldNews.com, siden det er enkelt å bruke og enkelt å lagre avissider som en del av slektsforskningssamlingen min», sier Thomas.

Flere kule oppdagelser

Roberta Estes fra DNAeXplained sa at hun fant informasjon om moren som hun aldri hadde visst før: at hun hadde fjernet mandlene kort tid etter at hun gikk ut av ungdomsskole, og at hun tilbrakte sommeren i Philadelphia for å studere ballett og steppdans da hun var 19 år. «Jeg hadde hørt rykter om at hun studerte med en «prima ballerina» på School of American Ballet», sier Roberta. «Gjett hvor det er? Jepp, Philly.»

«Jeg oppdaget SÅ mye» sier Maureen Taylor, også kjent som Fotodetektiven. «THistorien om tre generasjoners husdekoratørvirksomhet avslørte seg i en rekke nekrologer. Jeg visste ikke at den hadde to lokasjoner og når den startet. Jeg fant en søt notis om en treårsdagsfest for en kusine, der mamma var nevnt som et av barna som var til stede. Vitnesbyrd fra en forfader og hans datter i en beryktet skilsmissesak fra slutten av 1800-tallet. Og mer til.»

David Allen Lambert forteller at han fant en artikkel om en bilulykke i 1945 der hans egen far og farens fetter var involvert. «De ble heldigvis reddet bevisstløse ut av en brennende bil!» sier David. «Jeg hørte et rykte om denne nesten-tragedien, men fant aldri historien! Hvor nært det var at jeg ikke ble en del av historien!

Angie Wilderman forteller at hun fant tippoldemorens dødsannonse i en avis i Georgia: «Det var faktisk to dødsannonser, men i den ene sto det hvilken kirke hun tilhørte og hvor hun var født i North Carolina», forteller Angie. «Den andre dødsannonsen inneholdt denne informasjonen og nevnte datoen i 1872.»

«Jeg elsker gamle aviser», legger Angie til. «Man vet aldri hva man finner.»

Robin Foster forteller at tippoldefaren hans, pastor Lafayette Franklin Vance, dukket opp i mange treff på OldNews.com. «Han bodde i South Carolina, og han reiste over alt», sier Robin. «Jeg oppdaget noen som jeg aldri hadde funnet før.»

Marian B. Wood fra Climbing My Family Tree fant utrolig mye materiale om ektemannens grandonkel, den berømte kanadiske kapellmesteren kaptein John D. Slatter: «Blant andre resultater dukket det opp et helt fantastisk resultat fra the Daily Mail and Empire, Toronto, som jeg aldri har sett,» sier Marian. «Det er historien om hvordan kaptein Slatter ble ansatt som kapellmester for 48th Highlanders i Toronto. Det beste av alt er at den bekrefter at denne berømte forfaren til mannen min faktisk bodde i Detroit (i en kort periode), spilte med Grand Opera-orkesteret der og var medlem av John Philip Sousas berømte orkester. Jøss! Jeg er henrykt.»

Katharine Andrew sier: «Jeg har funnet so mange flotte utdrag av min slektshistorie på OldNews.com… Ikke bare har jeg funnet interessante opplysninger om livene deres, men jeg har også funnet utallige kunngjøringer om ekteskap, fødsler og dødsannonser.» Hun har også endelig funnet ut hvorfor tippoldefaren hennes flyttet til Ashtabula County i Ohio: Han investerte i jord og eiendom. «Tidligere fortalte arkivaren/historikeren i Ashtabula County meg at ‘det er ingen som helst grunn til at noen skulle ha flyttet hit på den tiden’.»

Jenny Hawran fant mange omtaler av tippoldefaren hennes:

Og Tracie Boyle fant en dødsannonse hun hadde lett etter:

Har du gjort noen oppdagelser på OldNews.com? Gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor! Og hvis du ikke har prøvd det ennå, besøk OldNews.com nå og begynn å utforske!

Emneord: