Avisene fra tidlig 1900-tall inneholdt noen merkelige treningsråd for kvinner

Avisene fra tidlig 1900-tall inneholdt noen merkelige treningsråd for kvinner

Hvis dagens treningsrutiner virker utfordrende, kan du forestille deg å trene iført et korsett, støvler med høye knapper, et ankellangt skjørt og flere underkjoler.

Restriktiv bekledning var bare ett av flere hindringer som våre kvinnelige forfedre møtte når de ønsket å være i form. Skjønnhetsidealer i viktoriatiden dikterte at kvinner skulle ha blek hud og en slank kropp, og de fysiske aktivitetene som ble ansett som passende for kvinner i offentligheten, var begrenset. Men etter hvert begynte kvinner å feire sin egen styrke og vitalitet, drevet av samfunnsendringer som kampen for likestilling for kvinner brakte med seg.

Til ære for den nasjonale kvinnemåneden har forskningsteamet vårt gravd i de historiske avisene på OldNews.com for å finne ut hvordan våre kvinnelige forfedre ble rådet til å komme i form for hundre år siden. Når vi ser tilbake på det 100 år senere, fremstår disse forsøkene på å introdusere fitness i kvinners liv som ganske kunnskapsløse og ganske underholdende.

La oss dykke ned i materien:

En flaske på hodet

I 1903 ble «ugrasiøse kvinner» anbefalt å mosjonere ved å gå opp og ned i et rom eller rundt i en hage i 15 minutter med en flaske eller kurv «av rimelig vekt» plassert på hodet. «Et korrekt utført hoffknykk» ble også anbefalt som en «meget grasiøs» øvelse.

«En kvinnes alle bevegelser skal være grasiøse», fastslår The Hazel Green Herald, som hevder at amerikanske kvinner på den tiden var grasiøse: «Som nasjon er vi ikke grasiøse», heter det, hovedsakelig på grunn av kvinners plagg som gjør «bevegelsesfrihet umulig». Det er ikke til å spøke med.

Clipping from The Hazel Green Herald, April 9, 1903. (Kilde: OldNews.com)

Utklipp fra The Hazel Green Herald, April 9, 1903. (Kilde: OldNews.com)

En vogntur er ikke trening

Når vi tar et blikk noen år frem i tid, ser den yngre generasjonen amerikanske kvinner nye ideer komme på banen. Ifølge en artikkel i The Los Angeles Herald fra 1907, var det ingen tvil om at jenter hadde like stort behov for mosjon som gutter. Artikkelen markerte en revolusjonerende holdningsendring ved å erklære at det ikke lenger ble sett på som ideelt at jenter var skrøpelige og sarte med blek hud. Istedenfor ble det fremhevet at det var akseptabelt for jenter å være sterke og rødmussede. Budskapet var klart: god helse kjenner ingen kjønnsgrenser, og fysisk aktivitet var avgjørende for å opprettholde den. Artikkelen pekte også på en viktig misforståelse: å ta en tur i hestevogn eller utføre husarbeid ble ikke ansett som tilstrekkelig mosjon.

Fra Los Angeles Herald, 28. juli 1907 (Kilde: OldNews.com)

Fra Los Angeles Herald, 28. juli 1907 (Kilde: OldNews.com)

Forfatteren lister opp mange aktiviteter som er utmerket trening for jenter, blant annet krokket, gresstennis, roing, svømming, kast med quite (ringer av metall eller gummi), badminton, sykling og turgåing. Han sier til og med at jenter er flinkere til å svømme enn gutter, at de lærer raskere, og at svømming har den fordelen at det kan være livreddende.

Det ser imidlertid ut til at dette budskapet ikke ble tatt til hjertet. Artikler som ble publisert flere år senere, tyder på at begrepet trening fortsatt var uklart, og det samme gjaldt forskjellen mellom trening og husarbeid – og amerikanske kvinner fikk stadig motstridende beskjeder.

Imaginære pianoer og hylsejern

I 1911 ble kvinner oppmuntret av Omaha Daily Bee til å holde seg i form ved å trene innendørs, «løfte imaginære pianoer» og trekke korker fra flasker: «Hold flasken mellom knærne og dra og dra i den stramt drevne korken.»

Andre viktige anbefalinger var å ta to «bad» hver morgen: et «innvendig bad», som innebar å drikke to glass vann for å rense kroppen innenfra, og et «utvendig bad», som innebar et bad i varmt vann etterfulgt av en kraftig skylling med kaldt vann. Kvinner ble også rådet til å bruke «ikke for trange klær … minst fire størrelser for store, slik at luften kan sirkulere fritt». Hver kvinne bør også «tillate seg å være ute minst to timer om dagen», en om morgenen og en om ettermiddagen, for å få frisk luft.

Fra Omaha Daily Bee, 31. desember 1911 (Kilde: OldNews.com)

Fra Omaha Daily Bee, 31. desember 1911 (Kilde: OldNews.com)

I 1915 anbefalte The Pittsburgh Press å bruke de små strykejernene som manualer i kvinners «hjemmegymnastikk». I tillegg til å fungere som treningsrekvisitter, kunne strykejernene også brukes som «praktiske små ermejern» når de ikke var i bruk.

Fra Pittsburgh Press, 18. oktober 1915 (Kilde: OldNews.com)

Fra Pittsburgh Press, 18. oktober 1915 (Kilde: OldNews.com)

Lær hvordan du kan bli perfekt

I en artikkel fra september 1916, midt under første verdenskrig, ble det understreket en viktig grunn til at kvinner burde trene: «Spørsmålet om en kvinnes perfekte fysiske utvikling er av stor betydning i vår tid, hvor fremtiden til alle verdens nasjoner er av enorm offentlig interesse … den amerikanske rase sin fremtid avhenger i stor grad av mødrene.» Det ble også arrangert en konkurranse kalt «Fysisk perfekt jente», der den 18 år gamle vinneren hevdet at «enhver kvinne enkelt kan lære å bli like perfekt som meg» hvis hun trener jevnlig og dedikert.

Fra Pittsburgh Press, 5. september 1916

Fra Pittsburgh Press, 5. september 1916

The South Bend News-Times oppfordret unge kvinner i 1921 til å komme i form ved å «hjelpe mor med husarbeidet». I artikkelen avdekkes det hvordan Marie Kuhn, en annen «perfekt jente», oppnådde sin fantastiske fysiske form og flotte figur ved å hjelpe moren med huslige oppgaver som å blande deig, bake, støvtørke og vaske opp. Den svært aktive Kuhn, som også likte å svømme, padle kano og spille basketball, ble presentert som et forbilde for alle amerikanske jenter. Spesielt rettet budskapet seg mot jenter som vanligvis unngikk husarbeid fordi de anså det som irriterende, kjedelig og skadelig for sitt utseende. Dette kunne få slike jenter til å revurdere og delta i husarbeidet, noe som kunne føre til positive endringer i hjemmet og bidra til harmoni i familien.

Fra South Bend News-Times, 13. april 1921 (Kilde: OldNews.com)

Fra South Bend News-Times, 13. april 1921 (Kilde: OldNews.com)

Neste gang du tar en morgenjogg eller trener markløft på treningssenteret, kan du tenke på hvor langt vi har kommet fra å løfte imaginære pianoer.

I mellomtiden kan du finne ut mer om forfedrene dine og den verden de levde i ved å søke i historiske aviser på OldNews.com!

Emneord: