Hun ble gjenforent med sin 94 år gamle bestefar som ikke engang visste at han hadde en datter

Hun ble gjenforent med sin 94 år gamle bestefar som ikke engang visste at han hadde en datter

Mandy Puntons mor, Shirley, oppdaget som voksen at foreldrene som hadde oppdratt henne siden fødselen i 1952, egentlig var besteforeldrene hennes – og at personen hun trodde var hennes «søster», faktisk var moren hennes. Resten av livet var hun ikke interessert i å finne ut hvem faren var.

Datteren Mandy har imidlertid alltid vært nysgjerrig på bestefarens identitet. Nysgjerrigheten økte etter Shirleys død i 2010, og ytterligere da Mandy tok en DNA-test og oppdaget at hennes etnisitet er omtrent 50 % skandinavisk. Siden morens morsslekt, så langt hun visste, er irsk, skotsk og engelsk, antok hun at morens farsslekt var skandinavisk, og ønsket å vite mer.

Etter å ha undersøkt saken, fant Mandy ut at MyHeritage er det ledende slektsforskningsselskapet for studier av europeiske og skandinaviske røtter. Så i april 2021 begynte hun å laste opp DNA-dataene sine til MyHeritage og «fikk umiddelbart så mange DNA-treff, og over tusen av dem var fra Norge.» De sterkeste treffene hun fikk, var imidlertid tremenninger, og hun trengte hjelp til å komme videre.

En «søkende engel» slutter seg til søket

Her kom «søkeengelen» Eli Reinholdtsen inn i bildet. Eli er en amatør, men svært dyktig slektsforsker fra Oslo, og jobber frivillig med å hjelpe folk med å utforske sin slekts historie. Mandy oppdaget Eli fordi de er fjernt beslektet, og Elis navn dukket stadig opp som ansvarlig for mange familiemedlemmers nettsteder og DNA-sett.

Eli og Mandy legger ut på en felles reise for å finne ut hvem av mennene i storfamilien som kan være Mandys bestefar. «Familien er enorm, og da vi begynte å søke, var det rundt 40 menn vi fokuserte på, hvorav 14 søskenbarn var mulige kandidater,” sier Mandy. Det tok dem flere måneder å gradvis snevre inn alternativene i forhold til muligheten for at en av mennene var i Australia da Shirley ble unnfanget.

«Jeg var helt oppslukt av forskningen», ler Mandy. «Hver lunsjpause på jobben gikk med til dette, og alle rundt meg var klar over at jeg var opptatt av å finne ut hvem bestefaren min var.» Mandy legger vekt på ordet «var», for både hun og Eli var sikre på at de lette etter en grav, ikke en levende person. Mandys bestemor var 30 år da hun fødte Shirley, så det var ikke merkelig.

Thoralf sin historie

Etter hvert fant de frem til en mann som var sjømann i Australia på begynnelsen av 1950-tallet: Thoralf Stavem fra Alta, Norge, født i 1929 – ca. 7 år yngre enn Mandys bestemor, Dorothy. Etter andre verdenskrig jobbet Thoralf som sjømann i handelsflåten. Da han kom til Australia som 21-åring, forlot Thoralf skipet i håp om å bli australier. Da skal han ha møtt Dorothy, men fordi han ikke hadde visum for å bo og arbeide i Australia, ble han arrestert av politiet og til slutt deportert tilbake til Norge.

Thoralf (til høyre) som 21 år gammel sjømann. Foto reparert og forbedret av MyHeritage.

Thoralf (til høyre) som 21 år gammel sjømann. Foto reparert og forbedret av MyHeritage.

Thoralf visste ikke at den unge kvinnen han forlot var gravid i sjette uke med Shirley. Hun visste det kanskje ikke selv på det tidspunktet.

Thoralf ble fisker og eide senere i livet en fiskefabrikk. Han fikk også 3 sønner, 7 barnebarn, 8 oldebarn og to tippoldebarn… og viktigst av alt, han lever fortsatt! I en alder av 94 år bor han for tiden på et sykehjem, og han er fortsatt skarp, har mye humor og en god arbeidshukommelse: Han husket Mandys bestemor.

En 40 timer lang reise for å møte bestefar for første gang

Eli tok kontakt med Thoralfs kone (som siden har gått bort) via Facebook, og responsen var umiddelbart varm og imøtekommende – allerede før de bekreftet forholdet med en MyHeritage DNA test for Thoralf.

I mars 2022 reiste Mandy den 40 timer lange reisen fra Australia til Norge for å møte bestefaren sin.

Thoralf viser Mandy rundt på sykehjemmet sitt i rullestolen.

Thoralf viser Mandy rundt på sykehjemmet sitt i rullestolen

Mandy og Thoralf spiser middag. Thoralf har stolt på seg en Australia-trøye han fikk av Mandy.

Mandy og Thoralf spiser middag. Thoralf har stolt på seg en Australia-trøye han fikk av Mandy.

Hun bodde hos Thoralfs eldste sønn, morens halvbror Karl-Tore, og ble bestevenninne med kona hans, Irena. Mandy og Irena snakker sammen minst 3-4 ganger i uken.

Mandy (til høyre) og Irena nyter den norske naturen.

Mandy (til høyre) og Irena nyter den norske naturen

Mandys møte med bestefaren var så spesielt og hjertevarmende at Mandy ikke ventet lenge med å fly over hele verden for å treffe ham igjen. I oktober 2022 kom hun tilbake til Norge, denne gangen sammen med to av døtrene sine. Et tredje, men definitivt ikke siste, besøk er under planlegging.

Thoralf viser Mandy noen familiebilder

Thoralf viser Mandy noen familiebilder

Tusen takk til Mandy for at hun delte sin utrolige historie med oss. Hvis du også har gjort en utrolig oppdagelse med MyHeritage, vil vi gjerne høre om det! Del den gjerne med oss via dette skjemaet eller send oss en e-post til stories@myheritage.com.