Se private bilder fra Kroningsdagen. De er fargelagt og forbedret på MyHeritage

Se private bilder fra Kroningsdagen. De er fargelagt og forbedret på MyHeritage

Vi nærmer oss Kroningsdagen og til ære for at dronning Elizabeth feirer 70 år på tronen, har mange MyHeritage-brukere delt sine helt spesielle fotografier. Dette er bilder som er tatt ved feiringen av Hennes Majestets kroningsdag i juni 1953, og de har aldri blitt vist offisielt. Se og les historiene bak disse private bildene.

Fotografiene har blitt vekket til live ved hjelp av MyHeritage sine fotoverktøy, blant annet MyHeritage In Color™ og MyHeritage Fotoforbedrer. 

Da kroningsseremonien ble avholdt i Westminster Abbey, feiret millioner av mennesker fra hele Storbritannia og resten av samveldet, den historiske begivenheten i gatene sammen med familie, naboer og venner. Begivenheten ble blant annet feiret med, te, dronningkaker, og kostyme-konkurranser

Jean Flannery

Jean Flannery fra New Zealand var 8 år gammel på kroningsdagen. Hun har delt bilder fra Bletchley i Sørøst-England, hvor hun bodde sammen med familien sin:

“Moren min lagde kostymer til kostyme-konkurransen, og hun brukte hovedsakelig crêpe-papir», sier Jean. Kostymet mitt var i fagene rød, hvit og blått, og jeg hadde en krone på hodet. Min 4 år gamle søster Carole hadde et «Hipp, Hip, Hurra-kostyme», og min 9 år gamle fetter Ken var en «Royal Herold.» Jeg ble veldig skuffet da Ken vant konkurransen, fordi det var moren min som hadde laget antrekket.” 

“Bildene ble tatt i hagen vår, med pappas kålplanter og naboens klesvask i bakgrunnen!» ler hun. «Vi skalv som aspeløv i kostymene våre, da det var en skikkelig kald junidag. Regnet gjorde det også, men det er fortsatt en veldig spesiell dag å se tilbake på.”

Jean fikk være med på barnefest i en av de lokale kirkesalene, og de hadde fått te, smørbrød, gelé og kaker. Alle barna fikk en suvenir i form av Kronings-kopper og asjetter. Det var vimpler og flagg overalt.”

Hun forteller videre at det året fikk hun et stort rundt kronings-puslespill i bursdagsgave. Det hadde et bilde fra selve kroningen i midten, og rundt kantene var det scener fra dronningens liv. Det var litt vanskelig å pusle, var det et veldig bra puslespill.

Colin Wills

Colin Wills fra England var også 8 år gammel på Kroningsdagen. Han var fra Warwick Road Hill i utkanten av Banbury i Nord-Oxfordshire hvor de også organiserte gatefester. Nesten alle familiene hadde nettopp flyttet inn i disse byhusene, for det var bare to år etter at andre verdenskrig tok slutt.”

I 1953 fantes det ingen butikker hvor man kunne kjøpe eller leie et kostyme, så alt måtte håndlages. Moren min bestemte seg for å kle meg ut som en Kronings Cracker som var laget av rødt, hvitt og blått crêpepapir, og med hvite bånd. En god idé i denne sammenheng, men ikke særlig praktisk. Du kan se for deg hvor skjør den var, og den hadde en tendens til å revne. Jeg vant dessverre ikke konkurransen, men klarte å holde kostymet mitt intakt het til dette bildet var tatt.

Det var befriende for oss barna å kunne sette til livs smørbrød, fancy kaker og limonade. og de voksne svelget gledelig ned maten med Banbury Ale. Det var en sterk kontrast til bare noen år tidligere hvor alt mat ble rasjonert ut.

Før den store dagen var hver eneste bygning i hele landet var pyntet med Union Jack flagget og vimpler i rødt, hvitt og blått”

Pamela Smith

Pamela Smith vokste opp i Liverpool og var 6 år gammel på Kroningsdagen. Hun deler et bilde fra en gatefest på Cambria Street, hvor hun vokste opp:

“Jeg sitter som nummer syv fra venstre ved bordet, iført en trekantet hatt, kan Pamela fortelle. «Min lillesøster, Patricia, som sitter til høyre for meg, var nesten to år gammel. Min bror, Charles som var 13 år, er den unge mannen med slips, tre plasser til høyre for meg.

«I Cambria Street bodde arbeiderklassen,» forklarer Pamela. Hun fortelle videre at det var et tett sammensveiset samfunn, hvor folk gikk inn og ut av hverandres hjem. Derfor tok også gjerne de voksne en drink sammen på den lokale puben øverst i veien. Naboene tok seg av hverandres barn, og nabokonene ble ofte kaldt tanter. Foreldrene mine organisere utflukter for naboene om sommeren, de leide busser og vi dro alle til sjøen, kan hun huske.

“Forberedelsene til Kroningsdagens gatefest hadde pågått i månedsvis i nabolaget vårt,” kan Pamela huske. “Jeg var fem da dronningens far døde, og jeg husker da jeg hørte om det på radioen. En stemme sa “kongen er død”, og jeg reagerte sterkt, for det var en veldig dyster nyhetssending. Jeg visste instinktivt at det var et historisk øyeblikk.”

Melvyn Bull

Melvyn Bull var 10 år gammel på Kroningsdagen, og dette bildet viser ham (lengst til venstre). Han sitter sammen med sin bror Rodney på 6 år, og flere andre barn som bodde i besteforeldrenes leiegård på Adelaide Place i Hampshire.

“Vi bodde i et annet i sted Fareham, sier Melvyn, med dro til besteforeldrene på Kroningsdagenfor å feire sammen med dem. Vi koste oss med te og masse flotte kaker.”

Melvyn legger til at han flyttet til Rhodesia sammen med familien, 4 år senere, og i 1964 flyttet de til Sør-Afrika, hvor de fremdeles bor.

Paula Glazebrook

De neste bildene fra Kroningsdagen Paula Glazebrook ble tatt på St. Mary’s Road i Edmonton i Nord-London:

“Det fargelagte bildet viser bestemor Rachel White sammen med broren min David på hennes høyre side. Fetteren min Stephen sitter i midten, og til venstre sitter broren min Alan, sier Paula.

https://www.myheritage.no/photo-enhancerHar du lyst til å prøve MyHeritage sine fotoverktøy, kan du fargelegge her. Og vis du bare trenger å forberede dem, kan du gjøre det her.