Slektsforsker, du bør sikre at alt arbeidet du har lagt ned overlever deg

Slektsforsker, du bør sikre at alt arbeidet du har lagt ned overlever deg

Som slektsforsker investerer du utallige timer og umåtelig innsats i å dokumentere og bevare familiehistorien din, og å sikre at historiene til dine forfedre lever videre. Men hva skjer når din egen tid kommer? Hvordan kan du være sikker på at all informasjonen du har jobbet så hardt for å dokumentere vil være tilgjengelig for fremtidige generasjon, etter at du er borte?

Dette er et viktig spørsmål mange unngår å snakke om. Ingen liker å tenke på sin egen død. Men vi kjøper gjerne livsforsikring og skriver testamente, så på samme måre er det lurt å tenke på hvordan slektshistoren din skal bevares for ettertiden.

Vi arrangerte nylig en Facebook Live-økt med Thomas Macentee om nettopp dette emnet. Thomas er ekspert på slektsforskningsteknologi og en av våre faste gjesteforelesere. Du kan se hele økten her, og i dette innlegget ønsker vi å oppsummere Thomas sine viktigste poeng og gode tips fra denne økten.

Har du ikke en MyHeritage konto enda, kan du prøve i 14-dager her.

Lag en plan

Thomas begynte økten med å påpeke at vi har liten kontroll over hva som skjer med våre eiendeler, både fysiske og digitale, etter at vi er borte. Det beste du kan gjøre som slektsforsker, er å selv sørge for at dine ønsker er tydelige for de som kommer til å ta hånd om dine eiendeler. Gjør det enkelt for dem å etterleve dine ønsker.

Du må også være sikker på at den teknologien du bruker for å bevare informasjonen, tåler tidens tann. Alle teknologier har styrker og svakheter. Fotografier og papirdokumenter kan bli skadet eller blekne. Minnepinnene vi bruker til å lagre digitale filer, kan bli utdaterte og foreldet. Filer kan enkelt bli slettet ved et uhell. Her følger en dataljert løsning på hvordan du kan gi dokumenter og filer best sjanse for bevares.

Opprett en oversikt

For å bevare arbeidet ditt, må du først dokumentrere hva du har. Dine etterfølgere kan ikke bevare elementer de ikke vet om eller, ikke vet hvor befinner seg!

Ta vare på alt materialet du har samlet, både fysisk og digitalt, og gjør oversikten lett tilgjengelig. Sørg for at de du ønsker skal ha tilgang til dokumentene, vet om oversikten, og hvordan de kan få tilgang til den. Du må også oppdatere den fra tid til annen.

Beholde fysiske dokumenter

Fysiske slektsforskningsrelaterte dokumenter kan omfatte:

 • Fotografier, album og brev
 • Mapper med trykt eller håndskrevet informasjon
 • Slides, negativer, kassettbånd, CDer, floppy-disker
 • Enheter for lagring av digitale filer for eksempel eksterne harddisker

Det er alltid lurt å merke og organisere dokumenter, men det er spesielt viktig nå men tenker på fremtidssikring. Den som skal gå gjennom disse elementene etter at du er borte, er kanskje ikke er en slektsforsker som forstår betydningen av dem.

Donere dokumenter til foreninger, bibliotek og arkiv

Hvis du har dokumenter med historisk verdi, kan du donere dem til en historisk forening, et lokalt bibliotek, et arkiv eller museum når du er ferdig med dem. Det kan virke som en enkel sak å testamentere disse elementene til organisasjonen i testamentet ditt, men Thomas påpeker at det kan være komplisert for mottaker å akseptere donasjoner. Hvis du vil være sikker på at gaven blir mottatt, godtatt og lagret på riktig måte, anbefaler Thomas å ta følgende step:

 • Kontakt organisasjonen, helst via telefon, og spør om hvilke retningslinjer de har for donasjon.
 • Informer familiemedlemmene dine om planene du har for å donere.
 • Inkluder en pengegave for å dekke eventuelle behandlingskostnader. Å godta en donasjon er mer enn å plassere en boks på en hylle. Innholdet må katalogiseres, digitaliseres, arkiveres og lagres i henhold til organisasjonens retningslinjer, og det koster penger. Et muligehet er å selge noen av samlingen for å få inn inn penger til å bevare resten.

Fremfor alt oppfordrer Thomas deg til å vurder å donere dokumentene mens du lever fremfor å vente til etter at du har gått bort. Han påpeker at dette er den beste måten å sikre at dokumentene dine blir bevart slik du ønsker. Bibliotek, arkiv og museer har generelt store ressurser, fasiliteter, verktøy og for å bevare historiske gjenstander og dokumenter.

Hvis du har historiske bilder og dokumenter som er uvurderlige for deg, som du ikke vil gi bort, kan du jo vurdere om det er nødvendig å beholde originalene? Hvis du får gjort en skanning med høy oppløsning og printer det profesjonelt, kan du fremdeles ha glede av et bilde for eksempel. For ikke å nevne alle fordelene som finnes med digitalisering. Det kan du gjøre og samtidig sikre at originalen er trygt bevart.

Bevaring av digitalt slektsforsker materiell

Digitalt materiale kan bestå av:

 • Nettbaserte slektstrær og profiler
 • GEDCOMs eller slektsforskning databasefiler
 • Skannede bilder og dokumenter
 • Digital bøker, magasiner og veiledninger
 • Digital tekster, som for eksempel artikler eller blogginnlegg du har skrevet
 • E-post til og fra andre forskere
 • Innlegg på sosiale medier

Thomas anbefaler enhver slektsforsker å sikkerhetskopiere alt digitalt materiale på to steder. Både i skyen (som betyr internett) og på en ekstern harddisk. For skylagring anbefaler Thomas å bruke en sikker, anerkjent lagringstjeneste som Dropbox. Skal du bruke en ekstern harddisk anbefaler han å benytte en SSD-stasjon i stedet for en harddisk. Den har ikke løse deler og har større sannsynlighet for å vare lenge.

For digitalt materiale som allerede er online, for eksempel ditt online slektstre, eller innlegg på sosiale medier, er det fortsatt en god ide å sikkerhetskopiere dem på et eget sted.

Lag en liste over alle nettsteder hvor materialet ditt befinner seg, sammen med påloggingsinformasjon. Oppbevar listen på et trygt sted. Du kan skrive den ut og oppbevare den sammen med et testamentet, eller lagre den på nettet med et beskyttet passord. Da må du må sikre at etterfølgerene dine har passordet. Hvis du har aktivert 2-faktor autentisering for noen av kontoene dine, må du passe på at dine etterfølgere kan få tilgang til kontoen din selvom de ikke har tilgang til mobiltelefonen din. Noen tjenester tilbyr engangskoder du kan skrive ned. De kan du bevare i hovedfilen sammen med påloggingsinformasjonen.

Digital etterfølgerskap

Noen nettsteder har en funksjon som gjør det mulig for familiemedlemmer å bli eier av en konto når kontoens eier har gått bort. Sjekk retningslinjene til nettstedene som lagrer dine digitale slektsforskningsmaterialer, også sosiale medier. Selv når du ikke har verdifullt materiale på disse nettstedene, vil etterkommerene dine i det minste kunne deaktivere eller fjerne kontoen din hvis det ønskelig.

MyHeritage gjør det mulig for nærmeste familie å bli eier av en avdød persons konto. Klikk her for å lære hvordan.

Hold dine digitale sikkerhetskopier oppdatert

Det er mange fordeler for en slektsforsker å digitalisere historiske dokumenter og bilder. Digitalisering gjør dokumentene enklere å bevare og dele, og du kan til og med bruke digital teknologi til å forbedre bilder og dokumenter — MyHeritage Fotoforbedrer, for eksempel.

De største ulempene ved digitalisering er at filer kan bli ødelagt eller slettet, samtidig som at dagens teknologi fort blir foreldet. Hvis du fremdeles lagrer bilder og filer på disketter eller CDer, er det nå på tide å overføre dem til mer oppdatert teknologi, for eksempel skyen og eksterne harddisker som anbefalt ovenfor. Nå dette tidspunktet kan du kjøpe en diskettleser som du kan koble til datamaskinen og bruke til å overføre filer. Det er ikke sikkert slike enheter ikke lenger er tilgjengelige om noen år. Thomas mener at skylagring mest sannsynlig har lengst levetid av alle datalagringsteknologier i dag, men man vet aldri. Hold øye med gjeldende teknologier og trender innen datalagring, og sørg for at filene dine vil være tilgjengelige så lenge som mulig.

Bruk MyHeritage for å fremtidssikre forskningen din

Det finnes en rekke måter å bruke MyHeritage på som kan hjelpe deg med å fremtidssikre det arbeidet du har lagt ned som slektsforsker.

På familienettstedet hos MyHeritage kan du lagre og organisere informasjon og digitalt materiale, som for eksempel dokumenter og bilder. Du kan også invitere familiemedlemmer til å se nettstedet ditt, og redigere det. Du kan til og med gi administrator-rollen til familiemedlemmer, slik at at de kan endre innstillinger, godta eller avvise oppdagelser og treff, laste ned en GEDCOM av treet ditt og til og med slette treet ditt. Å gi familiemedlemmer tilgang til treet ditt mens du er aktiv, vil sikre at de vil kunne ha glede av informasjonensom ligger der, selv når du ikke er her lenger. Klikk her for å lære hvordan du forfremmer medlemmer til side administrator.

Som nevnt ovenfor, MyHeritage kan også overføre eierskap av en konto til et nært familiemedlem av en avdød nettstedseier.

Ta denne samtalen nå

Det er ikke morsomt å tenke på hva som vil skje etter at du dør, og det er heller ikke gøy å diskutere det med dine kjære… men forberedelsene dine vil ikke ha noe verdi for familiemedlemmene hvis de ikke vet hva de skal gjøre! Snakk med dem nå om dine tanker og ønsker. Legg tilrette for det, så kan dine etterkommere også ha glede av alt arbeidet du har lagt ned som slektsforsker. De vil helt sikkert sette pris på bære dine forfedres historie inn i fremtiden. Har du ikke allerede en MyHeritage konto, kan du prøve gertia i 14 dager her.