Verdens eldste blogger lærer om sine røtter

Verdens eldste blogger lærer om sine røtter

Da Dagny Carlsson fra Sverige deltok i en datatime for pensjonister, i en alder av 99, spurte veilederen henne hva målene hennes var? “Jeg vil bli blogger”, svarte Dagny.

I dag er hun 107 år og verdens eldste blogger. “Da jeg var ung, drømte jeg om å bli forfatter,” forklarer hun. Internett har gitt henne muligheten til å oppfylle den drømmen: Bloggen hennes har fått rundt fire millioner besøk!

“Når man er ung, bryr man seg ikke så mye om ens opprinnelse,” sier hun, “men når man blir eldre, begynner man å lure på hvor man kommer fra og hvorfor man har blitt den personen man har blitt.”

Dagny var derfor lykkelig over å kunne ta MyHeritages DNA-test og finne ut mer om sin familiehistorie. Vi besøkte henne i hennes hjem i Stockholm for å avdekke hennes DNA-resultater, samt noen interessante informasjoner som vi fant om hennes familiehistorie. Og også for å diskutere hennes barndomsminner, verden slik den engang var og slik den forholder seg i dag, og for å høre hennes råd når det kommer til å leve et godt, langt liv. Du kan se hele videoen med vår interessante samtale her:

Dagny ble født 8. mai 1912 i Kristianstad, Sverige. Hennes tidligste minner er fra Første verdenskrig-perioden.

Dagnys far var bare seks år gammel da hans mor døde i 1891. Og hans far — Erik Persson — ble nødt til å oppdra fem barn i alderen fire til ti år, på egenhånd. Familien hadde også mistet lille Anna, som bare ble to år gammel, tidligere det året. I 1893 giftet Erik seg med Hanna Hansdotter som fra før av hadde sine egne tre barn. Erik og Hanna fikk ytterligere fire barn sammen!

Vi gjorde en spennende oppdagelse om Erik Perssons morfar (Dagnys tippoldefar), Tuve Sköld. Vi fant nemlig en militæroppføring hvor det står at han tjenestegjorde i det skånske Carabinier-regimentet i avslutningsfasen av napoleonkrigen 1813–1814. Det er dermed sannsynlig at Dagnys tippoldefar kjempet i den krigen.

Hva føler Dagny når hun hører dette? “Det er veldig spennende og jeg føler meg litt stolt over dem,” sier hun.

Dagny tar MyHeritage DNA-test

Dagny tar MyHeritage DNA-test

Dagny trodde at hennes families opprinnelse begrenset seg til å være kun svensk, men det viser seg at hun har litt øst-europeisk i seg også: Hun er 96,6 prosent skandinavisk og 3,4 prosent øst-europeisk.

“Veldig interessant!” sier Dagny. “Jeg trodde ikke at jeg hadde røtter utenfor Skandinavia.”

En verden i rask endring

Vi spurte Dagny om det finnes noe i dag som hun aldri hadde trodd ville være mulig da hun vokste opp.
“Jeg trodde aldr ati vi ville bli i stand til å fly,” svarer hun, “og jeg trodde heller aldri at vi kom til å lande på månen! Vi pleide å si om ting som var umulige, at de var like umulige som å reise til månen. Men selv det skulle vise seg å bli mulig!”

Hemmeligheten for et godt, langt liv

Hva er Dagnys hemmelighet for å være så sunn og aktiv i den imponerende alder av 107?

“Hemmeligheten for et godt og langt liv er at du har et godt utgangspunkt og sunne gener,” sier hun, “og at du fortsetter å holde deg i bevegelse. Du må bruke både hodet ditt og føttene dine for å forbli frisk.”

Hvilket råd vil hun gi unge mennesker i dag? “Mitt beste råd er at du bør bevege deg mye, spise ordentlig og sove om nettene. Og ikke gå ut og feste og være uforsiktig. Men først og fremst må du være sunn og frisk. Hvis du er syk vil du ikke kunne fortsette på samme vis.”

Nyåret, er en god anledtning til å lytte til Dagnys råd. I den modne alder av 107 vet hun hvor viktig det er å forbli sunn – og det å vite hvor du kommer fra.

Hvilke trinn har du tenkt til å ta i år, for å leve ditt beste liv?