Hvordan intervjue en slektning du ikke kan møte personlig

Hvordan intervjue en slektning du ikke kan møte personlig

Å intervjue eldre slekninger er en essensiell del av slektsforskningen. De eldre kan ofte gi et hav av informasjon som du aldri ville kunne finne andre steder. Men hva gjør du hvis du ikke kan besøke slektningen din personlig?

Heldigvis lever vi i en verden med stadig bedre infrastruktur, og med litt hjelp fra teknologi og et snev av kreativitet, kan du fremdeles få informasjonen du ønsker.

Telefon

Den største fordelen ved å bruke telefonen er, i motsetning til med nyere teknologi, er at de fleste eldre har tilgang til en telefon, og de vet utmerket godt hvordan den fungerer.

Ulempen er at man ikke kan se ansiktet til samtalepartneren i en telefonsamtale. Det betyr at du ikke kan vise dem bilder eller dokumenter, ei heller stille spørsmål om dokumentene, og de kan heller ikke vise deg noe. Videre kan det være en utfordring hvis slekningen har svekket hørsel.

En vei rundt problemet er å utveksle visuell informasjon i forkant av telefonintervjuet, enten ved å sende kopier i posten eller ved å bruke digitale teknologier de kan være komfortable med.

Tips til hvordan få mest mulig utbytte av en telefonsamtale:

  • Ring fra et stille rom der du vil ikke blir distrahert.
  • Ha alt du trenger tilgjengelig før du ringer. Sett deg ved et skrivebord med datamaskin og/eller papir- og skriveutstyr, et glass vann, og eventuelle fotografier og dokumenter du vil konsultere under samtalen.
  • Lag en liste over spørsmål på forhånd. 
  • Sett opp intervjuet på et tidspunkt slektningen din er våken og godt uthvilt, lytt etter tretthet i stemmen, lange pauser, eller annet som kan indikere at det kan være på tide å avslutte for å ta en hvil. Du kan alltids ringe tilbake en annen gang for å fortsette samtalen.

Video chat

Videochat kan føles så nært at det er som å være i samme rom som slektningen. Den største utfordringen er å sørge for at de eldre er teknisk er i stand til å delta, mange eldre sliter med å bruke videochat.

Hvis slektning din ikke har en pc eller telefon med kamera, kan du vurdere å kjøpe en til han eller henne. La noen du kjenner som bor i nærheten installere det, og lære din slektning hvordan han eller hun bruker det. Det er absolutt en fordel å ha en person i nærheten som kan hjelpe når det trengs. Hva slags enhet det passer å kjøpe, avhenger av hvor teknisk kunnskapsrike de er. Hvis han eller hun synes det er vanskelig digitale enheter, finnes det enheter utviklet spesielt for mennesker som dem, for eksempel ViewClix Smart Frame (en bilderamme som kan motta videosamtaler fra alle enheter med ViewClix-appen installert) eller GrandPad (et enkelt nettbrett designet for eldre).

Noen tips for å få mest mulig ut av video intervjuet.:

  • Sett opp webkameraet i et godt opplyst og stille rom der du ikke blir forstyrret. Sjekk kameraet først for å finne det beste vinkelen og stedet i rommet. Du må finne et sted der du ikke er får lys bakfra slik at ansiktet ditt kan ses tydelig.
  • Det er viktig at du har en mikrofon av høy kvalitet, spesielt hvis slektningen din er tunghørt. Husk at lydutgang fra digitale enheter er av lavere kvalitet enn for fasttelefoner. Vær tålmodig hvis han eller hun har problemer med å høre deg. Ett alternativ er å ringe på telefonen, i tillegg til video chaten for å få bedre lydkvalitet.
  • Som nevnt, hvis slektningen din sliter med teknologi, er det en god ide å ha en teknisk kyndig person tilstede under intervjuet for å hjelpe til med eventuelle tekniske problemer som kan oppstå.
  • Hvis du ønsker å vise frem bilder eller dokumenter under samtalen, må du huske å holde dem stille. Et alternativ er å sende en digital kopi over chat, hvis de vet hvordan den brukes.     

Mail korrespondanse

I stedet å gjøre et personlig intervju, er det alltid en mulighet å benytte det gammeldagse alternativet, et skriftlig intervju.

Det er noen fordeler med et skriftlig intervju. Det gir den eldre tid til å tenke ut svarene. I tillegg vil du da få en konkret oversikt over informasjonen de formidler til tilbake, spesielt hvis personen er tunghørt.

Noen eldre slektninger kan være komfortable med å skrive ut svarene og sende deg dem via e-post, mens andre heller foretrekker å bruke post. Hvis din slektning ikke ønsker å skrive, er et det er godt alternativ å la dem spille informasjonen de har på tape, så kan de sende deg innspillingen. Bruke gjerne en enkel digital innspillingsenhet for eksempel en MP3-spiller, eller en gammel båndopptaker, som du kan digitalisere senere.

Noen tips for å få mest mulig ut av brevkorrespondanse:

  • Begrens det første brevet til max 10 spørsmål. Mer enn det kan virke overveldende på den eldre. Du kan alltids skrive et nytt brev med flere spørsmål senere.
  • Sørg for å gi din den eldre riktig kontaktinformasjon. Det kan være en ide å sende en forhåndsadressert og frankert  konvolutt, det gjør det lettere for dem å svare. Legg gjerne med kopier av bilder og dokumenter for å hjelpe til med å friske opp hukommelsen til den eldre. 

Lykke til!